Η Karina Longworth για το προκλητικό παρελθόν του κινηματογράφου Podcasting

Η Karina Longworth είναι το καλύτερο είδος ακαδημαϊκού κινηματογράφου. Η οπτική της για τον κινηματογράφο και την ιστορία του είναι εκτεταμένη και μηρυκαστική, αλλά το πάθος της για τη θεματολογία διασφαλίζει ότι ό,τι εμβαθύνει δεν θα ξεφύγει ποτέ ή πολύ μεθυστικό. Διασκεδάζει καθώς εκπαιδεύει, κάτι που ελπίζει να κάνει κάθε συγγραφέας με το έργο του. Γι’ αυτό και το podcast της Πρέπει να το θυμάστε αυτό έχει παραμείνει σταθερή ως κορυφαία ακρόαση με θέμα ταινίες από το 2014.

Η εκπομπή κέρδισε πρόσφατα το βραβείο iHeartRadio Podcast 2021 για τηλεόραση και κινηματογράφο. Εφαρμόζοντας τη σχολαστική έρευνα και τη λεπτομερή προοπτική που έφερε ως συγγραφέας βιβλίων για τον Τζορτζ Λούκας, τον Αλ Πατσίνο, τη Μέριλ Στριπ και τα τελευταία της Seduction: Sex, Lies and Stardom στο Hollywood του Howard Hughes (Custom House, 2018), το podcast αντιμετωπίζει διαφορετικά θέματα κάθε σεζόν. Προηγούμενες εκπομπές εμβαθύνουν σε όλα, από τη μυθολογία του Rat Pack μέχρι τη διαμάχη πίσω από το Disney’s Τραγούδι του Νότου, στο “Dead Blondes” που εξερευνά τις ζωές και τους πρόωρους θανάτους των πιο γνωστών βομβών της οθόνης του Χόλιγουντ.

Την περασμένη σεζόν, εξερεύνησε τη σημασία του σεξ στις ταινίες του Χόλιγουντ κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, παρέχοντας ένα σημαντικό φεμινιστικό πλαίσιο καθώς ξετυλίγιζε την εξέλιξη των ταινιών με βαθμολογία Χ (με έμφαση σε Βαθύ λαρύγγι και Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι), αποπνικτικά δράματα και θορυβώδεις κωμωδίες που έγιναν επίσης mainstream επιτυχίες – από 10 προς την Αμερικάνικο Gigolo στο Porky’s. Πέρα από το συγκλονιστικό θέμα, το “Erotic 80s” & “Erotic 90s” είναι μια άκρως συναρπαστική παρουσίαση για την ιστορία του Χόλιγουντ, αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Τα αφηγηματικά στοιχεία του σε ρουφούν μέσα. Βγάζοντας από το τρομερό δημοσιογραφικό της υπόβαθρο – Η Λόνγκγουορθ συνίδρυσε το σημαντικό κινηματογραφικό ιστολόγιο Κινηματογραφική και ήταν LA WeeklyΣυντάκτης ταινιών και επικεφαλής κριτικός από το 2010-2012 – είναι ένα podcast που ανταποκρίνεται στο όνομά του. Μιλήσαμε για αυτό για το τεύχος μας Podcast.

LA WEEKLY: Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τη δουλειά σας ως κριτικός κινηματογράφου για το LA Weekly, καθώς και ως blogging και κριτική ταινία. Πώς όμως αυτό μετατράπηκε σε podcast;

KARINA LONGWORTH: Λοιπόν, έφυγα LA Weekly τον Ιανουάριο του 2013 γιατί είχα ξεσπάσει να γράφω για νέες ταινίες. Σπούδασα την ιστορία του Χόλιγουντ στο μεταπτυχιακό. Ήμουν πάντα πιο ενθουσιασμένος στο Εβδομαδιαίος όταν είχα την ευκαιρία να γράψω για αναδρομές ή να πάρω συνέντευξη από έναν σκηνοθέτη που είχε μεγάλη φιλμογραφία, όπου μπορούσα να κάνω έρευνα και να σκάψω πραγματικά το παρελθόν μαζί τους. Αλλά αυτό δεν ήταν πραγματικά ο ρυθμός μου – ο ρυθμός που μου ανατέθηκε ήταν να αναθεωρήσω όλες τις νέες ταινίες που κυκλοφόρησαν. Και απλά έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό. Ήθελα να προσπαθήσω να επιστρέψω σε αυτό το πράγμα που με ενδιέφερε πραγματικά. Έτσι, μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Απριλίου 2014, κυκλοφόρησα το podcast.

Ο κόσμος του Podcast έχει πραγματικά εκραγεί τα τελευταία χρόνια. Ήσουν κάπως στην πρώτη γραμμή, ειδικά για το περιεχόμενο ταινιών.

Ναι, εννοώ, είχα κάνει podcasting πριν από αυτό, γιατί εργαζόμουν σε αυτήν την εταιρεία που δεν υπάρχει πια με το όνομα Spouts, η οποία ήταν ένα κοινωνικό δίκτυο για τους λάτρεις του κινηματογράφου. Είχαν ένα podcast που ήταν υποψήφιο για Webby, στο οποίο ήμουν. Ήταν σαν το 2008-2009. Αλλά προφανώς, υπήρξε κάπως μια νέα έκρηξη podcast, που συνέβη περίπου επτά ή οκτώ χρόνια αργότερα, όταν οι επιτυχίες των mainstream podcast τράβηξαν την προσοχή περισσότερων ανθρώπων στην ιδέα ότι ήταν ένα φυσιολογικό πράγμα και όχι απλώς ένα κακόβουλο πράγμα στο Διαδίκτυο.

Ποιο ήταν το όραμά σας όταν ξεκινήσατε για πρώτη φορά και πώς έχει εξελιχθεί;

Όταν ήμουν προπτυχιακός στη σχολή τέχνης, έφτιαχνα αυτά τα βίντεο που ήταν κατά κάποιο τρόπο προσωπικά ημερολόγια για τα πράγματα που έβλεπα. Θα έγραφα αυτά τα σενάρια για τη δική μου αφήγηση και μετά οι εικόνες θα ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων που θα τραβούσα. Αλλά ήταν πολλά κλεμμένα πλάνα από ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, και προφανώς η χρήση τους δεν ήταν ένας νομικά εφικτός τρόπος για να γίνει αυτό, και αυτό ήταν πριν από το YouTube. Έτσι κατέληξα να επικεντρωθώ στο γράψιμο. Απλώς το σκέφτηκα στην αρχή ως μια έκδοση μόνο ήχου αυτών των βίντεο που έκανα. Και κάπως εμπνεύστηκα από αναμνήσεις από την οδήγηση και τη δεκαετία του ’80 και του ’90 ακούγοντας αργά το βράδυ ραδιόφωνο. Ήθελα πολύ να προέρχεται από ένα προσωπικό δοκίμιο. Και μετά με την πάροδο του χρόνου, άλλαξα κάπως τη μορφή από σεζόν σε σεζόν με βάση αυτό που απαιτούσε το θέμα.

Είναι μια πολύ δημοσιογραφική προσέγγιση. Νομίζω ότι πολλοί δημοσιογράφοι σκέφτονται να κάνουν podcast, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πώς να το κάνουμε. Μου αρέσει η προσέγγιση και η άποψή σου. Πώς προέκυψε αυτή η σεζόν για το σεξ;

Κατά το 2020 ο σύζυγός μου [Longworth is married to Star Wars: The Last Jedi/Knives Out writer/director Rian Johnson] και κάπως ξαναεπισκεπτόμουν πολλές ταινίες από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, που ο ένας ή και οι δύο δεν είχαμε δει ποτέ πριν. Και καταλήξαμε να βλέπουμε πολλές ταινίες όπως Ακανόνιστη άκρη και Μαύρη χήρα, και αυτού του είδους τα ερωτικά θρίλερ που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πια. Ήμουν λοιπόν περίεργος γιατί δεν υπάρχουν πια, και ποιο περιβάλλον υπήρχε στο Χόλιγουντ και ποια ήταν η κουλτούρα για να τους κάνει να ευδοκιμήσουν όταν το έκαναν. Αυτός ήταν κάπως ο σπόρος του. Μετατράπηκε σε μια σεζόν με την οποία είναι βασικά ένα επεισόδιο ανά έτος της δεκαετίας του ’80. Και τότε ήξερα ότι θα έκανα τη δεκαετία του ’90. Αυτό ερευνώ τώρα. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του podcast από τις προηγούμενες σεζόν είναι περίπου από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1970.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη σεζόν, με έκανε να σκεφτώ διαφορετικά τι βλέπουμε στην οθόνη και να καταλάβω πόσο σεξιστικά ήταν τα πράγματα, καθώς και πόσο μπερδεμένη ήταν η επιχειρηματική πλευρά. Είναι καλύτερα τα πράγματα στο Χόλιγουντ από την άποψή σου;

Νομίζω ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Χόλιγουντ δεν κάνει περισσότερες ταινίες για σεξουαλικές σχέσεις ενηλίκων και, στην πραγματικότητα, φαινόταν να αποφεύγει σχεδόν εντελώς αυτό. Όταν βλέπεις την αντίδραση σε μια ταινία σαν Μοιραία έλξη το 1987, βλέπετε ότι μπόρεσε να δημιουργήσει έναν τεράστιο διάλογο σχετικά με το πώς σχετίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες μεταξύ τους. Και νιώθω ότι απλώς αφήνουμε αυτή τη συζήτηση από το τραπέζι.

Χρειάζεται πολλή δουλειά σε αυτό που κάνεις. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ω, όλοι έχουν ένα podcast, οπότε είναι εύκολο να το κάνετε. Αλλά δεν είναι πάντα. Μπορείτε να μιλήσετε για αυτό και για τη δημιουργία αυτού του τύπου podcast;

Ναι, η συντριπτική πλειονότητα των podcast είναι μόνο μερικά άτομα που μιλάνε ή πρόκειται για συνέντευξη. Αυτό που κάνω είναι μήνες και μήνες έρευνας. Γράφω αυτά τα σενάρια και κάνω αρχειακή ηχητική έρευνα για να καταλάβω τι μπορώ να βρω για να βάλω στην εκπομπή. Και καταλαβαίνω αν υπάρχει κάποιος ζωντανός για συνέντευξη, και έτσι μοιάζει πολύ περισσότερο με τη συγγραφή ενός βιβλίου από τα περισσότερα podcast. Ακόμη και τα podcast που ακούγονται σαν τα δικά μου που έχουν παρόμοια ερευνητική διαδικασία, συνήθως υπάρχει μια πλήρης ομάδα ερευνητών. Για μένα, είμαι μόνο εγώ. Έχω έναν ελεύθερο επαγγελματία που εργάζεται μερικές ώρες την εβδομάδα. Παρόλο που η εκπομπή μου έχει πολλούς ακροατές και υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, εξακολουθεί να είναι μια διαδικασία DIY.

Υπάρχουν χρήματα για να κερδίσετε στο χώρο του podcast;

Το podcast μου ήταν πάντα ένας συνδυασμός υποστήριξης διαφημίσεων και υποστήριξης ακροατών. Έτσι, μπορείτε να ακούσετε το podcast μου δωρεάν και να υπάρχουν διαφημίσεις σε αυτό. Αν θέλετε περιεχόμενο μπόνους, τότε έχω και Patreon. Σε αυτό το σημείο, βγάζω λίγο περισσότερα χρήματα από το μερίδιό μου στα έσοδα από διαφημίσεις από ό,τι βγάζω από το Patreon. Όταν έφευγα LA Weekly και προσπαθώντας να καταλάβω τι θα κάνω, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχουν πολλές δουλειές εκεί έξω για ανθρώπους που έχουν μεταπτυχιακά και μελετούν την ιστορία του Χόλιγουντ. Έπρεπε λοιπόν να δημιουργήσω μια ευκαιρία για τον εαυτό μου, και απλώς ήμουν πολύ τυχερός που ο κόσμος θέλει να ακούσει την εκπομπή σε σημείο που μπορεί να βγάλει λίγα χρήματα, αρκετά ώστε να συνεχίσω. Προτιμώ να κάνω αυτό που με ενδιαφέρει και να βγάζω λιγότερα χρήματα και να έχω λιγότερους ακροατές, αλλά να έχω την πραγματικά παθιασμένη βάση θαυμαστών που έχω.

Οι λάτρεις του κινηματογράφου είναι πολύ αφοσιωμένοι, επομένως είναι μια εξαιρετική θέση. Ακούτε μόνοι σας άλλα podcast; Και γενικά τι πιστεύετε για τον χώρο του podcasting αυτή τη στιγμή;

Ναι, ακούω άλλα podcast. Εννοώ, γενικά ακούω podcast που είναι πραγματικά διαφορετικά από τα δικά μου. Το podcasting είναι σίγουρα ένα διαφορετικό περιβάλλον από όταν ξεκίνησα το δικό μου. Νομίζω ότι υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός και πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να ακούσεις την εκπομπή σου. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι κακό. Νομίζω ότι αυτό που είναι ενδιαφέρον για τα podcast – υπάρχει ένα σχετικά χαμηλό εμπόδιο εισόδου. Υπάρχουν κάποια podcast που ακούω και δεν νομίζω ότι έχουν περισσότερες από 1.000 ακροάσεις. Αλλά τους αγαπώ πραγματικά, πραγματικά. Έχω αρχίσει να νιώθω ότι οι άνθρωποι που τα κάνουν είναι φίλοι μου, γιατί ενθουσιάζομαι πολύ που τους ακούω κάθε εβδομάδα. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει χώρος για αυτό. Υπάρχει χώρος για τα μεγάλα αστέρια στο podcasting και υπάρχει χώρος για τα πάντα ενδιάμεσα.

Για πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων σε επεισόδια, εμπορικά προϊόντα και άλλα στο youmustrememberthispodcast.com

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *