Εξώφυλλο: Πώς η οικογένεια Gaviña βοήθησε να ξεκινήσει η επανάσταση του καφέ στο LA

Επίκεντρο του μήνα Εθνικής Ισπανικής Κληρονομιάς

Lisette Gaviña ξεκινά τη μέρα της με δυο φλιτζάνια καφέ πριν τη δουλειά όπως οι περισσότεροι από εμάς. Έχει άλλο ένα φλιτζάνι ζυθοποιίας όταν φτάνει στο εργοστάσιο. Μετά το μεσημεριανό γεύμα θα πιει έναν εσπρέσο και αργότερα το απόγευμα για να ικανοποιήσει το γλυκό της, θα απολαύσει μια αρωματισμένη εκδοχή του φασολιού. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που πίνει καφέ στις φλέβες της.

Γεννημένος στο Λος Άντζελες, Gaviña είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Φ. Gaviña and Sons, που βοήθησαν να ξεκινήσει μια επανάσταση στον καφέ στο Λος Άντζελες όταν η οικογένειά της εγκατέλειψε την Κούβα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και ήρθε στο Λος Άντζελες

Όλα ξεκίνησαν πριν από περισσότερα από 150 χρόνια, όταν ο προπάππος της Ο Jose Maria Gaviña και ο αδελφός του Ramon Gaviña ξεκίνησε ως καλλιεργητές καφέ στην Κούβα. Έφυγαν από την περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας και ήρθαν στον νέο κόσμο ως τυχοδιώκτες. Ήταν αγρότες στην Ισπανία και ήθελαν να καλλιεργήσουν στην Κούβα. Στην αρχή φύτεψαν καπνό και ένας τυφώνας κατέστρεψε τη σοδειά τους. Έτσι μετακόμισαν στο πιο ορεινό εσωτερικό του νησιού, που ήταν το τέλειο υψόμετρο και κλίμα για καφέ. Τα αδέρφια φύτεψαν δέντρα και έγιναν κτηνοτρόφοι καφέ και συνέχισαν να γίνονται ψήστης στην Κούβα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

«Ο παππούς μου γεννήθηκε στη φυτεία και έμαθε από τον πατέρα του πώς να καλλιεργεί καφέ και πώς να επιλέγει τους καλύτερους κόκκους για ψήσιμο για να φτιάξει έναν εσπρέσο, που προέρχεται από την ισπανική μας κληρονομιά», λέει η μικροκαμωμένη Λατίνα. LA Weekly, καθώς επιθεωρεί προσεκτικά τους πράσινους κόκκους καφέ που παραδίδονται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Βέρνον.

Ο Francisco Gaviña στην Κούβα (ευγενική παραχώρηση F. Gavina and Sons)

«Αλλά μέχρι το 1960 ο Φιντέλ Κάστρο ήρθε στην εξουσία και τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Οι ιερείς προειδοποίησαν την οικογένεια ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να πάρει τα παιδιά τους μακριά. Αγρότες απήχθησαν από τις περιουσίες τους, ξυλοκοπήθηκαν ψυχικά και σωματικά. Η κυβέρνηση κατέσχεσε τα αγροκτήματα. Η επιχείρηση Πήτερ Παν έφερνε αμερικανικά αεροπλάνα και Κουβανοί γονείς παρέδιδαν τα παιδιά τους σε αμερικανικές οικογένειες επειδή προτιμούσαν να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με ελευθερία και ευκαιρίες παρά να κατηχηθούν εναντίον των γονιών τους ή να βάλουν τα παιδιά να παραδίδουν τους γονείς τους επειδή άκουγαν αντι – κομμουνιστικές συνομιλίες. Κάποιοι επανενώθηκαν, κάποιοι δεν είδαν ποτέ ξανά τις οικογένειές τους. ”

Ήταν ώρα να φύγω.

Με το ισοδύναμο των 150 $ και μια βαλίτσα ανά οικογένεια, το Gaviñas επέστρεψε στην Ισπανία, περιμένοντας να ξεσπάσει η αναταραχή. Δεν το έκανε. Κανείς δεν πίστευε ότι η επανάσταση θα διαρκούσε για 60 χρόνια. Ήταν μια μεγάλη μετάβαση από το ζεστό τροπικό κλίμα της Κούβας στο κρύο και βροχερό βόρειο τμήμα της Ισπανίας, όχι μόνο για τους παππούδες και τη γιαγιά της Lisette, αλλά και για τον πατέρα της, ο οποίος ήταν 13 ετών και τα αδέρφια του με λίγα χρόνια διαφορά.

Ο παππούς της Φρανσίσκο λαχταρούσε να επιστρέψει στην επιχείρηση του καφέ και αφού σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του ’20, ήρθε στην Καλιφόρνια μέσω του Μαϊάμι για να βρει δουλειά.

«Στην αρχή επρόκειτο απλώς για την επιβίωση και για να βάλουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους», λέει ο απόφοιτος του USC. «Μόλις ήρθαν όλοι, ο παππούς μου ήταν αχθοφόρος σε ένα εστιατόριο που ονομαζόταν French Cafe στο Montbello. Τότε οι γιοι του, οι θείοι μου και ο μπαμπάς μου ήταν τα αγόρια του λεωφορείου και οι σερβιτόροι. Ο πατέρας μου εργάστηκε αργότερα στο Sportsman’s Lodge. Ο ένας θείος εργαζόταν ως μηχανικός και ο άλλος πήγε σχολείο για μηχανικό».

Μέσω των επαφών του στο εστιατόριο, ο πατέρας της Lisette, Jose, είχε την ευκαιρία να αγοράσει ένα μικρό ψήστη που ανήκε στα εστιατόρια του Bob’s Big Boy. Στη δεκαετία του ’60 τα περισσότερα σούπερ μάρκετ και εστιατόρια έψηναν τον καφέ τους. Ήταν στο Carlsbad, έτσι η οικογένεια νοίκιασε ένα φορτηγό και οδήγησε στο Carlsbad, αποσυναρμολόγησε το ψήστη και το έφερε πίσω στο LA και το έστησε σε ένα μικρό κομμάτι της λεωφόρου Vernon το 1967.

Gavina Coffee

Gavinas από αριστερά: Jose, Leonor, Francisco και Frank στο Vernon τη δεκαετία του ’80. (Ευγενική προσφορά F. Gavina and Sons)

«Όταν ήρθε η οικογένειά μου εδώ, ο καφές ήταν πολύ διαφορετικός στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’60 σε σχέση με τώρα», λέει η Lisette. Ήταν ελαφρύς καβουρδισμένος καφές σε κουτάκια και κανείς δεν ήξερε τι σήμαινε καν η λέξη barista. Η μικρή ιταλική κοινότητα που ήταν εδώ κατάλαβε τι ήταν ο εσπρέσο για εμάς. Υπήρχε λοιπόν αυτή η επιθυμία να φτιάξουμε καφέ για εμάς και υπήρχε η ευκαιρία γιατί δεν υπήρχε εδώ. Οι γνώσεις μας για τον καφέ ήταν σκούρο ψητό.»

Νοίκιασαν έναν μικρό εμπορικό χώρο, περίπου 1.100 τετραγωνικά πόδια και έστησαν το ψήστη. Το Πάσχα του 1967 η οικογένεια έψηνε ξανά καφέ. Ξεκίνησε μικρό με το Cafe Gaviña, που είναι ένας εσπρέσο, ενός μείγματος, συσκευασμένος σε χάρτινες σακούλες. Πρώτα πούλησαν στη μικρή κουβανική κοινότητα στο Λος Άντζελες, που εκείνη την εποχή ήταν κυρίως το Echo Park, το Silver Lake, το Downey and Huntington Park και αργότερα το Glendale. Άρχισαν να πωλούν στις μικρές κουβανέζικες αγορές, εστιατόρια και αρτοποιεία. Ήταν μια επιχείρηση bootstrap με ταπεινή αρχή. Ο Χοσέ συνέχισε να εργάζεται στο εστιατόριο στο Sportsman’s Lodge τη νύχτα για τα πρώτα πέντε χρόνια. Σιγά σιγά άρχισαν να αποκτούν έλξη.

Καφές Gavina

Ο Jose Gavina μπροστά από το El Oso Blanco Cafe στο Beverly Blvd. και Vendome St., ένας από τους πρώτους πελάτες τους. (Ευγενική προσφορά F. Gavina and Sons)

Στη συνέχεια ήρθε η επανάσταση του γκουρμέ καφέ στη δεκαετία του ’80, όταν κυκλοφόρησαν στην αγορά καφέδες απλής προέλευσης όπως ο κολομβιανός supremo ή ο kona fancy. Gaviña άρχισε να προμηθεύεται αυτούς τους καφέδες και να τους πουλά μέσα από τα γκουρμέ καταστήματα. Με την αυξανόμενη εισροή μεταναστών στην πόλη, η εταιρεία είδε την ευκαιρία να καλύψει τις γεύσεις του καφέ των διαφόρων κοινοτήτων. Άρχισαν να προμηθεύονται τέτοιου είδους καφέδες και να δημιουργούν μείγματα για αυτούς.

«Είχαμε τη μετανάστευση στη Μέση Ανατολή και τη Βιετναμέζικη μετανάστευση», λέει. «Αυτές οι κοινότητες έχουν πολύ συγκεκριμένα προφίλ καφέ που τους αρέσουν. Πρώτα φροντίσαμε την κοινότητά μας και στη συνέχεια αρχίσαμε να μαθαίνουμε για αυτές τις άλλες κοινότητες και ξεκινήσαμε το έθιμο ψήσιμο για αυτές. Λόγω της γαλλικής επιρροής στο Βιετνάμ, τους αρέσει ο σκούρος καβουρδισμένος γαλλικός καφές. Έτσι ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε ένα διπλό γαλλικό ψητό μόνο για αυτήν την κοινότητα. Τους αρέσει να αλέθουν τον καφέ τους στα μαγαζιά και τις αγορές. Στην κοινότητα της Μέσης Ανατολής αρέσει ένα είδος καφέ που ονομάζεται robusta. Το φυτό robusta είναι ένα πολύ χορταστικό φυτό με χαρακτηριστικό άρωμα και είναι πολύ δυνατός καφές.»

Μέχρι το 1984 η εταιρεία μπήκε σε παντοπωλεία όπως το Von’s και το Lucky’s. Ήταν μια γενική προσφορά στην αγορά με μεσαίου καβουρδισμένους καφέδες μίας προέλευσης, που έβγαιναν ως καφές με ολόκληρους κόκκους σε σακουλάκι, σε μια εποχή που οι περισσότεροι καφές στις αγορές ήταν αλεσμένοι και έβγαιναν σε κουτάκια. Πήρε το όνομά του από τον παππού της, η μάρκα Don Francisco γεννήθηκε.

Μεγαλώνοντας και συνεχίζοντας να ανθίζει, η επί του παρόντος 100% οικογενειακή επιχείρηση αγόρασε μια παλιά αποθήκη Sears το 1998 και έχτισε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της. Όλο το ψήσιμο και η συσκευασία εδώ μιας επιχείρησης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων γίνεται στις εγκαταστάσεις των 239.000 τετραγωνικών ποδιών. Περισσότεροι από 100.000 λίβρες κόκκων καφέ μπαίνουν καθημερινά στο εργοστάσιο και ψήνονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Καφές Gavina

Leonor, αριστερά, και Lisette Gavina (Michele Stueven)

Το κτίριο χτίστηκε με γνώμονα την αποτελεσματικότητα. Τοποθετήθηκαν φεγγίτες για να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Το σύστημα ψύξης βοηθά να διατηρείται το περιβάλλον δροσερό. Είναι ένα εργοστάσιο μηδενικής υγειονομικής ταφής αποβλήτων, που κατευθύνει περισσότερο από το 90 τοις εκατό των απορριμμάτων του από χώρους υγειονομικής ταφής. Ο εισαγόμενος καφές από τις χώρες παραγωγής l έρχεται σε σακούλες λινάτσας που παραλαμβάνονται από ανακυκλωτή και επαναχρησιμοποιούνται. Η ήρα, το υποπροϊόν του καβουρδισμένου καφέ, είναι ένα οργανικό υλικό που αντί να πάει σε χωματερή χρησιμοποιείται σε οργανικά λιπάσματα και ζωοτροφές. Διαφανές πλαστικό, χαρτόνι και υλικό από τις κάψουλες ανακυκλώνονται επίσης.

«Ο παππούς μου έλεγε σε μένα και στα ξαδέρφια μου, εάν πρόκειται να ζήσετε από τον καφέ, θα πρέπει να μάθετε πώς να πίνετε καφέ», λέει η Lisette κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στο εργοστάσιο όπου κάθε υπάλληλος περνάει από τα κύματα και της χαμογελάει. «Βουτούσε τις πιπίλες μας σε εσπρέσο και τον έβαζε ξανά στο στόμα μας. Από πολιτιστική άποψη, ο καφές για τους Ισπανόφωνους και για οποιονδήποτε λατινικό πολιτισμό είναι ένα βασικό προϊόν. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα παιδιά να ξεκινούν τη μέρα τους με cafe con leche το πρωί».

Η 71χρονη θεία της Lisette Λεονόρ δουλεύει δίπλα-δίπλα μαζί της κάθε μέρα. Ο ξάδερφός της Michael επιβλέπει τα οικονομικά και τη λογιστική και ο ξάδερφός της Frank επιβλέπει την κατασκευή, τις λειτουργίες και τους ανθρώπινους πόρους. Μαζί συνοδηγούν την εταιρεία με τις συμβουλές της γενιάς των γονιών τους που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην εταιρεία. Με 14 μέλη της οικογένειας που εργάζονται εκεί, λέει ότι είναι μια αρκετά μεγάλη επιχείρηση που όλοι μπορούν να βρουν τη θέση τους. Υπάρχουν περίπου 260 εργαζόμενοι που εργάζονται στον τομέα της μεταποίησης, των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της ανάπτυξης προϊόντων, της λογιστικής, των οικονομικών και της παραγωγής.

«Μεγάλωσα ερχόμενος να δουλέψω με τον μπαμπά μου», λέει η Lisette που μαζί με το σύνολο Gaviña ο γόνος μεγάλωσε στην κοιλάδα του San Gabriel. «Και όχι μόνο καλοκαιρινές διακοπές. Ήρθαμε στις διακοπές του Πάσχα και τις διακοπές και με έβαζαν εμένα και τα ξαδέρφια μου να δουλέψουμε, είτε ετοιμάζαμε καφέ στη γραμμή είτε μάθαινα πώς να φτιάχνω και να δοκιμάζω καφέ είτε να συντάσσω φυλλάδια . Έτσι μάθαμε την επιχείρηση. Μας έδωσε μια ισχυρή εργασιακή ηθική. Πάντα βλέπαμε τους γονείς και τους θείους μας να δουλεύουν και μας έμαθαν να δουλεύουμε σε πολύ μικρή ηλικία. Ο παππούς μου ερχόταν στη δουλειά και διάβαζε τη Wall Street Journal κάθε μέρα το πρωί και μετά περνούσε από την πράσινη αποθήκη καφέ, κοιτάζοντας την ποιότητα των κόκκων που αγόραζαν τα παιδιά του. Είχε να κάνει με την ποιότητα».

Gavina Coffee

Πράσινοι κόκκοι καφέ πριν το ψητό στο Gavina (Michele Stueven)

Αλλά στο τέλος – ή στην αρχή της ημέρας – είναι το πάθος του Francisco για τον καφέ και το οικογενειακό δέσιμο που είναι το κλειδί για την 55χρονη επιτυχία του Gaviña αυτοκρατορία που ζει στο Λος Άντζελες Η μάρκα περιλαμβάνει τη ναυαρχίδα premium μάρκα Don Francisco’s Coffee, καθώς και τον λάτιν εσπρέσο Café La Llave. Η σειρά Don Francisco’s Coffee Family Reserve με μια σειρά από κανονικούς και αρωματικούς καφέδες, όπως καραμέλα βουτύρου και φουντούκι κανέλας, καθώς και στυλ ψησίματος για μια ποικιλία μεθόδων παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων των λοβών και των καψουλών εσπρέσο. Εκτός από τις μάρκες λιανικής, το τμήμα εξυπηρέτησης τροφίμων της εταιρείας, Gavina Gourmet Coffee, διατίθεται σε καφετέριες και εστιατόρια σε όλη τη νότια χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αρτοποιείων του Πόρτο.

«Ο καφές είναι παγκόσμιος», λέει η Lisette. «Δεν έχει σημασία από πού κατάγεσαι, σε ποια κατάσταση βρίσκεσαι ή σε ποια γλώσσα μιλάς. Όλοι μπορούν να εκτιμήσουν ένα ωραίο ζεστό φλιτζάνι καφέ και την άνεση και την ενέργεια που σου δίνει».

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *