Μοσχαρίσιο κρέας εναντίον αρνιού: Σύγκριση διατροφής και υγείας

Το αρνίσιο κρέας είναι υψηλότερο σε Βιταμίνη D, Β1, Β12, χαλκός και φυλλικό οξύ, ενώ το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει περισσότερα Βιταμίνη Β3, Β5, Β6 και φώσφορο. Το βοδινό κρέας είναι χαμηλότερο χοληστερίνηενώ το μοσχαρίσιο κρέας έχει χαμηλότερο αριθμούς λιπαρών και θερμίδων. Και τα τρία είδη κρέατος έχουν χωρίς υδατάνθρακες και ΓΔ 0.

Βόειο κρέας είναι πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή κρέατα στον κόσμο. Αυτό το άρθρο θα συγκρίνει τις διατροφικές αξίες και τις επιπτώσεις στην υγεία μοσχάρι, μοσχάρι και αρνί.

Και τα τρία είδη κρέατος ταξινομούνται ως κόκκινο κρέας. Η κύρια διαφορά μεταξύ αρνιού, μοσχαριού και βοείου κρέατος είναι η ζώο από το οποίο προέρχονται. Το αρνί είναι πρόβειο κρέας, ενώ οι περισσότεροι βοδινό κρέας προέρχεται από νεαρές δαμαλίδες και βόδια. Το μοσχαρίσιο κρέας μπορεί να προέρχεται από βοοειδή με φύλο, αλλά το περισσότερο μοσχαρίσιο κρέας προέρχεται από νεαρά αρσενικά.

Το αρνί και το βοδινό κρέας μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν με βάση μόνο την εμφάνιση. Το μοσχάρι και το αρνί είναι σκούρου χρώματος. Το μοσχαρίσιο κρέας, από την άλλη, είναι σημαντικά πιο ανοιχτό χρώμα. Η γεύση του αρνιού περιγράφεται συχνά ως περισσότερο ζωτικής σημασίας και παιχνιδιάρικου. Ειδικά το μοσχαρίσιο κρέας έχει περισσότερο τρυφερή υφή και ένα ακόμα λεπτή γεύση. Σε σύγκριση με το βόειο κρέας, το μοσχαρίσιο κρέας είναι επίσης πιο εύκολο στην πέψη. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα «Μοσχάρι εναντίον Μοσχαρίσιου Κρέατος» για μια πλήρη σύγκριση.

Θρέψη

Και τα τρία είδη κρέατος έχουν παρόμοια διατροφικά προφίλ αφού όλα είναι είδη κόκκινου κρέατος.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Το αρνίσιο κρέας έχει περισσότερο Βιταμίνη D, Βιταμίνη Β1, Βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, και Βιταμίνη Κ παρά το βοδινό και το μοσχαρίσιο κρέας.

Με βάση τα στοιχεία για τη διατροφή του μοσχαριού, περιέχει υψηλότερες ποσότητες Βιταμίνη Β3, Β5, και Βιταμίνη Β6 μεταξύ αυτών των τριών ειδών κρέατος.

Το βοδινό κρέας περιέχει περισσότερα σίδηρος και ψευδάργυρος, ενώ το αρνί παρέχει περισσότερα χαλκόςκαι το μοσχαράκι έχει περισσότερο φώσφορος. Μπορείτε να βρείτε τη λεπτομερή σύγκριση μετάλλων και βιταμινών βοείου κρέατος και αρνιού στη σελίδα «Μοσχάρι εναντίον αρνιού».

Επιπλέον, όλοι οι τύποι κρέατος έχουν ίσες ποσότητες ασβέστιο και κάλιο.

Μικροθρεπτικά συστατικά

Και τα τρία είδη κρέατος έχουν σχεδόν ίση ποσότητα πρωτεΐνης: 25 γρ ανά 100 γρ.

Ο αριθμός των θερμίδων στο μοσχαρίσιο κρέας είναι μικρότερος από ό,τι στο βοδινό και το αρνί. Το μοσχαρίσιο κρέας έχει 172 θερμίδες, αρνί έχει 294 θερμίδεςκαι το βοδινό κρέας έχει 250 θερμίδες ανά 100 γρ.

Μοσχαρίσιο κρέας έχει σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από αρνάκι. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις διαφορές μεταξύ αρνιού και μοσχαριού στο άρθρο μας «Μοσχάρι εναντίον αρνιού».

Και τα τρία είδη κρέατος έχουν χωρίς υδατάνθρακες. Το βοδινό κρέας είναι χαμηλότερη σε χοληστερόλη παρά μοσχαρίσιο και αρνί.

Γλυκαιμικός δείκτης

Όπως και τα τρία είδη κρεάτων δεν έχουν υδατάνθρακες, έχουν ένα γλυκαιμικός δείκτης υπολογίζεται ως 0.

Δίαιτες απώλειας βάρους

Το Classic Keto προτείνει να διατηρείτε την καθαρή σας πρόσληψη υδατανθράκων μεταξύ 20g και 30g την ημέρα (στην περίπτωση της δίαιτας 2000 θερμίδων).

Το αρνί, το μοσχάρι και το μοσχαρίσιο κρέας περιέχουν 0 καθαροί υδατάνθρακες και μια καλή ποσότητα Λίποςκαθιστώντας τα ιδανικά για την Κέτο δίαιτα [1].

Ομοίως, και τα τρία είδη κρέατος μπορούν να καταναλωθούν και σε άλλα δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως Atkins και Dukan (Φάση επίθεσης).

Ανάμεσα σε αυτά τα τρία είδη κρέατος, το μοσχαρίσιο κρέας είναι η καλύτερη επιλογή χαμηλές θερμίδες και δίαιτες χαμηλών λιπαρώνκαθώς έχει τις λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

Το μη επεξεργασμένο αρνί, μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας επιτρέπονται σε α Παλαιό δίαιτα.

Μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει περιορισμένες ποσότητες αρνιού, μοσχαριού και βοείου κρέατος.

Διαβήτης

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με ένα αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο κόκκινο κρέας σίδηρος αίμης και διαιτητικά χοληστερίνη [2]. Επειδή το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει λιγότερο σίδηρο αίμης και διατροφική χοληστερόλη από το βοδινό και το αρνί, θεωρείται ότι το μοσχαράκι είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα με προδιαβήτη ή διαβητικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη, γυναίκες που έτρωγαν κόκκινο κρέας δύο φορές την εβδομάδα είχε σχεδόν κατά το ένα τρίτο υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτης τύπου 2 από τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερο κόκκινο κρέας [3].

Καρκίνος

Κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κυρίως επεξεργασμένο κόκκινο κρέαςέχει συνδεθεί εδώ και καιρό με αυξημένο κίνδυνο αρκετούς τύπους καρκίνου. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθούκαι τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλους καρκίνους όπως π.χ προστάτης και καρκίνος στο πάγκρεας [4].

Επιπλέον, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα οισοφάγου και μη καρδιακό στομάχι Καρκίνος [5].

Καρδιαγγειακή Υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει το κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και η θνησιμότητα από κάθε αιτία σε μικρή ποσότητα [6].

Αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις πιστεύεται ότι προκαλούνται από Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης (TMAO), μια χημική ουσία που βρίσκεται στο αίμα μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος [7].

Επιπλέον, το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι πλούσιο νάτριο. Σύμφωνα με έρευνα [8]η κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλή πίεση του αίματοςσημαντική αιτία καρδιακών παθήσεων.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945587/
  2. https://www.researchgate.net/publication/235376408
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30229313/
  4. https://www.wcrf.org/dietandcancer/exposures/meat-fish-dairy
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3039705/
  6. https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4141
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9051033/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33322108/

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *