Γιορτάζουμε τον Bowie με τον Todd Rundgren και τους φίλους του

Γιορτάζοντας τον Bowie με τον Todd Rundgren και τους φίλους του: Ο Todd Rundgren τα έχει δει και τα έχει κάνει όλα. Έχει δημιουργήσει μερικούς από τους μεγαλύτερους και καλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο και έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από υπέροχα σόλο άλμπουμ. Είναι απλώς ένα από αυτά τα ονόματα που είναι συνώνυμα με την «ποιότητα» και είναι κάποιος που τον καλούν οι μουσικοί όταν θέλουν κάτι σίγουρο.

Πάντα ήθελε να συνεχίσει να προχωρά, να εξελίσσεται ως καλλιτέχνης, αλλά είναι επίσης χαρούμενος που ρίχνει μια ματιά πάνω από τον ώμο του και γιορτάζει το παρελθόν. Έκανε περιοδεία σε μια γιορτή των Beatles με τον άντρα των Wings, Denny Laine (καθώς επίσης έπαιζε με το All-Starr Band του Ringo), τραγούδησε με τους Cars πριν από μια δεκαετία περίπου (καλά, τα New Cars για την ακρίβεια) και επέστρεψε στο δρόμο γιορτάζοντας τη μουσική του David Bowie με τον πρώην κιθαρίστα των Bowie Adrian Belew (μεταξύ άλλων).

«Πριν από την πανδημία, μου ζητήθηκε να συμμετάσχω σε αυτό το συνεχιζόμενο πράγμα», μας είπε ο Rundgren κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης. «Ήταν ένα έργο πριν ασχοληθώ με αυτό, και είχαν κάνει κάποιες περιοδείες και στην πραγματικότητα είχαν πολλές περιοδείες να κάνουν, εκτός από το ότι ήμουν εκεί μόνο για μία συναυλία. Αυτή ήταν μια εμφάνιση με την Ισλανδική Εθνική Ορχήστρα για ένα Σαββατοκύριακο. Κάναμε δύο βραδιές και νομίζω ότι η ορχήστρα ήταν μία από τις βραδιές. Αυτό ήταν. Μόλις έκανα δύο συναυλίες. Κάναμε μια βιτρίνα μετά τις πρόβες στο Λος Άντζελες, και αυτό ήταν το μέγεθος. Λοιπόν, τώρα, ξαναβρίσκομαι στο σύνολο και κάνω μια επίσημη περιοδεία. Μια πραγματική, πολυπόλης, ταξιδιάρικη υπερβολή».

Είναι λογικό. Οι παραλληλισμοί μεταξύ της καριέρας του Bowie και του Rundgren έχουν σημειωθεί στο παρελθόν. Ο Bowie παρήγαγε τους Stooges και ο Rundgren τους New York Dolls. Κανένας από τους δύο δεν ήθελε να εγκατασταθεί σε μια μουσική αποτυχία.

«Νομίζω ότι από πολλές απόψεις, ο David Bowie είναι πιο ακραίος από αυτό», λέει ο Rundgren. «Στην πραγματικότητα θα υιοθετούσε μια περσόνα και δεν έσπασε πραγματικά πολύ χαρακτήρα, ακόμα κι όταν δεν ήταν στη σκηνή. Με άλλα λόγια, αν αποφάσιζε ότι «τώρα είμαι τραγουδιστής R&B», θα το αγκάλιαζε πλήρως και θα ντυνόταν σαν ένα – θα έκανε τα μαλλιά του σαν ένα και ουσιαστικά θα έπαιρνε χαρακτήρα. Δεν επινοώ χαρακτήρες για μένα, προς όφελος του κοινού. Είμαι σχεδόν εγώ όλη την ώρα, απλώς ασχολούμαι με πολλά διαφορετικά μουσικά είδη. Κυρίως, επειδή θέλω να μάθω περισσότερα για αυτούς και να τους κατανοήσω καλύτερα, και επίσης επειδή είναι ένας καλός τρόπος να εκφράσω ορισμένα είδη ιδεών. Πάντα ασχολιόμουν με άλλες μουσικές φόρμες, αλλά δεν είμαι απαραιτήτως να μετακινούμαι από το ένα πράγμα στο άλλο. Προσθέτω κάτι στο ίδιο πράγμα. Απλώς προσθέτω περισσότερες πτυχές για το πού μπορώ να φτάσω στη συνολική μου μουσική προσέγγιση».

Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας λέει ότι ο πρώιμος Bowie, προ-Spiders, είναι η αγαπημένη του περίοδος στην καριέρα του θρύλου.

«Μου άρεσε κάπως το θέμα Spiders From Mars και μετά άρχισε να δουλεύει με τον Eno και να βγάζει στίχους από το καπέλο», λέει. «Άρχισε να έχει λίγο λιγότερο νόημα από τότε. Πολύ νωρίς, ήταν περισσότερο εκλεκτικός καλλιτέχνης. Αν ακούσεις τον δίσκο, δεν προσπαθούσε να είναι ένα συγκεκριμένο είδος στυλίστα. Θα μιμούνταν τον Bob Dylan σε ένα τραγούδι και μετά θα μιμούνταν τον Anthony Newley σε ένα άλλο τραγούδι. Ή θα μιμούνταν τον τραγουδιστή των Sweet [Brian Connolly] σε ένα τραγούδι. Θα δοκίμαζε κάθε είδους διαφορετικά πράγματα στο πλαίσιο ενός δίσκου όπως Υπέροχα. Με κίνησε πολύ το ενδιαφέρον αυτό. Αυτή είναι μια προσέγγιση με την οποία είμαι πολύ συμπαθής. Δοκιμάζοντας διαφορετικά στυλ για να δούμε ποιο μεταφέρει καλύτερα το μήνυμα ενός τραγουδιού.»

Σε αυτήν την περιοδεία, Celebrating David Bowie, ο Rundgren θα ερμηνεύσει πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Bowie, συμπεριλαμβανομένων των “Life On Mars”, “Space Oddity” και “Young Americans”. Και, εργάζεται δίπλα σε ένα αστρικό καστ χαρακτήρων.

«Έχω γνωρίσει τον Άντριαν [Belew] για λίγο, αλλά δεν είχα δουλέψει ποτέ μαζί του, οπότε ήταν μια χρυσή ευκαιρία», λέει. “[I’ve worked with] σχεδόν όλοι εκτός από τον Adrian, τον Scrote και τον Angelo από τους Fishbone, ο οποίος κάνει ένα σημαντικό μέρος της περιοδείας αλλά όχι όλη, και μόλις συνειδητοποίησα ότι ο Royston Langdon είναι γνωστός σε μένα επειδή έκανε περιοδεία μαζί μου και ήταν επίσης για μια εποχή παντρεμένη με τη Λιβ [Tyler]. Θα υπάρξουν λοιπόν κάποια γνώριμα πρόσωπα και κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους θα συνεργαστώ για πρώτη φορά, κάτι που είναι πάντα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον».

Η δυναμική της παράστασης σε ένα «συγκρότημα» δεν είναι καθόλου ξένη για τον Rundgren, ο οποίος συνεργάστηκε με τα προαναφερθέντα ρούχα Beatles και Cars.

«Παίζω σε τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα», λέει. «Φέτος, έκανα μια περιοδεία στο Daryl Hall, μετά μια περιοδεία των Beatles, μετά μια άλλη περιοδεία Daryl και μετά μια δική μου περιοδεία. Ακολουθούν μερικές ακόμη περιοδείες με τον Ντάριλ και μετά το θέμα του Ντέιβιντ Μπάουι. Είμαι συνεχώς σε όλα τα πλαίσια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα ήταν ότι πέρασα ολόκληρο το χρόνο για να αναπληρώσω τις περιοδείες που ακυρώθηκαν, άρα έχω βγει ήδη για πιθανώς πέντε μήνες το χρόνο και μετά έχω άλλους δυόμισι μήνες ακόμα. Μέχρι να φτάσω στο τέλος της χρονιάς, μάλλον θα είμαι στο δρόμο για εννέα μήνες. Αυτό είναι υπερβολικό. Μου αρέσει να είμαι σπίτι, οπότε δεν ανυπομονώ απαραίτητα για αυτή την εξαντλητική ρουτίνα. Αυτό το κάνει λίγο λιγότερο ευχάριστο».

Η πανδημία πρόσφερε τουλάχιστον στον Rundgren την ευκαιρία να ηχογραφήσει ένα νέο δικό του άλμπουμ, αν και οι συνθήκες σημαίνουν ότι δεν θα περιοδεύσει σε αυτό.

«Όταν όλοι άρχισαν να μπαίνουν σε lockdown, κανείς δεν πήγαινε πια στο στούντιο, οπότε η ολοκλήρωση του δίσκου –ήμασταν στην τελική φάση του– αλλά στην πραγματικότητα η ολοκλήρωσή του ήταν κάτι σαν πρόκληση», λέει. «Όταν το παρέδωσα, τότε ήταν που η Adele αποφάσισε ότι επρόκειτο να κυκλοφορήσει έναν δίσκο, και τότε ήταν που δεν υπήρχε πια βινύλιο. Έτσι ο δίσκος ήταν έτοιμος να κυκλοφορήσει, αλλά δεν υπήρχε αρκετό υλικό για την πραγματική κατασκευή του. Αυτός ο δίσκος θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο και μέχρι τότε θα παίξω τον David Bowie. Μετά από αυτό, θα κάνω το Daryl Hall. Οπότε προφανώς δεν θα υπάρχει περιοδεία πίσω από τον συγκεκριμένο δίσκο. Σε αυτόν, τουλάχιστον ο μισός δίσκος και ίσως περισσότερο τραγουδιέται από άλλους ανθρώπους. Δεν μπορώ πραγματικά να βγω έξω και να το περιοδεύσω γιατί δεν το τραγουδάω».

Μη φοβάσαι, κεφ. Θα το απολαύσουμε πάντως.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο Σαμπάν; στη συνέχεια στις 8 το βράδυ της Κυριακής 9 Οκτωβρίου στο City National Grove of Anaheim.

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης. Το άρθρο του LA Weekly δεν πωλεί και δεν θα πουλά περιεχόμενο.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published.