Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΕΛΦΙ – LA Weekly

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο σημαντικός αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους έχει προηγηθεί τεχνολογικά με τα καινοτόμα συστήματα τους που είναι πάντα ενημερωμένα. Οι φωτογραφίες του Instagram, χάρη στους νέους ισχυρούς φακούς των φωτογραφικών μηχανών τηλεφώνων, έχουν μετατραπεί σε ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την κορυφή του αισθητικού επιτεύγματος, με κύριο στόχο τη δημοσίευση της πιο εντυπωσιακής εικόνας και την απόκτηση των περισσότερων likes. ανοίγει πολλές πόρτες για δημιουργούς περιεχομένου ή άτομα που ελπίζουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της φήμης.

Ένα ερώτημα που έχει προκύψει στις συζητήσεις σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εάν υπάρχει, επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη λήψη αποφάσεων από τον χρήστη σε θέματα όπως η πλαστική χειρουργική; Σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη από την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών, «Οι ασθενείς χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κάμερα smartphone στο μπροστινό μέρος —«selfies»—για να συζητήσουν τους στόχους τους με έναν πλαστικό χειρουργό». (Διαβάστε τη Μελέτη εδώ: https://drive.google.com/file/d/1Tms1JS-oMpVsJnlIBAMcGRiwleyUvjq2/view?usp=sharing)

Ο Δρ Μάικλ Νιούμαν, ένας από τους κορυφαίους Πλαστικούς Χειρουργούς του Χόλιγουντ, περιγράφει την πραγματικότητα της «selfie» και πώς επηρεάζει ορισμένα άτομα που τροποποιούν την εμφάνισή τους ως άμεσο αποτέλεσμα των εικόνων που τραβούν για τον εαυτό τους.

Τα τρία βασικά σημεία για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε είναι τα εξής:

  1. Λόγω της παραμόρφωσης που προκαλούν οι κάμερες των smartphone, η εμφάνισή μας μπορεί να αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με το πώς είναι στην πραγματική ζωή. Λόγω αυτής της στρέβλωσης, υπήρξε μια ανοδική ζήτηση για πλαστική χειρουργική.
  2. Τόσο οι παραδοσιακές φωτογραφίες φωτογραφικής μηχανής όσο και αυτές που τραβήχτηκαν από τις κάμερες οπισθοπορείας και μπροστινής όψης (selfie) smartphone φαίνεται να έχουν διαφορετικούς βαθμούς παραμόρφωσης σε σύγκριση με αυτές που τραβήχτηκαν από παραδοσιακές κάμερες σε δύο νέες ερευνητικές δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.
  3. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς σχετικά με τα αποτελέσματα παραμόρφωσης των καμερών smartphone, ώστε οι ασθενείς να μην γίνονται εξαιρετικά επικριτικοί για το πώς φαίνονται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήχτηκαν με τα smartphone τους.

ΠΩΣ ΟΙ «SELFIES» ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ;

Αρκετοί ασθενείς εκφράζουν δυσαρέσκεια για την εμφάνισή τους στις φωτογραφίες. Αυτή ήταν μια συνεχής τάση στην πλαστική χειρουργική και η προσοχή συνήθως στρέφεται στο πώς εμφανίζεται το πρόσωπο του ασθενούς στις φωτογραφίες παρά στο πώς φαίνεται συνολικά το σώμα του ασθενούς. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το να βλέπεις το εξόγκωμα σε μια μύτη που είναι πιο εμφανές από την πλάγια όψη, να βλέπεις επιπλέον δέρμα να κρέμεται από το λαιμό ή να βλέπεις ρυτίδες σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Ωστόσο, τα smartphone έχουν επιδεινώσει σημαντικά αυτό το πρόβλημα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Αρχικά, η λήψη φωτογραφιών και η κοινοποίησή τους είναι πολύ πιο απλή σήμερα από ό,τι ήταν την εποχή που έπρεπε να χρησιμοποιήσετε μια παραδοσιακή κάμερα και να αναπτύξετε την ταινία.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται ο φακός στα smartphone, οι εικόνες που λαμβάνονται με αυτές τις συσκευές τείνουν να είναι πιο παραμορφωμένες από αυτές που λαμβάνονται με παραδοσιακές κάμερες. Επιπλέον, οι φακοί των smartphone τονίζουν τα ασύμμετρα χαρακτηριστικά του προσώπου και του κορμού. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φακός έχει καμπύλο σχήμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα μια παραμόρφωση γνωστή ως παράλλαξη. Αυτό καθιστά τις ασυμμετρίες πιο εμφανείς, παρόλο που μπορεί να μην είναι καθόλου ορατές από κοντά ή με μια συμβατική φωτογραφία κάμερας. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτό κάνει τις ασυμμετρίες να αναδεικνύονται περισσότερο. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως φαινόμενο fisheye.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Δρ Μάικλ Νιούμαν που δείχνουν τη σύγκριση φωτογραφιών που τραβήχτηκαν με μια DSLR, μια κάμερα κινητού τηλεφώνου με μπροστινή όψη και μια κάμερα κινητού τηλεφώνου που βλέπει προς τα πίσω, αντίστοιχα:

Οι τρεις συνημμένες φωτογραφίες είναι:

  1. Κάμερα DSLR (Digital Single Lens Reflex), Canon EOS Rebel T7. Αυτή είναι η κάμερα που χρησιμοποιείται για τυπική φωτογραφία, καθώς προσφέρει τη μικρότερη παραμόρφωση μέσω του φακού και αυτή είναι η πιο κοντινή αναπαράσταση αυτού που βλέπουμε με τα μάτια μας.
  2. Μπροστινή (selfie) κάμερα smartphone τραβηγμένη με Apple iPhone Mini 12.
  3. Κάμερα smartphone που βλέπει προς τα πίσω, τραβηγμένη με Apple iPhone Mini 12.

Κάθε φωτογραφία τραβήχτηκε με την ίδια κάμερα και ρυθμίσεις την ίδια μέρα, στο ίδιο δωμάτιο και με τον ίδιο φωτισμό. Και οι δύο φωτογραφίες τραβήχτηκαν με το smartphone υπογραμμίζοντας τη σοβαρή παραμόρφωση που προκαλείται από τους φακούς στις κάμερες του τηλεφώνου. Αυτοί οι φακοί σχεδιάστηκαν για να λαμβάνουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο, αλλά ως παρενέργεια προκαλούν παραμόρφωση. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ο φακός μιας κάμερας smartphone μεγεθύνει αντικείμενα πιο κοντά στο κέντρο του πλαισίου, μειώνει το μέγεθος των αντικειμένων που βρίσκονται πιο έξω και τονίζει τυχόν ανωμαλίες στην εικόνα. Σε σύγκριση με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με την κάμερα DSLR, οι δύο που τραβήχτηκαν με το smartphone μου δίνουν την εντύπωση ότι η μύτη μου είναι δυσανάλογα τεράστια σε σύγκριση με το υπόλοιπο πρόσωπό μου. Επιπλέον, η ασυμμετρία του προσώπου μου τονίζεται στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κάμερα smartphone. Συγκεκριμένα, το πηγούνι, το σαγόνι και το μέτωπό μου φαίνονται να γέρνουν με πολύ πιο αφύσικο τρόπο σε αυτές τις λήψεις σε σύγκριση με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κάμερα DSLR.

Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, υπάρχει το εφέ ζουμ. Επειδή πραγματοποιούμε σημαντικό αριθμό των συναντήσεών μας στο Διαδίκτυο αυτές τις μέρες, χρησιμοποιούμε συχνά τα smartphone μας για να συμμετέχουμε σε βιντεοδιασκέψεις. Αυτό έχει δύο διαφορετικές επιπτώσεις. Πρώτον, επειδή συχνά κρατάμε το τηλέφωνο κάτω από το επίπεδο του προσώπου μας ενώ λυγίζουμε το λαιμό μας προς τα κάτω, αυτό προκαλεί το μάτσο της περίσσειας επιδερμίδας στον λαιμό μας, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που αναζητούν χειρουργική ανύψωση αυχένα . Επιπλέον, το λογισμικό βίντεο που χρησιμοποιούμε (FaceTime, Zoom, κ.λπ.) μας παρέχει μια εικόνα του εαυτού μας σε πραγματικό χρόνο που μπορούμε να κοιτάξουμε επίμονα και να ασκήσουμε κριτική ενώ συμμετέχουμε στο συνέδριο. Αυτό είναι κάτι που δεν θα συνέβαινε ποτέ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε αυτοπροσώπως. Λόγω των προβλημάτων με την παραμόρφωση του φακού που αναφέρθηκαν προηγουμένως, τη γωνία με την οποία κρατάμε το smartphone στα χέρια μας και τον συχνά ανεπαρκή φωτισμό, τις περισσότερες φορές, φαινόμαστε πολύ χειρότεροι σε αυτές τις φωτογραφίες από ό,τι στην πραγματική ζωή. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τόσα περισσότερα άτομα αναζητούν πλαστική χειρουργική αυτές τις μέρες.

Δύο δημοσιεύσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγο καιρό άνοιξαν τη συζήτηση για το πώς οι κάμερες των smartphone παράγουν σημαντική παραμόρφωση του προσώπου. Τα άρθρα παρουσίαζαν συγκρίσεις φωτογραφιών που τραβήχτηκαν με επαγγελματική κάμερα, κάμερα σε smartphone και selfie κάμερα σε smartphone, απεικονίζοντας τα μη ελκυστικά εφέ παραμόρφωσης που παράγουν οι κάμερες των smartphone. Επειδή τα smartphone έχουν καμπυλωτούς φακούς σχεδιασμένους για να καταγράφουν μια ευρύτερη προοπτική, παραμορφώνουν τις αναλογίες του προσώπου κάνοντας τα κεντρικά αντικείμενα να φαίνονται μεγαλύτερα και τα περιφερειακά αντικείμενα να φαίνονται μικρότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δυσανάλογης άποψης μεταξύ του κέντρου και των περιφερειακών χαρακτηριστικών ενός προσώπου. Πιο συγκεκριμένα, η μύτη συχνά φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο πρόσωπο και τονίζονται άλλες ασυμμετρίες του προσώπου.

Για παράδειγμα, πρόσφατα επισκέφτηκα το γραφείο μου ένα εντυπωσιακό επαγγελματία μοντέλο. Ήταν τρομοκρατημένη από την ασυμμετρία των φρυδιών και των βλεφάρων της και ήθελε να μάθει τι θα μπορούσε να γίνει για αυτό. Μου έδειξε εικόνες στο τηλέφωνό της που έδειχναν πώς το ένα από τα φρύδια της είναι ψηλότερα και το άνοιγμα των ματιών της είναι μεγαλύτερο στη μία πλευρά από την άλλη. Όταν την κοίταξα πιο προσεκτικά, αναγνώρισα αυτές τις διαφορές, αλλά ήταν πολύ λιγότερο αισθητές από ό,τι στις φωτογραφίες. Της είπα ότι η κάμερα στο smartphone της έχει κυρτό φακό, που προκαλεί παραμόρφωση και υπερβάλλει τις όποιες ασυμμετρίες. Την καθησύχασα ότι η ασυμμετρία είναι πολύ πιο μικρή και ελάχιστα εμφανής αυτοπροσώπως σε σύγκριση με τις εικόνες. Ήταν υπό τόσο πολύ άγχος εξαιτίας αυτού που όταν τελικά ανακάλυψε την αλήθεια, ξέσπασε αμέσως σε κλάματα ανακούφισης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πολλαπλασιασμός των smartphone και της τηλεδιάσκεψης έχει συμβάλει άμεσα στη σημαντική αύξηση της ζήτησης για πλαστικές επεμβάσεις. Δυστυχώς, η παραμόρφωση που δημιουργείται από αυτές τις τεχνολογίες έχει οδηγήσει σε αυξημένες ανησυχίες για την εμφάνιση και σε μείωση της αυτοεκτίμησης. Αυτά τα συναισθήματα είναι γενικά αδικαιολόγητα επειδή η συντριπτική πλειονότητα από εμάς φαινόμαστε πολύ καλύτερα προσωπικά από ό,τι στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τις κάμερες των smartphone μας. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται μέτριες ασυμμετρίες στη συνομιλία ή στις εικόνες που λαμβάνονται με συμβατικές κάμερες, γενικά δεν αξίζει να ακολουθήσετε πλαστική χειρουργική για να διορθώσετε λεπτές ασυμμετρίες. Οι ήπιες ασυμμετρίες είναι ευρέως διαδεδομένες και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν ήπιες ασυμμετρίες σε φωτογραφίες ή συνομιλίες. Αντίθετα, προσπαθώ να αποτρέψω πολλούς από τους ασθενείς μου να μην κάνουν πλαστική χειρουργική, καθώς πολλοί θέλουν να «διορθώσουν» τα ελαττώματα που βλέπουν σε αυτές τις παραμορφωμένες εικόνες smartphone που, στην πραγματική ζωή, είτε είναι πολύ μικρές είτε δεν υπάρχουν καθόλου.

Για περισσότερα σχετικά με τον Dr Michael Newman, μεταβείτε στη διεύθυνση http://www.drnewmanbeverlyhills.com/

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *