Τα Banshees του Inisherin δονούνται με τραγανό ιρλανδικό πνεύμα

Νιώθεις μια απτή ανακούφιση, βλέποντας τη νέα ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα, Τα Banshees του Inisherin, γνωρίζοντας ότι ο συγγραφέας/σκηνοθέτης έχει επιστρέψει στην Ιρλανδία. Η ψυχρόαιμη και κωφή προσπάθειά του να καρφώσει τη Μέση Αμερική, Τρεις διαφημιστικές πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, Μιζούρι (2017), ήταν τόσο πλημμυρισμένο από απίθανες που η ωμή λεκτική κωμωδία του, η κύρια υπερδύναμη του McDonagh’s, κρεμόταν συχνά στον αέρα σαν ξεφουσκωμένα μπαλόνια. Φαινόταν επίσης να μην ήξερε σχεδόν τίποτα για τις γυναίκες, τη μητρότητα ή το Μιζούρι. Αρκετά συχνά, ο πόθος του ΜακΝτόνα για μια παραβατική φίμωση χαλαρώνει τον έλεγχο του χαρακτήρα και της πραγματικότητας, και Τρεις πινακίδες σώθηκε μόνο εν μέρει από το γεγονός ότι τείνουμε να πιστεύουμε οτιδήποτε λέει και κάνει η Frances McDormand. Τα λιγότερα ειπωμένα για την προηγούμενη βολή του στο Americana, το 2012 είναι αχανές, ανόητο Επτά Ψυχοπαθείςτόσο πιο γλυκό.

Αλλά, αχ, η Ιρλανδία—ακόμα ένα υπέροχο, αλλά και τρομακτικό καταφύγιο για αμερικανοποιημένο ρομαντισμό, τον οποίο εκμεταλλεύεται οπτικά ο οικιακός ΜακΝτόνα (τα ηλιοβασιλέματα και η πρωινή δροσιά στους σμαραγδένιους λόφους) ενώ στριμώχνει σθεναρά τις αυτοκαταστροφικές τάσεις της κουλτούρας με μοχθηρούς αντισυμβατικούς τρόπους. Η νέα ταινία είναι ένα ιρλανδολακωνικό μπολερό, που βασίζεται σε κατασχέσεις βίας και κρίσης από τις πιο δραματικές αφορμές: σε ένα από τα μικρότερα και φανταστικά νησιά Aran, ο κάπως αμυδρός Pádraic (Κόλιν Φάρελ) πηγαίνει να φέρει το δικό του φίλε Colm (Brendan Gleeson) για την καθημερινή τους μπίρα στην παμπ, αλλά δεν λαμβάνει καμία απάντηση. Όταν τελικά έρχεται αντιμέτωπος, ο Κολμ απλώς γκρινιάζει, «απλώς δεν μου αρέσεις πια», και μια ακατανόητη ρωγμή ανοίγει στη μικροσκοπική κοινότητα (η ταινία έχει μόνο 10 ρόλους ομιλίας) και στην κατανόηση του κόσμου από τον Πάντραιτς. Τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει; Η υπόθεση έχει μια μπεκετιανή απλότητα, υποδηλώνοντας εποχικές ανατροπές από τις πιο τετριμμένες πραγματικότητες του χωριού. Είναι 1923, και ο σύγχρονος κόσμος έρχεται: Στην ηπειρωτική χώρα πέρα ​​από το νερό, ακούγονται περιστασιακά τα σπάταλα και μπερδεμένα όπλα του ιρλανδικού εμφυλίου πολέμου.

Μετά την ατημέλητη μισανθρωπία του Τρεις πινακίδες, αυτή η νέα ταινία είναι ελεγχόμενη, σκόπιμη και εφευρετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, Banshees είναι, ή θα μπορούσε να διασκευαστεί από το μη παραχθέν και αδημοσίευτο τρίτο έργο στην τριλογία των Νήσων Αράν του Μακ Ντόνα, μετά Ο ανάπηρος του Inishmaan (1997) και Ο Υπολοχαγός του Inishmore (2006). Σίγουρα έχει μια συνοπτική αίσθηση που μοιάζει με παιχνίδι -σχεδόν κάθε σκηνή είναι ένα παιχνίδι διαλόγου ένας προς έναν- και σίγουρα μοιράζεται τις εμμονές των προηγούμενων έργων, μέχρι την εκδίκηση των αδικημένων κατοικίδιων. Αλλά αυτό είναι που ο McDonagh’s ήταν πάντα λαμπρός: η νεκρή κελτική διαμάχη, η αιματοχυσία στο εγκόσμιο, ο υπαινιγμός των υπαρξιακών χασμάτων κάτω από ένα ημι-αρθρικό βλέμμα των χαρακτήρων.

Η ταινία παίρνει την καθοδική σπείρα ίντσα προς ίντσα, καθώς ο «ωραίος» αλλά «βαρετός» νησιώτης του Φάρελ παλεύει να καταλάβει τι στο διάολο μπορεί να συμβαίνει. Το σύμπαν του είναι πολύ μικρό για να χάνει ανθρώπους, και τους χάνει. Κανείς άλλος —από τη ντόπα του χωριού του Μπάρι Κέογκαν μέχρι τη λογική αδερφή του Πάντραιτς, την οποία υποδύεται ο Κέρι Κόντον — δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Ούτε εμείς καταλαβαίνουμε καλά. Ο βαριεστημένος άντρας του Gleeson δεν εξηγεί σχεδόν καθόλου τον εαυτό του, αν και σταχυολογούμε τα βάθη της απελπισίας του μόλις υπόσχεται στον Padraic ότι θα του κόβει ένα από τα δάχτυλά του κάθε φορά που του μιλάει ο πρώην φίλος του. Αυτό συμβαίνει, στο σχεδόν υποχρεωτικό άλμα του McDonagh’s στο απίθανο. Οι ακρωτηριασμοί είναι επίσης εξαιρετικά απίθανοι για την ασήμαντη ποσότητα αίματος και σωματικό τραύμα – εάν πάρετε Τα Banshees του Inisherin να διαδραματίζεται σε μια πραγματική Ιρλανδία, και όχι σε McDonagh-land.

Όπως είναι, η ταινία δονείται με το τραγανό πνεύμα του ΜακΝτόνα — θα θέλατε να συνεχιστεί μια εξομολογητική σκηνή μεταξύ του Κολμ και του ιερέα του χωριού (Ντέιβιντ Πιρς) με διπλάσια διάρκεια— και με την αίσθηση της πίεσης σε αυτό το μικρό νησί, κάτι κακό πρέπει να συμβεί. (Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες συνήθως πεινάζονται για «ειδήσεις» – κουτσομπολιά, ιστορίες, όσο πιο καταστροφικές τόσο το καλύτερο.) Η ταινία είναι επίσης τρομερά ιρλανδική με δυνατό τρόπο, για όσα δεν λέγονται. Δύο άντρες σε έναν τρελά απομονωμένο χώρο του Παλαιού Κόσμου, που ξαφνικά έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τους περιορισμούς της παραδοσιακής κοινωνικής ρήξης τους — υπάρχει διαφυγή; Αυτό το αρχέγονο δίλημμα είναι το στοιχειώδες takeaway της ταινίας, και όχι οι χασάπηδες. Κυριαρχώντας στην ταινία, ο Φάρελ είναι εντελώς, χωρίς γοητεία συνδεδεμένος στην πρίζα, καθώς ένας παραδειγματικός χαμένος άντρας ξαφνικά βυθισμένος στα γόνατα σε κατάρρευση και παραξενιά, και ωθείται να γίνει ένας δύσμοιρος διώκτης, όχι θύμα.

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης. Το άρθρο του LA Weekly δεν πωλεί και δεν θα πουλά περιεχόμενο.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *