Γνωρίστε τον καλλιτέχνη εκτός χρόνου, Rick Carter

Γοητευμένος από τον τρόπο που ο χρόνος κατασκευάζει την τέχνη, τον κόσμο και την ψυχή, ο ζωγράφος Rick Carter μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για τα βραβευμένα με Όσκαρ σχέδια παραγωγής του, συμπεριλαμβανομένων οπτικών αριστουργημάτων και πολιτιστικών λίθων όπως Goonies, Avatar, Lincoln, Forrest Gump, Jurassic Park, Amistad, Star Wars και πολλά άλλα. Αλλά σε μια εκτεταμένη εγκατάσταση στο Μουσείο Τέχνης El Segundo, ο Carter σηματοδοτεί τη συσσώρευση των αναμνήσεων του με διαφορετικό τρόπο. ΧΡΟΝΟΣ είναι ένα καθηλωτικό περιβαλλοντικό κολάζ από το δάπεδο μέχρι την οροφή φτιαγμένο από αυθεντικά πορτρέτα, πίνακες και σχέδια του Carter, μαζί με φωτογραφίες, ηχηρά αναμνηστικά (όπως ο πάγκος του πάρκου όπου ο Γκαμπ αφηγήθηκε την ιστορία της ζωής του) και συνεργατικές συνεισφορές από μια ομάδα συμμετεχόντων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκε στο τεράστιο έργο του Κάρτερ στον κινηματογράφο. Προβολή μέχρι τις 25 Μαρτίου, η ESMOA φιλοξενεί μια σειρά από δημιουργικές εκδηλώσεις, εργαστήρια, περιοδείες και παρουσιάσεις με τον Carter και τους άλλους καλλιτέχνες. απάντησε ο Κάρτερ LA Weeklyτις ερωτήσεις του από το γκαράζ του στούντιο, όπου, παρά το επικό εύρος της εγκατάστασης στην ESMOA, συνεχίζει να «έχει μόνο τόνους πράγματα, χιλιάδες πίνακες».

συναντήστε τον καλλιτέχνη Ρικ Κάρτερ

Rick Carter: TIME, προβολή εγκατάστασης στην ESMOA

LA WEEKLY: Πότε έμαθες για πρώτη φορά ότι ήσουν καλλιτέχνης;

ΡΙΚ ΚΑΡΤΕΡ: Είμαι καλλιτέχνης όλη μου τη ζωή, από μικρό παιδί ζωγράφιζα, όπως θα έκανε κάθε παιδί. Μου άρεσε να ζωγραφίζω τις φαντασιώσεις μου που ήταν όλοι οι ήρωες, είτε ήταν Βασιλιάς Αρθούρος, Ντέιβι Κρόκετ, Ζορό ή Dorothy από Ο μάγος του Οζ, και όλοι πήγαν ένα ταξίδι. Αυτά τα σχέδια τα έφτιαξα όλη μου τη ζωή μέχρι που έγινα έφηβος. Καθώς άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με τον κινηματογράφο, μερικά από αυτά άλλαξαν επειδή δεν αφορούσαν τόσο τους ανθρώπους όσο αφορούσαν μέρη που ταξίδευα όταν ήμουν νέος. Αυτό οδήγησε στον σχεδιασμό παραγωγής, τον οποίο δεν ήξερα ακόμη ότι ήθελα να κάνω — δεν ήξερα ότι υπήρχε δουλειά που δημιουργούσε τους κόσμους των ταινιών! Όπως όλοι οι άλλοι, απλά υπέθεσα ότι πυροβολείς ό,τι υπάρχει. Δεν το σκέφτεσαι πραγματικά, απλώς αναστέλλεις τη δυσπιστία σου. Έτσι, τα ταξίδια ήταν ο τρόπος που με ενδιέφεραν αρχικά όλα αυτά, και σταδιακά είπαν «ναι» και με προσέλαβαν.

Rick Carter: Goonies Pirate Ship, 1984

Ήταν πραγματικά ο κόσμος του Στίβεν Σπίλμπεργκ, όταν τον συνάντησα Γκούνιες, Αυτό άνοιξε την ιδέα ότι κάποιος θα μοιραζόταν την ίδια ευαισθησία με τη δική μου – ένα περιπετειώδες πνεύμα και ένα ξένο, ένα είδος… ετερότητας. μια εκτίμηση για κάτι που είναι «άλλο». Και όταν κάποιος με τον οποίο μιλάτε καταλαβαίνει αυτό που λέτε, στηρίζεται σε αυτό και είναι στην πραγματικότητα σε θέση να πει το λόγο, αυτό σας ενθαρρύνει να προχωρήσετε περαιτέρω με αυτό, επειδή δεν είστε ακόμα παλεύει για να γίνει κατανοητός. Νομίζω ότι αυτό προσπαθούν να κάνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι τώρα — να τους ακούσουν, να τους δουν, να τους καταλάβουν, να τους νιώσουν.

Rick Carter: Forrest Gump House, κινηματογραφικό τοπίο, 1994

Πήγατε σε σχολή τέχνης; Γιατί γιατί όχι?

Πήγα στο σχολείο ως κύριος κοινωνιολογίας και ειδίκευση στη ζωγραφική και το σχέδιο. Τώρα που το κοιτάω πίσω, μπορώ να δω ότι και οι δύο τροφοδοτούν τη δουλειά μου ως σχεδιαστής παραγωγής, γιατί δεν έχω μόνο την καλλιτεχνική άποψη, αλλά και την κοινωνιολογική άποψη όταν κοιτάζω πώς ζουν οι άνθρωποι και συμπεριφέρομαι. Έτσι, όταν δημιουργώ έναν κόσμο με τους σκηνογράφους και τους σκηνογράφους, προσπαθώ να τον κάνω να φαίνεται ότι είναι αρκετά αληθινός για τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν είναι εξωγήινοι. Επί Πανδώραθέλαμε να το κάνουμε να φαίνεται ότι οι Na’vi θα μπορούσαν πραγματικά να ζήσουν στο Home Tree.

Rick Carter: Magic Journeys, κολάζ μικτών μέσων σε χαρτόνι, 1980

Τι θα έκανες αν δεν ήσουν καλλιτέχνης;

Ειλικρινά, δεν βλέπω μια πολύ συνεκτική τροχιά ούτε βιώσιμη ζωή αν δεν είχα βρει έναν τρόπο να αξιοποιήσω την τέχνη και να την κάνω βιώσιμη. Νομίζω ότι θα μπορούσα να είμαι κάποιος που είναι ακριβώς εκεί έξω, που δεν συνδέεται πολύ στενά με την πραγματικότητα. Έχω μια βαθιά επιθυμία να συνδεθώ με τον κόσμο, αλλά αν δεν έβρισκα μια δουλειά με την οποία θα μπορούσα να το κάνω αυτό, τότε μπορεί να χωριζόμουν ανάμεσα στο να κρατήσω ένα μεροκάματο και μετά να κάνω μια φανταστική ονειρεμένη ζωή. Αυτή η ανισότητα που βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι πρέπει να διασχίσουν θα ήταν η τροχιά μου. Ήμουν τόσο τυχερός που μπόρεσα να συνδυάσω και τα δύο. Και είχα βοήθεια από μερικούς πολύ σημαντικούς ανθρώπους που γνώρισα στην πορεία, ιδιαίτερα τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, και μετά τον Μπομπ Ζεμέκις και τον Τζιμ Κάμερον. Αυτοί οι άνθρωποι εδραίωσαν πραγματικά την πεποίθησή μου ότι θα μπορούσα να παίξω αυτές τις οραματικές ονειρικές καταστάσεις με πραγματικό τρόπο.

Rick Carter: War Horse, κολάζ μικτών μέσων σε φωτογραφικό χαρτί, 2011

Γιατί ζείτε και εργάζεστε στο Λος Άντζελες, και όχι αλλού;

Είμαι κάπως σαν άσωτος γιος όταν πρόκειται για LA. Μεγάλωσα εδώ όλη μου τη ζωή στο Δυτικό Λος Άντζελες κοντά στη Διοίκηση Βετεράνων κάτω από το Sunset. Είμαι πολύ παιδί του Δυτικού Λος Άντζελες των δεκαετιών 1950-60. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ήθελα να ξεφύγω και να φύγω. Στη δεκαετία του ’70 (όταν ήμουν στα 20 μου), ήμουν στο Μπέρκλεϋ και στη Σάντα Κρουζ, και επίσης παράτησα δύο φορές το σχολείο για να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Ήμουν ανήσυχος και νόμιζα ότι ήμουν πίσω σε μια γωνία. Κατά κάποιον τρόπο ήξερα ότι η ζωή μου δεν ήταν ακόμα αρκετά γεμάτη. [In the course of those travels, I came to realize how] Είναι εκπληκτικό αυτό που κάνουν οι άνθρωποι στους πολιτισμούς τους για να κάνουν τη ζωή να συμβεί. Είδα τόσους πολλούς ανθρώπους που έγιναν σαν κόκκοι άμμου που τρύπωσαν στον εγκέφαλό μου και έγιναν μαργαριτάρια στρειδιού. Αυτά τα πρόσωπα αντανακλούν σε μένα και είναι το σημείο προσανατολισμού μου σε όλους αυτούς τους κόσμους στους οποίους μπορώ να πάω και να χτίσω τώρα. Ξέρετε, έχω ταξιδέψει μέσα και έξω από αυτό, αλλά το Λος Άντζελες ήταν πάντα το βασικό μέρος που μου επέτρεπε να κυνηγήσω αυτούς τους άλλους κόσμους.

Rick Carter: Jurassic Park Visitors Center, μικτή τεχνική σε χαρτί, 1991

Πότε είναι/ήταν η τρέχουσα/πιο πρόσφατη/επόμενη εκπομπή ή έργο σας;

ο ΧΡΟΝΟΣ Η έκθεση στην ESMOA δεν είναι μόνο μια εξαιρετική ευκαιρία για μένα να θυμηθώ και να κοιτάξω πίσω τι έχω κάνει και ποιες περιπέτειες έχω περάσει τόσο ως καλλιτέχνης του κινηματογράφου όσο και ως ζωγράφος, αλλά και για να δουλέψω με τον Bernard Zünkeler, τον επιμελητή, που τα έβαλε όλα μαζί, καθώς και οι καλλιτέχνες που κάλεσε η ESMOA να συνεργαστούν. Τους ζητήθηκε να έρθουν βασικά να ταξιδέψουν μαζί μου για τα θέματα και τις εικόνες που υπάρχουν σε όλες τις ταινίες που έχω δουλέψει, έτσι ώστε να μπορώ να δω τι είδους ζωή έχει η δουλειά μου, πώς υπάρχει στον πολιτισμό αυτή τη στιγμή. Το να επανέλθει τόσο έντονα με έκανε να νιώσω ότι ίσως υπάρχει κάτι σε αυτή την ιδέα που μπορώ να χρησιμοποιήσω την ιστορία μου ως βάση όταν Εγώ να προχωρήσω στη δουλειά μου. Είναι ενδιαφέρον για μένα γιατί, επίσης, τελείωσα μια ταινία πέρυσι που σχεδίασα με τον Steven Spielberg που ονομάζεται Οι Fabelmansκαι αυτή είναι η αυτοβιογραφική του ματιά πίσω στο μεγάλωμα και αυτό που τον οδήγησε να γίνει σκηνοθέτης.

Rick Carter: Back to the Future 2 Hoverboarder, κολάζ μικτών μέσων σε χαρτί, 1986

Αυτό το είδος αναδρομικής αναδρομής —κοιτάζοντας πίσω για να προσπαθήσω να σε φέρω στο παρόν, ώστε να μπορέσει να σε ωθήσει στο μέλλον— είναι αυτό που νιώθω έντονα, με το οποίο ξεκίνησα με κάποιο τρόπο ένα ταξίδι με το μυαλό μου. Επιστροφή στο μέλλον 2 που πραγματικά δεν σταμάτησε ποτέ, και εδώ είναι στο παρόν με την ESMoA σε μια εκπομπή που ονομάζεται ΧΡΟΝΟΣ. Το ονομάζω Επίπεδο 7, είναι σαν να είσαι έφηβος, μόνο αντίστροφα. Ό,τι ξέρετε ότι ένιωθες ως έφηβος, που ήταν τόσο αληθινό στην εφηβεία και στις αρχές της δεκαετίας του ’20, φανταστείτε ότι τα παίρνετε όλα αυτά και τα μεταφέρετε στην άλλη πλευρά της ζωής σας. Είναι ένα νέο πέρασμα που είναι πολύ ζωντανό και πολύ διαφορετικό από αυτό που ένιωθα δεκαετίες πριν. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα κάνω στη συνέχεια, αλλά σίγουρα έχω ενδιαφερθεί πολύ για το τι κάνουν οι άλλοι!

Web & socials, παρακαλώ!

esmoa.org

IG: @esmoaorg

Rick Carter: Rick’s Calendar, στυλό σε χαρτί, 1998

Rick Carter X Luke Hayes: Τι κοιτάζω;, ακρυλικό σε ύφασμα, 112 x 185 ίντσες, 2002 (ESMOA)

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published.