Γνωρίστε τη ζωγράφο του αντίστροφου αρχέτυπου Mira Dancy

Το έργο της ζωγράφου Mira Dancy ακτινοβολεί έντονο χρώμα, χτίζοντας σε λεπτές γραμμές επιβλητικές φιγούρες και στοιχεία τοπίου που τραγουδούν με αφηρημένες χειρονομίες, παραθέτοντας και αναστρέφοντας αρχέτυπα της ιστορίας της τέχνης. Απολαύστε μια παλέτα από καυτά παστέλ, τα φωτεινά ροζ και μπλε της και τα λουλούδια της από πεπόνι και μέντα πειράζουν odalisques με τεντωμένα άκρα και χοντρές ηλιαχτίδες, τον ορίζοντα του ωκεανού και το συνονθύλευμα της υπαίθρου, την πτώση των σκούρων τρέσων και την κορυφογραμμή χαμηλών κυμάτων. Ταυτόχρονα, υφαίνουν τα ξόρκια τους με ουσιαστική αφαίρεση, αποκαλύπτοντας εν μέρει ένα αόρατο βασίλειο μέσα από τις γνώριμες μορφές αυτού.

Η Dancy ενδιαφερόταν πάντα για τις γυναικείες δυνάμεις της δημιουργίας και της θεραπείας. αλλά δεν είναι καθόλου συνδεδεμένη με την κυριολεκτική μητρότητα που βασίζεται στην κύηση αυτά τα αιώνια παραδείγματα στον σημερινό πολιτικό εξτρεμισμό. Κατανοητά ανησυχημένος για την πατριαρχική επίθεση στη σωματική αυτονομία των γυναικών και την προοπτική της αναγκαστικής μητρότητας, σε αυτούς τους πίνακες ο Dancy αντλεί αντίθετα από τη δύναμη των μεταφορικών και πνευματικών μητέρων στη μυθολογία, τη μαγεία, την καθοδήγηση και την ίδια τη γη.

ζωγράφος mira dancy

Mira Dancy: Self Propeller, 2022, ακρυλικό σε καμβά, 58 x 74 in (ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη και Night Gallery)

LA WEEKLY: Πότε έμαθες για πρώτη φορά ότι ήσουν καλλιτέχνης;

MIRA DANCY: Ως παιδί ήμουν πολύ δεμένος με τα φανταστικά μου βασίλεια — και καθώς μεγάλωσα, 10 ή 11 χρονών, άρχισα να κρατάω τετράδια με αρχιτεκτονικά σχέδια, κατόψεις κυρίως για σπίτια που δεν είχαν εξωτερικό χώρο. Δεν ήθελα να έχουν στυλ ή να μοιάζουν με οτιδήποτε ήξερα ή αναγνώρισα ως «σπίτι». Μου άρεσε η υποθετική φύση του σχεδίου και το πώς θα μπορούσα να ζήσω μέσα στη σημειογραφία του. Κοιτάζοντας πίσω, μπορώ να τα δω ως εσωτερικά τοπία — αδύνατα σπίτια φτιαγμένα μετά από σώματα.

Ποια είναι η σύντομη απάντησή σας σε ανθρώπους που ρωτούν τι είναι η δουλειά σας;

Η δουλειά μου αφορά το μπλέξιμο της εσωτερικής και της εξωτερικής μας ζωής, ιδιαίτερα τη δική μου εμπειρία ως γυναίκα και μητέρα. Η επιθυμία μου οι πίνακες να μεταφέρουν μερικά από αυτά που είναι αόρατα στην καθημερινή μας ζωή – αισθήσεις χαράς, ενσυναίσθησης, άγχους και ανακάλυψης – καθοδηγεί τη χρήση έντονα φωτεινών χρωμάτων και ενός ασύνδετου επιπέδου εικόνας. Λατρεύω την ιδέα ότι οι πίνακες μπορούν να ζουν εκτός χρόνου και ότι είναι πιθανοί αγγελιοφόροι στο παρελθόν ή στο μέλλον.

Τι θα έκανες αν δεν ήσουν καλλιτέχνης;

Αν δεν είχα βρει τη ζωγραφική, νομίζω ότι θα είχα γίνει αρχιτέκτονας — αν και δεν έχω ιδέα πώς θα είχα συμβιβάσει την προτίμησή μου για το φανταστικό έναντι του πραγματικού.

MIra Dancy: Tributary Trance, 2022 (ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη και Night Gallery)

Πήγατε σε σχολή τέχνης; Γιατί γιατί όχι?

Πήγα στο Bard για να σπουδάσω συγγραφή, αλλά γρήγορα βρέθηκα στο τμήμα τέχνης όπου δεν έλειπαν οι φεμινίστριες στοχαστές. Η σχολή ήταν γεμάτη από εργαζόμενους καλλιτέχνες από όλους τους κλάδους και νιώθω πολύ τυχερός που έμαθα να ζωγραφίζω ενώ ασχολήθηκα εξίσου με φίλους και δασκάλους που εργάζονταν στον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, την ποίηση και τη φιλοσοφία. Έξι χρόνια αργότερα διπλασίασα και πήρα το MFA μου στην Κολούμπια, όπου συνδέθηκα με αρκετούς καλλιτέχνες που αισθάνομαι ακόμα τυχερός που γνωρίζω και δείχνω με αυτούς σήμερα. Η ίδια η Night Gallery ήταν μια πρόταση που ανέπτυξε η Davida Nemeroff από τη στενή φύση αυτής της κοινότητας.

Γιατί ζείτε και εργάζεστε στο Λος Άντζελες, και όχι αλλού;

Ερωτεύτηκα την ιδέα να ζήσω και να εργάζομαι στο Λος Άντζελες το 2010, όταν άρχισα να έρχομαι τακτικά για να συνεργάζομαι σε έργα με τη Night Gallery, αλλά μου πήρε 10 χρόνια για να εκδηλώσω την επιμελητεία του ξεριζώματος της νεαρής οικογένειάς μου από το Μπρούκλιν. Μετακομίσαμε εδώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και είμαι τόσο χαρούμενη που μπορώ να μοιραστώ την αγάπη μου για τα δέντρα, τα φυτά και τα δάση εδώ με τα παιδιά μου.

Mira Dancy: Summoning Storm, 2022, ακρυλικό σε καμβά, 58 x 74 in (ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη και Night Gallery)

Πότε ήταν η πρώτη σας παράσταση;

Είκοσι χρόνια πριν! Νομίζω… το 2002, ένας φίλος καλλιτέχνης από το κολέγιο άνοιξε μια γκαλερί στο χώρο ζωντανής δουλειάς του στο Bushwick και μου πρόσφερε μια από τις πρώτες παραστάσεις. Δεν μπορώ να θυμηθώ καν όλες τις λεπτομέρειες μιας διαφωνίας που είχαμε, αλλά κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παράστασης έφτασα σπίτι αργά το βράδυ για να βρω τους μεγάλους καμβάδες μου ακουμπισμένους στον τοίχο της πολυκατοικίας μου. Οι πίνακες ήταν μια χαρά, αλλά νομίζω ότι πέρασαν μερικά χρόνια πριν μιλήσουμε ξανά.

Πότε είναι/ήταν η τρέχουσα/πιο πρόσφατη/επόμενη εκπομπή ή έργο σας;

Η Μαντόνα Αναίρεση προβάλλεται στη Night Gallery έως τις 5 Νοεμβρίου.

Ποιος καλλιτέχνης ζωντανός ή νεκρός θα ήθελες περισσότερο να δείξεις ή να συνεργαστείς;

Πάντα ένιωθα πολύ ελκυστική από την ιστορία γυναικών καλλιτεχνών που χρησιμοποιούσαν τη ζωγραφική ως ένα είδος μυστικιστικού ή ψυχικού μέσου και θα ήθελα πολύ να συναντηθώ με τη Hilma af Klint, την Emma Kunz ή τη Remedios Varo για μια παράσταση σε άλλο αστρικό επίπεδο.

Mira Dancy: Immaculate Reversal, 2022, ακρυλικό σε καμβά, 64 x 58 in (ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη και Night Gallery)

Ακούτε μουσική ενώ εργάζεστε; Αν ναι, τι;

Συνήθως αναζητώ μια πηγή ροής όταν εργάζομαι, κάτι που με οδηγεί συχνά να ακούω καλλιτέχνες όπως ο Leikeli47 και ο Tierra Whack σε επανάληψη, αλλά πρόσφατα ακούω επίσης τις εβδομαδιαίες αναγνώσεις του Robert Thurman για το The Buddha Garland Sutra στο YouTube . Περιγράφει το κείμενο ως «ολογραφικό» όπου κάθε στίχος αντικατοπτρίζει το σύνολο κατά κάποιο τρόπο. Αυτή η ιδέα ήταν ένα κατευθυντήριο σημείο εστίασης για μένα εδώ και αρκετούς μήνες.

Χειριστείτε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακαλώ!

Η πανδημία με έκανε να αποσυρθώ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – κυρίως επειδή περνούσα τόσο πολύ χρόνο με τα παιδιά μου και προσπαθούσα να διαμορφώσω υγιεινές συνήθειες τηλεφώνου καθώς προετοιμάζομαι για την ανατροφή ενός εφήβου. Αλλά η @miramizzmira είναι στο Instagram και κατά καιρούς μοιράζεται κάποιες απόψεις από το στούντιο. Βασίζομαι κυρίως στις γκαλερί μου – @nightgallery και @chapterny για να διατηρώ τις εικόνες της δουλειάς μου σε κυκλοφορία.

Mira Dancy: Double Suns, 2022, ακρυλικό σε καμβά, 65 x 77 1/2 in (ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη και Night Gallery)

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *