Η Diamanda ​​Galás Breaks the listener with Broken Gargoyles

Η Diamanda Galás Breaks the listener with Broken Gargoyles: Εδώ είναι μια συγκλονιστική αποκάλυψη για εσάς: το νέο άλμπουμ της Diamanda ​​Galás, Σπασμένα Gargoyles, είναι δεν μια ανάλαφρη, εύκολη ακρόαση. Ανακαλύπτουμε στη συνομιλία ότι η Galás δεν ενδιαφέρεται για περιγραφικούς παράγοντες όπως ο “θόρυβος” και η “πρωτοπορία”, τουλάχιστον δεν είναι πια, λόγω του πόσο περιοριστικοί είναι. Αυτό είναι κατανοητό, αλλά Fuck.Ing.Hell, Σπασμένα Gargoyles είναι θορυβώδες, και είναι σίγουρα ένα μοναδικό και προκλητικό σύνολο δουλειάς.

Το θέμα είναι εξαιρετικά βαρύ, μεταφράζεται επιδέξια σε μια ηχητική επίθεση που με τη σειρά του είναι βασανιστική και όμορφη. Πάντα βάναυσος. Πολλά από αυτά που ακούμε είναι μια καταστροφικά ακριβής ακουστική περιγραφή του πόνου και του πόνου. Το πρώτο μέρος των δύο περιλαμβάνει ενότητες από τον Γερμανό ποιητή Georg Heym, «Das Fieberspital» και «Die Dämonen der Stadt», και είτε καταλαβαίνετε γερμανικά είτε όχι, είναι σαφές ότι η φύση της πεζογραφίας είναι σκοτεινή.

«Άρχισα να δουλεύω σε αυτό το κομμάτι λόγω του ποιήματος «Das Fieberspital» του Georg Heym, που σημαίνει «το νοσοκομείο πυρετού»», μας είπε ο Galás μέσω του Zoom. «Όταν το διάβασα, έμεινα έκπληκτος. Όταν ανακαλύπτω ένα τέτοιο ποίημα, μου δίνει έναν λόγο να συνεχίσω. Μου δίνει έναν λόγο να ζω γιατί είναι στάσιμο και μόνο να ζει κανείς στη δική του ζωή. Ποτέ δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον να αρχίσω να αναλύω ένα ποίημα που με χτυπάει πολύ. Έτσι έγινε οπότε άρχισε τότε. Όταν επέστρεψα στη Νέα Υόρκη, έκανα μερικές συναυλίες, οπότε δούλευα πάνω σε αυτό, και αυτό το κομμάτι είχε μόλις ξεκινήσει, οπότε δούλεψα το πρώτο μέρος αυτού του κομματιού, το έπαιξα σε μερικά ευρωπαϊκά μέρη και στο Dark Mofo φεστιβάλ στην Τασμανία ως έργο παράστασης, το πρώτο μέρος. Έπειτα έπρεπε να το αφήσω για να κάνω κάποιες ζωντανές εμφανίσεις για λίγο, μετά επέστρεψα και συνέχισα να το δουλεύω».

Ήταν πολύ πίσω το 2012 που ο Galás άρχισε να δουλεύει σε αυτό το άλμπουμ – η τρέχουσα και συνεχιζόμενη πανδημία δεν είχε καμία επίδραση σε αυτό. Τούτου λεχθέντος, το timing είναι άψογο.

«Είναι περίεργο που, πολλές από τις δουλειές μου, τις ξεκινώ πριν αρχίσουν να γίνονται θέμα στην κοινωνία», λέει. «Υπάρχουν ορισμένα επαναλαμβανόμενα θέματα στην ιστορία και νομίζω ότι είναι αρκετά αναγνωρίσιμα, και γι’ αυτό θα έκανα κάτι πολύ πριν από τη συγκεκριμένη επιδημία. Εάν έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά, τότε μάλλον δεν χρειάζεται να διαβάσετε την εφημερίδα για να μάθετε τα νέα. Πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί δεν θα λάβετε ποτέ τα νέα από το CNN ή το Fox. Απλώς θα πάρεις ένα σωρό γαμημένες βλακείες».

Με την πρώτη ακρόαση, Σπασμένα Gargoyles είναι άβολο και προκαλεί σκέψη. Αλλά με το πρόσθετο πλαίσιο που παρέχει η Galás (ένα φυλλάδιο με ποίηση, μεταφράσεις και – θεός φυλάξτε – φωτογραφίες συνοδεύεται από το άλμπουμ για να βοηθήσει σε αυτό), είναι πραγματικά τραυματικό και συναισθηματικά κουραστικό.

Ας βουτήξουμε – οι λεπτομέρειες της δουλειάς, μεταξύ άλλων, τα βάσανα των στρατιωτών που επέστρεψαν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με ακρωτηριασμένα πρόσωπα, πολλά άκρα αγνοούμενα, καμένο λαιμό και άλλα φρικτά τραύματα και κρατήθηκαν μακριά από το κοινό σε βασικές εγκαταστάσεις στο δάσος . Τα βασανισμένα φωνητικά του άλμπουμ αναπαράγουν τους οδυνηρούς ήχους των στρατιωτών με κατεστραμμένο λαιμό από αέρια μουστάρδας και άλλα παρόμοια. Αυτό, πλαισιωμένο από τη σκληρή γερμανική ποίηση, κάνει ένα τρομακτικό άκουσμα. Αν η πρόθεση του Galás ήταν να συλλάβει την αγωνία, δουλειά έγινε!

«Πολλοί από τους στρατιώτες με ακρωτηριασμένα πρόσωπα χρησιμοποιήθηκαν ως ερευνητικές ευκαιρίες από χειρουργούς εκείνη την εποχή που ανέπτυσσαν πλαστική χειρουργική», λέει ο Galás. «Πολλοί από αυτούς, θα μπορούσαν να τους αφήσουν να πεθάνουν και θα έπρεπε να τους είχαν αφήσει να πεθάνουν. Αλλά δεν το έκαναν επειδή τους ένιωθαν ότι ήταν, για να αναφερθούν στο βιβλίο του Ντάλτον Τράμπο, Ο Τζόνι πήρε το όπλο του (το διάσημο θέμα του “One” των Metallica), χρήσιμη ζωντανή τσακισμένη σάρκα. Στο βιβλίο του Τράμπο, ξεκινάς με αυτή την περιγραφή από αυτόν τον τύπο που έχει εξαρθρωθεί. Δεν ξέρει πού είναι, δεν ξέρει τι συμβαίνει και δεν μπορεί να δει τίποτα. Στο τέλος της ιστορίας, ανακαλύπτει ότι είναι απλώς ένας κορμός χωρίς χέρια και πόδια. Δεν μπορεί να ακούσει. Αυτό έχει συμβεί, και αν κοιτάξετε μέρη όπως το Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed, μπορείτε να δείτε ήδη από το 2007 ότι υπήρχαν μεγάλα επιχειρήματα σχετικά με αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν και ζουν σε μέρη με μούχλα και χωρίς παράθυρα, και τους βάζουν σε αυτά τα μέρη γιατί δεν έχουν πού να πάνε. Κανείς δεν πρόκειται να τους φροντίσει. Αλλά δεν το βλέπουμε αυτό στις ειδήσεις».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόλεμος είναι πολύ πιο φρικιαστικός από την υπερπατριωτική εικόνα που ζωγραφίζουμε στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα. Αυτός ο επιστρέφοντας, τραυματισμένος στρατιώτης και γυναίκες αντιμετωπίζονται συνεχώς με φρικτό τρόπο. Και θα πίστευε κανείς ότι θα ήταν στραγγιστικό να διοχετεύεται όλος αυτός ο πόνος στην τέχνη. Οχι απαραίτητα.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν ανακαλύπτω τέτοια νέα, αποκτώ περισσότερη ενέργεια παρά αποστραγγίζω», λέει ο Galás. «Νομίζω ότι αν ένα άτομο μένει όλη μέρα στα προβλήματά του ή οτιδήποτε άλλο, αυτό μπορεί να στραγγίσει. Αλλά όταν βάζω τον εαυτό μου σε θέση να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα για κάτι που είναι νέο για μένα, τότε είναι διαφορετικό. Η αδυναμία των ανθρώπων να δουν ένα ακρωτηριασμένο πρόσωπο και να μπορέσουν να σχετιστούν με αυτό σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτό οφείλεται στο ότι απομνημονεύουμε τις εκφράσεις. Μαθαίνουμε τι σημαίνουν οι εκφράσεις καθώς μεγαλώνουμε. Ξαφνικά, όταν μας παρουσιάζεται ένα σπασμένο παζλ, σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δείτε το αρχικό σχέδιο. Είναι εκτός ευθυγράμμισης. Σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν στους εραστές τους, τις γυναίκες τους ή τα παιδιά τους, που θα ούρλιαζαν τρομαγμένα. Τα ονόματά τους θα αναφέρονται ως θάνατος, αλλά θα χρησιμοποιούνταν ιατρικά για έρευνα. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να υποθέσει κανείς ότι αυτό έχει σταματήσει. Ότι μετά το Βιετνάμ, ξαφνικά όλοι έχουν καλή συμπεριφορά».

Σπασμένα Gargoyles έχει αποκαλυφθεί ως οπτικοακουστική εμπειρία σε διάφορες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένου, κατάλληλα, στο Leprosarium Kapellen (Ιερό του Λεπρού) στο Ανόβερο της Γερμανίας. Ωστόσο, λέει ότι μπορείτε να πάρετε όλη την ιστορία από τον ήχο και μόνο.

«Νομίζω ότι ο ήχος σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε και νομίζω ότι ίσως για τους ανθρώπους που δεν μιλούν γερμανικά τότε είναι χρήσιμο για αυτούς να δουν τα γερμανικά/αγγλικά και ίσως θέλουν να ακούσουν κάποια από την ιστορία του δουλειά, με τι ευθυγραμμίζεται», λέει ο Galás. «Θα έλεγα απλώς σβήστε τα φώτα σας και ακούστε το στο σκοτάδι, σε αρκετά δυνατή ένταση, και θα σας πει πολλά. Το λέω πάντα για τη μουσική μου από την αρχή. Έγραψα, “Παίξτε μόνο στη μέγιστη ένταση”. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι ακούω τα πράγματα».

Στα αληθεια, στα αληθειατο υλικό των εφιαλτών.

Η Diamanda Galás Breaks the listener with Broken Gargoyles: Diamanda Galás’ Σπασμένα Gargoyles κυκλοφορεί 26 Αυγούστου.

(Εξώφυλλο άλμπουμ Broken Gargoyles)

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης. Το άρθρο του LA Weekly δεν πωλεί και δεν θα πουλά περιεχόμενο.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published.