Η Cate Blanchett Falls From Grace στο όμορφα αντικρουόμενο Tár του Todd Field

Η τελευταία ταινία του Todd Field ξεκινά με μια συνεδρία Q&A επί σκηνής στην οποία η Lydia Tár (Cate Blanchett), μια φανταστική μαέστρος, παίρνει συνέντευξη από τον πραγματικό συγγραφέα Adam Gopnik στο The New Yorker Φεστιβάλ. Χρειάζεται ένας τολμηρός σκηνοθέτης για να ξεκινήσει την ταινία του με αυτόν τον τρόπο, καθώς οι περισσότεροι σκηνοθέτες δεν λειτουργούν έτσι στις μέρες μας. Δεν υπάρχουν εκρήξεις, ακρωτήρια ή κτίρια που καταρρέουν στο έδαφος. Απλώς δύο έξυπνοι άνθρωποι μιλούν για την τέχνη, η οποία είναι καθαρά πανκ ροκ με τα σημερινά πρότυπα. Μην απογοητεύεστε, όμως. απέχει πολύ από το να είναι βαρετό ή προσποιητικό. Θέτει τις βάσεις για το υπόλοιπο αυτής της τεράστιας ταινίας, τοποθετώντας έναν θεμελιώδη αλλά εσωστρεφή καλλιτέχνη μπροστά σε ένα κοινό, ρωτώντας πώς ταιριάζουν οι καλλιτέχνες στον κόσμο γενικότερα. Είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει αυτό το μοναδικό έργο.

Η εναρκτήρια συνέντευξη καθιερώνει επίσης το παρασκήνιο της Λυδίας (προστατευόμενου του Μπέρνσταϊν, του επικεφαλής μαέστρου ορχήστρων στο Κλίβελαντ της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και τώρα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου), ενώ δίνει μια ματιά στην παθολογία της. Όταν ρωτήθηκε για το ότι είναι πρωτοπόρος για τις γυναίκες στην κλασική μουσική, η Λυδία παρακάμπτει την ερώτηση λέγοντας ότι το φύλο δεν την καθορίζει. Μετά τη συνέντευξη, η Λίντια συναντά κάποιους θαυμαστές στα παρασκήνια. Καθώς αποδίδει τον έπαινο μιας γυναίκας θαυμάστριας, η βοηθός της, η Francesca (Noémie Merlant), παρακολουθεί με χαρά από τα φτερά με το ανήσυχο βλέμμα κάποιου που έχει δει πάρα πολλές από τις προκλήσεις του αφεντικού της.

Μια αυτοαποκαλούμενη «λεσβία U-Haul», η Λίντια ζει με τη σύντροφό της, Σάρον (Νίνα Χος), η οποία είναι επίσης η βασική της βιολονίστρια στη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Έχουν μια υιοθετημένη κόρη, την Πέτρα (Μίλα Μπογκόγιεβιτς) και ένα κομψό σπίτι που είναι τόσο λιτό όσο και απρόσωπο. Η Hoss είναι φανταστική στο πώς ακολουθεί τον επί χρόνια σύντροφό της με διαπεραστικά μάτια, ενώ μετράει τη δική της αξία στη σχέση. Η Λίντια φαίνεται να αγαπά αληθινά την κόρη της, ακόμα κι αν τη συγκινεί περισσότερο απειλώντας έναν από τους νταήδες στο σχολείο της από το να την βάζει μέσα τη νύχτα.

Ζώντας σε έναν χαρακτήρα που είναι και αποστασιοποιημένος αλλά αναμφισβήτητα αποφασιστικός, η Μπλάνσετ δεν αποκαλύπτει ποτέ πάρα πολλά, κάτι που μας κρατά σε αιχμή. Αντίθετα, εκπέμπει μια φουσκωτή διάνοια που καλύπτει έναν βαθύ θυμό. Είναι ιδιαίτερα περιφρονητική για τα σύγχρονα δόγματα, τα οποία εμφανίζονται όταν διδάσκει μια τάξη ελπιδοφόρων μαέστρων στο Juilliard. Όταν ένας από τους μαθητές της που προσδιορίζεται ως «πανσεξουαλικός της BIPOC» αρνείται να αναγνωρίσει τη ιδιοφυΐα του Johann Sebastian Bach καθώς ήταν ένας λευκός μισογυνιστής που απέκτησε είκοσι παιδιά, ο Tár απορρίπτει τη στάση του φτωχού παιδιού με την ακρίβεια ενός γλύπτη, η οποία καταλήγει στο φοιτητής που την αποκαλούσε «γαμημένη σκύλα». Ανάλογα με το πού βρίσκεστε, είτε θα ζητωκραυγάζετε για τον δάσκαλο είτε θα συμπάσχετε με τον μαθητή. Ίσως τα κάνεις και τα δύο.

Καθώς η Tár προετοιμάζει την Πέμπτη Συμφωνία του Gustav Mahler, ένα διαβόητα περίπλοκο κομμάτι που θα παγίωνε τη φήμη της ως η καλύτερη μαέστρος στο σιρκουί, μπαίνουμε σε έναν ερμητικά κλειστό κόσμο σοβαρής κλασικής μουσικής. Κυκλοφορεί μέσα από αυτό το κρυστάλλινο σύμπαν των ιδιωτικών τζετ, των γυάλινων αιθουσών συνεδριάσεων και των μεγαλοπρεπών αιθουσών συμφωνικής με την ανδρεία μιας λεοπάρδαλης. κατέχει το περιβάλλον της. Μπορούμε ήδη να αντιληφθούμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα – είναι πολύ άνετη. Από πολλές απόψεις, έχει ζήσει με ανθρώπους που λυγίζουν τη θέλησή της για πάρα πολύ καιρό και έχει εξοικειωθεί με την έννοια της δικής της σημασίας.

Την ίδια στιγμή καταλαβαίνουμε περίεργα την κυριαρχία της. Είναι δύσκολο να μην το κάνεις. Είναι μια πανύψηλη και εμπνευσμένη φιγούρα. Όταν τελικά τη βλέπουμε να πιάνει εκείνη τη σκυτάλη και η μουσική αρχίζει, εκσφενδονίζει το σώμα της και περιστρέφει το κεφάλι της σαν να κυριευόταν από δαίμονες. Η σχέση της με τους μουσικούς της παρουσιάζεται επίσης ως ένα πολύπλευρο αν και λεπτό ναρκοπέδιο. Επιβλέποντάς τους τόσο με ενθουσιασμό όσο και με αυταρχική θέληση, μερικές φορές είναι εμπνευσμένη, άλλες φορές είναι αδιάφορη και σκληρή. Μπορείτε να δείτε αυτή τη δυναμική όταν προσλαμβάνει την Olga Metkina (πραγματική μουσικό Sophie Kauer) ως πρωταγωνίστρια τσελίστας, μια θέση που θα έπρεπε να είχε δοθεί στον μόνιμο τσελίστα, ο οποίος αποπνέει μια βαθιά θλίψη για αυτήν την παράξενη απόφαση. Αν και αφήνει πολλές καταστροφές στο πέρασμά της, η Λυδία απλά δεν επηρεάζεται από τον πόνο των άλλων και την περνάει σαν αέρας. Καθώς η Λυδία ασχολείται περισσότερο με το ταλέντο και την ομορφιά της Όλγας, αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν την περιποιείται και ως εραστή. Υπηρετεί τη μουσική ή τις δικές της επιθυμίες; Είναι μια ερώτηση που επιπλέει πάνω από την ταινία σαν ένα σκοτεινό σύννεφο.

Σύντομα, το παρελθόν της Ταρ επιστρέφει για να τη στοιχειώσει όταν βγαίνουν στην επιφάνεια νέα ότι μια πρώην προστατευόμενη και βιολονίστας έχει αυτοκτονήσει. Σύμφωνα με τα email που διέρρευσαν και τις φήμες, η Λίντια δεν είχε απλώς σεξουαλική σχέση με αυτό το κορίτσι, αλλά την απέτρεψε να εργαστεί στη βιομηχανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το κοινό πιέζει τις εμφανίσεις της καθώς το διοικητικό συμβούλιο σκαρφίζεται λίγο πιο βαθιά. Και έτσι, αρχίζει η ακύρωση που τροφοδοτείται από τον πολιτισμό της, με αποκορύφωμα μια συγκλονιστική στιγμή, η οποία μπορεί να φαίνεται εξωπραγματική στην αρχή, αλλά είναι απολύτως λογικό αν σκεφτείς την ψυχολογική της επιδείνωση.

Field – ένας πρώην ηθοποιός που εμφανίστηκε σε μια σειρά από Ινδίες και είχε έναν μικρό ρόλο Μάτια ερμητικά κλειστά– είναι η περιέργεια. Αφήνοντας το στίγμα του σε γραφή και σκηνοθεσία Στην κρεβατοκάμαρα το 2001 και Μικρά παιδιά το 2006, χαιρετίστηκε ως ιδιοφυΐα και πιθανώς ως νέος Kubrick. Μετά εξαφανίστηκε. Αυτό είναι το πρώτο του έργο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι προσωπικό, αλλά όχι με συμβατικό τρόπο. Μπορείτε να τον νιώσετε να μιλάει κατευθείαν στην ιδέα της τέχνης και της δημιουργικότητας. Υπάρχουν αρκετές σκηνές όπου η Λυδία ξυπνά από ενοχλητικά όνειρα ή αντιδρά σε αιχμηρούς ήχους γύρω της. Φαίνεται ότι τα ίδια πράγματα που την εμπνέουν, απομακρύνουν και τη λογική της. Σε αυτήν την ταινία, το να κάνεις τέχνη έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πιο σκοτεινής φύσης σου, ενώ προσπαθείς να σφηνώσεις τον εαυτό σου σε μια κοινωνία που δεν θα σε καταλάβει ποτέ. Είναι μια από τις καλύτερες ταινίες για τη δημιουργικότητα που έχετε δει ποτέ.

Είναι ασφαλές να το πούμε αυτό Πίσσα δεν θα πετύχαινε αυτή την καλλιτεχνική επιτυχία χωρίς την Κέιτ Μπλάνσετ. Είναι η καλύτερη απόδοση στην καριέρα και αυτό λέει πολλά (διαβάστε την κριτική μας Εφιαλτική Αλέα για ένα από τα πολλά παραδείγματα της σπουδαίας δουλειάς της). Κατοικεί το κέφι, τον θυμό, το πάθος και μια βαθιά θλίψη, μερικές φορές στην ίδια όψη. Είναι γεμάτη με τόσο πάθος και αγριότητα, που μπερδεύεται τελείως όταν χύνεται σε λάθος μέρη. Ακόμα κι αν την καταδικάσετε, και πιθανότατα θα το κάνετε, θα συνεχίσετε να θέλετε να εκφραστεί στο έπακρο. Ίσως και να είστε λίγο συγκρουσμένοι, θεός φυλάξοι. Θα νιώσετε επίσης έμπνευση και εξάντληση από το τέλος αυτής της ενδιαφέρουσας ταινίας. Αλλά αυτά τα συναισθήματα δεν είναι φτηνά. πρέπει να δουλέψεις για αυτούς. Μιλάμε για ένα δίωρο και τριάντα οκτώ λεπτά διαλογισμό σχετικά με τη συστημική δύναμη, την προβληματική φύση της δημιουργίας τέχνης και τις συνέπειες μιας αδιάκοπης κοινωνίας. Είναι ήσυχο και περίεργο. Και δεν είναι ταινία για όλους. Και πάλι, τα καλύτερα δεν είναι.

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης. Το άρθρο του LA Weekly δεν πωλεί και δεν θα πουλά περιεχόμενο.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *