Αλμυρός πουρές γλυκοπατάτας – Σπιτική τσούκλα

Απολαύστε την αλμυρή πλευρά της γλυκοπατάτας με αυτό το κρεμώδες συνοδευτικό με πουρέ γλυκοπατάτας εμποτισμένο με βούτυρο και καρυκευμένο με σκόρδο, κρεμμύδι και φρέσκα μυρωδικά.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Διαβάστε την πολιτική αποκάλυψης.

Σχετικά με τον αλμυρό πουρέ γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα κλασικό φαγητό κατά τη διάρκεια του φθινοπωρινού καιρού, και αυτοί οι λαχταριστοί πουρές γλυκοπατάτας δεν διαφέρουν – εκτός από το ότι αυτή η συγκεκριμένη συνταγή είναι αντίθετη με τα δημητριακά και είναι στην αλμυρά πλευρά, τονίζοντας την ευελιξία αυτού του νόστιμου λαχανικού.

Τι περιέχει ο αλμυρός πουρές γλυκοπατάτας;

 • Γλυκοπατάτες – Το αστέρι της παράστασης! Η τρυφερή υφή, το έντονο πορτοκαλί χρώμα και η ημίγλυκη γεύση τους είναι αυτά που κάνουν αυτό το συνοδευτικό τόσο δημοφιλές. Αλλά αν ποτέ χρειαστείτε μια υποκατάσταση για τις γλυκοπατάτες, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ίση μερίδα πατάτες γρανάτη (ένας τύπος κόκκινης πατάτας με μωβ απόχρωση), κολοκύθα, κολοκυθάκι βουτύρου ή κολοκυθάκι βελανίδι.
 • Ανάλατο βούτυρο, πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος – Προσθέτει υπέροχη γεύση και κρεμώδη υφή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή και μισή κρέμα στη θέση του γάλακτος για πιο κρεμώδεις πατάτες. Μπορείτε επίσης να παραλείψετε την κρέμα γάλακτος αν θέλετε.
 • Αλάτι kosher, μαύρο πιπέρι, σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού – Νόστιμα καρυκεύματα που πραγματικά κάνουν αυτούς τους πουρέ πατάτας.
 • Φρέσκος μαϊντανός, σχοινόπρασο και θυμάρι – Νόστιμες γαρνιτούρες για μια νότα γήινης. Οποιοδήποτε ή όλα αυτά μπορούν να παραλειφθούν αν θέλετε.

Γλυκοπατάτες vs γιαμ

Αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στις γλυκοπατάτες και τις αληθινές γιαμ που μπορούν να επηρεάσουν τη μαγειρική σας. Και προσέξτε ότι είπα “αληθινά γιαμ”, καθώς πολλά αμερικανικά παντοπωλεία προσθέτουν στη σύγχυση χαρακτηρίζοντας ορισμένες γλυκοπατάτες “γιαμ” παρά το γεγονός ότι τα αληθινά γιαμ δεν μοιάζουν καθόλου με τις γλυκοπατάτες.

Ταραγμένος? Εσύ και εγώ και οι δύο!

Εν ολίγοις, αυτή είναι η έκδοση Cliff Notes για το τι συμβαίνει με αυτές τις πατάτες και πώς να τις ξεχωρίσετε:

 • Αληθινά γιαμ – Αυτά μοιάζουν περισσότερο με γλυκοπατάτα. Έχουν λευκή σάρκα με καφέ φολιδωτό δέρμα και ξηρή, αμυλώδη γεύση. Συνήθως καλλιεργούνται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρεθούν στα αμερικανικά παντοπωλεία.
 • Γλυκοπατάτες – Μια σφιχτή γλυκοπατάτα με χρυσαφένια φλούδα και ανοιχτή ή μωβ σάρκα. Αυτός είναι ο τύπος γλυκοπατάτας που καλλιεργήθηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Γλυκοπατάτες που τα παντοπωλεία αποκαλούν γιαμ – Μια απαλή γλυκοπατάτα με χάλκινη φλούδα και χρυσή σάρκα. Οι πιθανότητες είναι ότι αυτός είναι ο τύπος γλυκοπατάτας που βλέπετε πιο συχνά, απλώς και μόνο επειδή η απαλή υφή λειτουργεί τόσο καλά με πολλά από τα πιάτα με γλυκοπατάτα που παρασκευάζουν παραδοσιακά οι Αμερικανοί. Και όσο για το γιατί ονομάζονται γιαμ, είναι το μάρκετινγκ. Η πιο μαλακή γλυκοπατάτα ήταν ο δεύτερος τύπος πατάτας που καλλιεργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα παντοπωλεία ήθελαν να το διαφοροποιήσουν με κάποιο τρόπο στους πελάτες τους… και αντί να τους καλούν απλώς εταιρεία ή μαλακόςαποφάσισαν να τους καλέσουν γιαμς – ένα λαχανικό που δεν θυμίζουν τίποτα, αλλά επειδή η «αληθινή» μορφή δεν πωλείται συνήθως στις ΗΠΑ, το όνομα θεωρήθηκε ως «διαθέσιμο».

Υπάρχουν και άλλες διαφορές (διατροφική αξία, διάφορες ονομασίες κ.λπ.) αλλά τα παραπάνω τρία σημεία είναι αυτά που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν κάνετε υποκαταστάσεις στη μαγειρική σας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, μια γλυκοπατάτα (ή ένα λαχανικό που μοιάζει με γλυκοπατάτα αλλά έχει επισημανθεί ως γιαμ) θα ταίριαζε καλύτερα για πιάτα που χρησιμοποιούν συστατικά όπως μαύρη ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου, ενώ μπορούν να είναι είτε αληθινά γιαμ είτε γλυκοπατάτες. χρησιμοποιείται για πιο αλμυρά πιάτα. Η μόνη πραγματική διαφορά είναι ότι τα αληθινά γιαμ μπορεί να έχουν γεύση και συνοχή πιο κοντά σε μια λευκή πατάτα από μια γλυκοπατάτα.

Συμπερασματικά λοιπόν: Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αληθινά γιαμ μπορούν να αντικαταστήσουν τις γλυκοπατάτες σε αλμυρά πιάτα, αλλά η γεύση και η γεύση μπορεί να σας θυμίζουν περισσότερο λευκές πατάτες παρά γλυκοπατάτες. Οι γλυκοπατάτες (και τα λαχανικά που μοιάζουν με γλυκοπατάτες αλλά έχουν ονομαστεί γιαμ) εξακολουθούν να προτιμώνται.

Άποψη από πάνω προς τα κάτω ενός μπολ γεμάτου πουρέ γλυκοπατάτας, που περιβάλλεται από βότανα, ένα κουτάλι σερβιρίσματος και μια πετσέτα κουζίνας.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλάτι kosher;

Υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ του αλατιού kosher και του επιτραπέζιου αλατιού, αλλά συνολικά, το αλάτι kosher είναι γνωστό ότι ενισχύω τη γεύση του φαγητού ενώ το επιτραπέζιο αλάτι τείνει να τα κάνει πιο αλμυρό. Το αλάτι kosher δεν είναι επίσης τόσο ισχυρό, που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούσατε περισσότερο αλάτι kosher από το επιτραπέζιο αλάτι στο καρύκευμα ή το ψήσιμο.

Ορισμένες συνταγές –όπως αυτή που παρουσιάζεται εδώ– έχουν κατά νου το αλάτι kosher, παίζοντας με τον ήπιο τρόπο που μεγεθύνει τις γεύσεις. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να αντικαταστήσετε το επιτραπέζιο αλάτι kosher – απλά πρέπει να μειώσετε τη συνολική ποσότητα αλατιού στο μισό. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι αντί να χρησιμοποιείτε 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher, θα χρησιμοποιούσατε 3/4 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

Μπορείτε να κάνετε αυτό το πιάτο πιο γλυκό;

Ενώ μπορείτε να προσθέσετε λίγη γλυκύτητα σε αυτή τη συνταγή, θα πρέπει να διατηρείται ήπια. Υπάρχουν ήδη πολλά υλικά φιλικά προς τα αλμυρά σε αυτούς τους πουρέ πατάτας (όπως μαύρο πιπέρι, σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανός, σχοινόπρασο και θυμάρι) που δεν θα ήταν καλό συμπλήρωμα για την πολλή ζάχαρη.

Για καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε μόνο αρκετή γλυκύτητα για να τονίσετε τη γλυκοπατάτα, όπως π.χ μια ή δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή καστανή ζάχαρη.

Κοντινή όψη από πάνω προς τα κάτω ενός μπολ με πουρέ γλυκοπατάτας, που αναδεικνύει την κρεμώδη υφή και το ζωντανό πορτοκαλί χρώμα.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό εκ των προτέρων;

Σίγουρα! Οι γλυκοπατάτες είναι ιδανικές για προετοιμασία εκ των προτέρων, ελευθερώνοντας χρόνο και χώρο για πολυάσχολες γιορτές.

Ετοιμάστε τον πουρέ γλυκοπατάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και, στη συνέχεια, φυλάξτε τους σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο (για καλύτερη παρουσίαση, αυτό δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 48 ώρες πριν). Όταν είναι έτοιμες για κατανάλωση, οι πουρές γλυκοπατάτας μπορούν να ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων ή να τοποθετηθούν σε σκεπαστή κατσαρόλα και να θερμανθούν στο φούρνο στους 350 βαθμούς F για 15-20 λεπτά.

Για πόσο καιρό είναι καλός ο πουρές γλυκοπατάτας;

Μόλις προετοιμαστούν και κρυώσουν, ο πουρές γλυκοπατάτας μπορεί να αποθηκευτεί σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες.

Μπορείτε να καταψύξετε πουρέ γλυκοπατάτας;

Ναι, μπορείς απόλυτα!

Μόλις προετοιμαστούν και κρυώσουν, οι πουρές γλυκοπατάτας μπορούν να αποθηκευτούν σε σφραγισμένο δοχείο ή σακούλα κατάψυξης έως και τρεις μήνες.

Σημειώσεις & συμβουλές για πουρέ γλυκοπατάτας

 • Αν και αυτή δεν είναι μια συνταγή γλυκοπατάτας με πρόσθετη γλυκύτητα, θα εξακολουθεί να συνδυάζεται όμορφα με όλα τα παραδοσιακά κύρια πιάτα των γιορτών, όπως η γαλοπούλα, το ζαμπόν ή η μπριζόλα Salisbury.
 • Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βοηθάτε να έχετε μια μεγάλη κατσαρόλα (6 λίτρων) και έναν πουρέ πατάτας για ανάμειξη.
Κοντινή πλάγια όψη της κορυφής ενός μπολ με πουρέ γλυκοπατάτας, που απεικονίζεται με μια ξύλινη κουτάλα τοποθετημένη που πρόκειται να σηκώσει μια μερίδα.

Πιο νόστιμα συνοδευτικά

Πώς να φτιάξετε πουρέ γλυκοπατάτας

Αυτό το επόμενο μέρος είναι μόνο ένας οδηγός φωτογραφιών των βημάτων συνταγής. Αν ψάχνετε για τις πλήρεις μετρήσεις και οδηγίες συνταγής, κάντε κύλιση προς τα κάτω στις Λεπτομέρειες συνταγής.

Βήμα 1 – Ετοιμάζουμε τις γλυκοπατάτες ξεφλουδίζοντας, ψιλοκόβοντας και ξεπλένοντας καλά με κρύο νερό.

Βήμα 2 – Προσθέστε τις γλυκοπατάτες σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια γεμίστε την κατσαρόλα με κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν οι γλυκοπατάτες. Βράστε το νερό και μαγειρέψτε τις γλυκοπατάτες μέχρι να γίνουν ωραίες και τρυφερές. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι γλυκοπατάτες γίνονται μόλις δεν νιώσετε αντίσταση όταν τις τρυπήσετε με ένα πιρούνι.

Βήμα 3 – Όσο βράζουν οι γλυκοπατάτες, προσθέτουμε το γάλα και το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το βούτυρο και μετά αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 4 – Στραγγίστε τις γλυκοπατάτες και μετά τοποθετήστε τις ξανά στη ζεστή ακόμη κατσαρόλα. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για περίπου πέντε λεπτά, δίνοντάς τους χρόνο να βγάλουν τον περιττό ατμό.

Βήμα 5 – Ρίξτε το μείγμα γάλακτος με τις γλυκοπατάτες και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε έναν πουρέ πατάτας για να ανακατέψετε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σύσταση και να απορροφηθούν τα υγρά.

Βήμα 6 – Προσθέστε την κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα και προσθέστε αλάτι kosher, μαύρο πιπέρι, σκόνη σκόρδου και σκόνη κρεμμυδιού και ανακατέψτε καλά. Κάντε ένα γρήγορο γευστικό τεστ για να βεβαιωθείτε ότι η γεύση είναι της αρεσκείας σας.

Βήμα 7 – Όταν είστε έτοιμοι να τα φάτε, ανακατέψτε τα φρέσκα μυρωδικά: μαϊντανό, σχοινόπρασο και θυμάρι.

Βήμα 8 – Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

Πλάγια όψη ενός φιόγκου γεμάτο με αλμυρούς πουρέ γλυκοπατάτας, με μια κούκλα βούτυρο και φρέσκα μυρωδικά.

Αλμυρός πουρές γλυκοπατάτας

Αποδόσεις: 8 μερίδες

Απολαύστε την αλμυρή πλευρά της γλυκοπατάτας με αυτό το κρεμώδες συνοδευτικό με πουρέ γλυκοπατάτας εμποτισμένο με βούτυρο και καρυκευμένο με σκόρδο, κρεμμύδι και φρέσκα μυρωδικά.

 • 4 λίρες γλυκοπατάτες, ξεφλουδίζονται και κόβονται σε κύβους 1 ίντσας

 • 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, και περισσότερα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 • 1 φλιτζάνι γάλα μη αποβουτυρωμένο

 • 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

 • 1 κουτάλι της σούπας φρέσκο ​​μαϊντανό ψιλοκομμένο, και περισσότερα για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

 • 1 κουτάλι της σούπας φρέσκο ​​σχοινόπρασο κιμά, και περισσότερα για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

 • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​θυμάρι ψιλοκομμένο, και περισσότερα για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

 • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό, προσθέστε τις γλυκοπατάτες. Στριφογυρίστε τις πατάτες σε νερό για να τις ξεπλύνετε και στη συνέχεια στραγγίστε το νερό.

  4 κιλά γλυκοπατάτες

 • Γεμίστε περισσότερο κρύο νερό στην κατσαρόλα μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες, περίπου 25-30 λεπτά. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Κάντε μια δοκιμή πιρουνιού. Η σάρκα της πατάτας δεν πρέπει να έχει αντίσταση όταν ψαλιδίζεται.

 • Όσο μαγειρεύονται οι πατάτες, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, μαγειρεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την στην άκρη.

  1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα

 • Μόλις ψηθούν οι γλυκοπατάτες, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στραγγίστε καλά και επιστρέψτε τις πατάτες στην κατσαρόλα, αφήνοντάς τες να ξεκουραστούν στην κατσαρόλα με κλειστό καπάκι για 5 λεπτά, ώστε να διαφύγει ο υπερβολικός ατμός.

 • Ρίξτε το παρασκευασμένο μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα και ανακατέψτε με έναν πουρέ πατάτας μέχρι να γίνει λεία η σύσταση.
 • Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι kosher, το μαύρο πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου και τη σκόνη κρεμμυδιού στην κατσαρόλα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν. Δοκιμή γεύσης και προσαρμογή όπως απαιτείται.

  1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι kosher, 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη

 • Λίγο πριν το σερβίρετε, ανακατεύετε με μαϊντανό, σχοινόπρασο και θυμάρι.

  1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​θυμάρι ψιλοκομμένο

 • Σερβίρετε αμέσως.

Σερβίρισμα: 1σερβίρισμα | Θερμίδες: 433kcal | Υδατάνθρακες: 48σολ | Πρωτεΐνη: 5σολ | Λίπος: 26σολ | Κορεσμένο λίπος: 16σολ | Πολυακόρεστα λιπαρά: 1σολ | Μονοακόρεστα λιπαρά: 7σολ | Ακόρεστα λίπη: 1σολ | Χοληστερίνη: 69mg | Νάτριο: 1450mg | Κάλιο: 838mg | Ινα: 7σολ | Ζάχαρη: 11σολ | Βιταμίνη Α: 33051IU | Βιταμίνη C: 7mg | Ασβέστιο: 124mg | Σίδερο: 2mg

Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να παρέχω διατροφικές πληροφορίες, αλλά έχετε υπόψη σας ότι δεν είμαι πιστοποιημένος διατροφολόγος. Οποιεσδήποτε διατροφικές πληροφορίες που συζητούνται ή αποκαλύπτονται σε αυτήν την ανάρτηση θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ως οι καλύτερες ερασιτεχνικές εκτιμήσεις μου για τις σωστές τιμές.

Συγγραφέας: Κρίσυ

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *