Πώς να βελτιώσετε τη δέσμευση και τη συνεργασία των εργαζομένων

Η κατάσταση της οικονομίας παρουσιάζει ραγδαίες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Με οικονομικά υψηλά και χαμηλά πασπαλισμένα μόνο για λίγη συναρπαστική βόλτα. Η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε πολλούς οργανισμούς να κλείσουν οριστικά τις πόρτες τους, ενώ πολλοί άλλοι μεταπήδησαν σε μια πλήρως απομακρυσμένη λειτουργία. Αυτό περιελάμβανε το εργατικό δυναμικό. Πριν από την παγκόσμια πανδημία, μόνο το 5% περίπου του συνολικού εργατικού δυναμικού ήταν απομακρυσμένο. Τώρα, το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος. Αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική για τους οργανισμούς και τους ηγέτες τους για να κατανοήσουν και να αποκρυπτογραφήσουν την πρόοδο. Είναι γνωστό από καιρό πόσο πολύτιμη είναι η δέσμευση και η συνεργασία των εργαζομένων για τη συνολική επιτυχία ενός οργανισμού. Ωστόσο, η ιεράρχηση της δέσμευσης των εργαζομένων και των συνεργατικών τεχνικών φαίνεται λίγο διαφορετική στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εργασίας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η δέσμευση των εργαζομένων είναι τόσο πολύτιμη για έναν οργανισμό, αλλά οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά διατήρησης των εργαζομένων, υψηλότερα επίπεδα καθημερινής παραγωγικότητας και μπορεί επίσης να ενισχύσει την αφοσίωση των εργαζομένων. Όλα αυτά τα οφέλη συνδυάζονται για να κάνουν τη δέσμευση των εργαζομένων κορυφαία προτεραιότητα για τους περισσότερους οργανισμούς που θέλουν να παραμείνουν σχετικοί, ανταγωνιστικοί και να χτίσουν μια ισχυρή φήμη επωνυμίας.

«Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις αφοσίωσης των εργαζομένων το 2022 είναι η έμφαση στις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας: Η απομακρυσμένη εργασία είναι εδώ για να μείνει. Είτε οι υπάλληλοί σας βρίσκονται στο διπλανό γραφείο είτε σε μισή ήπειρο μακριά, οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν, να προσαρμοστούν και να επιταχυνθούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μια έρευνα της Gartner σε ηγέτες εταιρειών διαπίστωσε ότι το 80% σχεδιάζει να επιτρέψει στους υπαλλήλους να κάνουν εξ αποστάσεως εργασία τουλάχιστον ένα μέρος του χρόνου μετά την πανδημία και το 47% θα επιτρέψει στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι με πλήρη απασχόληση. Σε μια έρευνα της PwC με 669 CEOs, το 78% συμφωνεί ότι η εξ αποστάσεως συνεργασία είναι εδώ για να μείνει μακροπρόθεσμα».

– Nadia Ponomareva, Επικεφαλής Προσλήψεων, Horizons –

Ο πολιτισμός είναι το κλειδί

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζει τη δέσμευση των εργαζομένων είναι η εταιρική κουλτούρα. Η εταιρική κουλτούρα έχει έρθει στο προσκήνιο με πολλούς τρόπους κατά την τελευταία δεκαετία περίπου. Πριν από την πανδημία COVID-19, η εταιρική κουλτούρα είχε ήδη αρχίσει να υπαινίσσεται μια στροφή προς την ιεράρχηση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και άλλων ολιστικών πτυχών της λειτουργίας και της λειτουργίας ενός οργανισμού με τρόπο παραγωγικό και υγιή. Η διαφορετικότητα, η ισότητα και η ένταξη άρχισαν επίσης να κερδίζουν μεγάλη έλξη στους σύγχρονους χώρους εργασίας, καθώς η συνολική κοινωνία γίνεται σιγά-σιγά όλο και πιο προοδευτική. Στη συνέχεια, όταν χτύπησε η πανδημία του COVID-19, η εταιρική κουλτούρα πήρε το επίκεντρο και έγινε κύρια προτεραιότητα για σχεδόν κάθε οργανισμό που θέλει να παραμείνει σχετικός στα μάτια του σύγχρονου καταναλωτή.

«Η εταιρική κουλτούρα είναι η πρώτη τριάδα προτεραιότητας για τους περισσότερους από τους υποψηφίους από τους οποίους δίνω συνέντευξη. Τα μόνα δύο πράγματα που συνήθως υπερβαίνουν την κουλτούρα είναι η αποζημίωση και η ευελιξία απομακρυσμένης εργασίας. Αλλά ακόμη και αυτό είναι ένα μέρος της εταιρικής κουλτούρας από μόνο του».

– Michael Fischer, Ιδρυτής, Elite HRT –

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στοιχεία που συμβάλλουν στη συνολική εταιρική κουλτούρα, αλλά αυτό έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο εστίασης για έναν τεράστιο αριθμό οργανωτικών ηγετών, διευθυντών και άλλων σημαίνων με επιρροή. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους σέβονται, τους εκτιμούν και ότι η δουλειά και ο χρόνος τους είναι σημαντικός, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα κινήτρων, ισχυρότερη εργασιακή ηθική και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

«Αν δεν νιώθετε ευπρόσδεκτοι στον χώρο εργασίας σας, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αισθάνεστε αφοσιωμένοι στον ρόλο σας, να παρακινούνται από τις ευθύνες σας ή ακόμη και να σας εκτιμούν για τη δουλειά που κάνετε. Αυτό υπογραμμίζει γιατί μια θετική εταιρική κουλτούρα που επενδύει στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη των ατόμων της είναι τόσο αποτελεσματική και σημαντική.

– Juan Pablo Cappello, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Nue Life –

Διευκόλυνση της Ανοιχτής Επικοινωνίας

Στον σε μεγάλο βαθμό απομακρυσμένο κόσμο της εργασίας που υπάρχει σήμερα, η επικοινωνία είναι πιο σημαντική από ποτέ. Οι δεξιότητες επικοινωνίας ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του οργανισμού και των εργαζομένων, ωστόσο, με τόσους πολλούς επαγγελματίες που εργάζονται πλέον από το σπίτι, οι δεξιότητες προφορικής και γραπτής επικοινωνίας βρίσκονται σε κορυφαία αξία. Η δημιουργία ανοιχτών, διαφανών και ειλικρινών καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών του οργανισμού και των ίδιων των εργαζομένων είναι επίσης κρίσιμη για τη δημιουργία μιας παραγωγικής δυναμικής στην οποία και τα δύο μέρη αισθάνονται άνετα να κρατούν τους πάντες ενήμερους.

«Υπάρχουν πολλές δεξιότητες που μπορούν να διδαχθούν, ειδικά αυτές που αφορούν συγκεκριμένους ρόλους. Ωστόσο, οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι αυτές που, συνήθως, θέλω να δω πριν πάρω μια απόφαση πρόσληψης. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι καλός επικοινωνιακός στη σύγχρονη εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας».

– Sam Sarullo, CMO, Daniel’s Jewelers –

Η δημιουργία ανοιχτών καναλιών επικοινωνίας είναι επίσης ένας τρόπος για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και η υπευθυνότητα μεταξύ του εργατικού δυναμικού και των διευθυντών/οργανωτικών ηγετών. Όταν οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι τους εμπιστεύονται, είναι πιο εύκολο για αυτούς να αναλάβουν την ευθύνη των ρόλων τους και των λειτουργιών που εμπλέκονται. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά αφοσίωσης των εργαζομένων και ημερήσια παραγωγικότητα συνολικά.

«Όταν υπάρχουν διαθέσιμα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, οι εργαζόμενοι δεν ανησυχούν τόσο πολύ να έρθουν στις ομάδες, τους συναδέλφους ή τους διευθυντές τους με ερωτήσεις, ανησυχίες ή προτάσεις βελτίωσης. Αυτός είναι ο στόχος, να έρθουν όλοι στην ίδια σελίδα, αλλά να τους επιτρέψουμε να λειτουργούν ως μεμονωμένα γρανάζια μέρος του συνόλου».

– Ryan Delk, Διευθύνων Σύμβουλος, Primer –

Παροχή των κατάλληλων εργαλείων συνεργασίας

Ένα μεγάλο μέρος της δημιουργίας ενός συνεργατικού περιβάλλοντος στο σημερινό περιβάλλον εργασίας από απόσταση και εργασίας από το σπίτι είναι να παρέχετε στις ομάδες σας τα κατάλληλα εργαλεία συνεργασίας που χρειάζονται για να είναι επαρκή, αποτελεσματικά και παραγωγικά. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εργαλείων συνεργασίας και παραγωγικότητας που είναι διαθέσιμα σε επιχειρηματικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Ο σωστός συνδυασμός λογισμικών συνεργασίας και ομαδικής εργασίας μπορεί να κάνει τις εργασίες σας τόσο ομαλές όσο το βούτυρο.

«Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές πλατφόρμες που μπορούν να διευκολύνουν την παραγωγικότητα και τη συνεργασία σε ένα απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας. Το Slack είναι δημοφιλές στους οργανισμούς εδώ και χρόνια για τη διευκόλυνση των εσωτερικών επικοινωνιών και τα λογισμικά βιντεοδιάσκεψης καθιστούν εξαιρετικά εύκολη τη συμμετοχή σε μια συνάντηση κυριολεκτικά από οπουδήποτε στον κόσμο. Απλώς πρέπει να δώσετε στην ομάδα σας τα εργαλεία».

– Chandler Rogers, CEO, Relay –

Η συνεργασία μέσω απομακρυσμένων χώρων εργασίας συμβαίνει ήδη στον επαγγελματικό κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Επαγγελματίες διεθνών επιχειρήσεων, τεχνικοί-επαγγελματίες και άλλοι βετεράνοι επαγγελματίες εργάζονται και συνεργάζονται εξ αποστάσεως εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα, στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, ένα μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού κόσμου της εργασίας έχει εκτεθεί στα οφέλη της εργασίας από το σπίτι και πιθανότατα δεν θα πάει πουθενά σύντομα.

«Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να εργαστούμε εξ αποστάσεως επ’ αόριστον στο μέλλον. Ακόμη και στο γραφείο, οι συναντήσεις πελατών θα ήταν συχνά εικονικές ή μέσω βιντεοδιάσκεψης, οπότε γιατί να μην κάνετε και τις εσωτερικές συναντήσεις της ομάδας εικονικές και να εξοικονομήσετε όλους 4 ώρες την ημέρα στις μετακινήσεις σε ώρες αιχμής.”

– Lionel Mora, Διευθύνων Σύμβουλος, Neoplants –

Η αξία της αυτονομίας

Η δέσμευση των εργαζομένων μπορεί συνήθως να συνδέεται άμεσα με την ατομική ιδιοκτησία ρόλων. Ωστόσο, αυτό απαιτεί αυτονομία. Η ατομική ιδιοκτησία ρόλου είναι όταν οι εργαζόμενοι αγοράζουν τον οργανισμό και αναλαμβάνουν πραγματικά την ευθύνη και την ευθύνη για τους ρόλους και τις ευθύνες τους σε αυτό το πλαίσιο. Με ένα απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό, είναι πολύ πιο εύκολο να δοθεί στους υπαλλήλους το ποσό της αυτονομίας που απαιτείται για να διευκολυνθεί πραγματικά η ατομική παραγωγικότητα και η δέσμευση των εργαζομένων.

«Διαχειρίζομαι ομάδες εδώ και αρκετά χρόνια και πρέπει να πω ότι το απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό φαίνεται να αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δουλειά του και νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με το πόσο περισσότερη αυτονομία έχουν τώρα».

– Karim Hachem, Αντιπρόεδρος ηλεκτρονικού εμπορίου, La Blanca –

Η αυτονομία είναι επίσης το αντίθετο της μικροδιαχείρισης, η οποία είναι ένας από τους κορυφαίους αποτρεπτικούς παράγοντες για τη δέσμευση και τα κίνητρα των εργαζομένων. Οι πρακτικές μικροδιαχείρισης κάνουν τους υπαλλήλους να αισθάνονται αναξιόπιστοι, αναξιόπιστοι και μη έξυπνοι. Μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, αποδέσμευση και υψηλότερα ποσοστά εναλλαγής εργαζομένων. Δίνοντας στους υπαλλήλους μια ορισμένη ισορροπία αυτονομίας, οι διευθυντές μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματικά την ατομική υπευθυνότητα και παραγωγικότητα.

«Ο καθένας λειτουργεί λίγο διαφορετικά, αλλά οι ενήλικες δεν θέλουν να τους φέρονται σαν παιδιά. Όταν υποβάλλεστε σε μικροδιαχείριση, αισθάνεστε πολύ σαν να είστε 16 ετών με μια μπέιμπι σίτερ. Είναι μια από τις υψηλότερες συνεισφορές στον κύκλο εργασιών που βλέπουν οι εταιρείες».

– Dr. Michael Green, Chief Medical Officer, Winona –

Δημιουργία ομάδας στον κόσμο της απομακρυσμένης εργασίας

Με τον κόσμο της απομακρυσμένης εργασίας σε πλήρη εξέλιξη, πολλοί οργανωτικοί ηγέτες και διευθυντές αναζητούν επίσης νέους και δημιουργικούς τρόπους για να διευκολύνουν τη δημιουργία ομάδας μεταξύ των απομακρυσμένων εργαζομένων. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διασκεδαστικών και δημιουργικών τρόπων με τους οποίους οι ομάδες μπορούν να συνδεθούν ακόμα και σε ένα απομακρυσμένο περιβάλλον.

«Μας αρέσει να φιλοξενούμε μια εικονική εκδήλωση happy hour κάθε μήνα. Είναι συνήθως την τελευταία Πέμπτη του μήνα και είναι απλώς ένας καλός τρόπος για να συναντηθούν οι ομάδες, να γνωριστούν μεταξύ τους και να απογειωθούν».

– Ryan Azimi, Διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξης, ETIAS –

Οι εικονικές χαρούμενες ώρες, αν και πολύ δημοφιλείς, δεν είναι η μόνη επιλογή για τη δημιουργία ομαδικής δημιουργίας στο απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας. Ορισμένοι οργανισμοί έχουν εξερευνήσει ακόμη και μπουντρούμια και δράκους ως μια δραστηριότητα οικοδόμησης ομάδας που είναι διασκεδαστική, δημιουργική και δεσμευτική.

«Έχω ακούσει για μερικές αρκετά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες δημιουργίας ομάδας, αλλά ένα από τα αγαπημένα μου μέχρι στιγμής είναι η βραδιά εικονικού παιχνιδιού. Νομίζω ότι είναι απλώς ένας καλός τρόπος να εμπλακούν όλοι διασκεδάζοντας.»

– Justin Olson, Chief Marketing Officer, Fast Pace Health–

Μερικές Τελικές Σκέψεις

Η βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και της συνεργασίας των εργαζομένων είναι εξαιρετικά σημαντική για τον σύγχρονο οργανισμό που προσπαθεί να παραμείνει σχετικός με τους καταναλωτές και το ταχέως μεταβαλλόμενο εργατικό δυναμικό. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις παραπάνω συμβουλές στο στυλ διαχείρισης σας και δείτε εάν οι υπάλληλοί σας δεν αρχίσουν να αναφέρουν υψηλότερο επίπεδο αφοσίωσης.

«Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της ομάδας σας βοηθά τους υπαλλήλους να δουν πώς οι ατομικές προσπάθειές τους επηρεάζουν την επιτυχία της ομάδας και τα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι που συνεργάζονται στενά με τους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτούς για να τηρήσουν αυτήν την προθεσμία ή να καταλήξουν σε μια ιδέα που ξεχωρίζει είναι πιο πιθανό να κάνουν το παραπάνω μίλι, καταβάλλοντας περισσότερη διακριτική προσπάθεια στη δουλειά τους για να κάνουν την ομάδα περήφανη».

– Ashley Bell, συγγραφέας, SnackNation –

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *