Το Milkinside μοιράζεται τα κλειδιά για τη μεγιστοποίηση της δημιουργικότητας και την υπέρβαση των εμποδίων στην καινοτομία

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της McKinsey, το 84% των στελεχών πιστεύει ότι η καινοτομία είναι σημαντική για τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας τους – ωστόσο ένα εκπληκτικό 94% είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις τους στην καινοτομία. Αν και είναι γνωστό ότι οι καινοτόμες εταιρείες ξεπερνούν την απόδοση με την πάροδο του χρόνου (σκεφτείτε την Apple, την Google, την Amazon, τη Microsoft), μερικές από τις πιο δημοφιλείς εταιρικές στρατηγικές καινοτομίας που εφαρμόζονται από παγκόσμιους ηγέτες αντιμετωπίζονται συχνά με γραφειοκρατικά εμπόδια, διογκωμένους προϋπολογισμούς, έλλειψη εστίασης και αποτυχία.

Ως εξωτερικός συνεργάτης σχεδιασμού που έχει συχνά επιφορτιστεί με την προώθηση της καινοτομίας σε επίπεδο προϊόντος, η Milkinside έχει αναπτύξει μια σειρά από στρατηγικές και διαδικασίες με βάση τη συλλογική τους εμπειρία σε όλους τους κλάδους. Όταν εφαρμοστούν σωστά, αυτές οι τακτικές μπορούν να βοηθήσουν τις δημιουργικές ομάδες να ξεπεράσουν τις κοινές προκλήσεις στην καινοτομία και να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα φαντασίας από κάτω προς τα πάνω.

Κάντε χώρο για οραματιστές

Οι πρωτοβουλίες καινοτομίας συνήθως αποτυγχάνουν για διάφορους λόγους, όπως μια κουλτούρα αποφυγής κινδύνων στο χώρο εργασίας, η πίεση των βραχυπρόθεσμων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων και η έλλειψη χορηγίας από την ανώτατη ηγεσία. Ίσως το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι πολλά έργα είναι καταδικασμένα από περιορισμούς πριν καν εγκαταλείψουν το στάδιο του ιδεασμού.

Για να πραγματοποιηθεί αληθινή καινοτομία, η έναρξη ενός έργου δεν πρέπει να περιορίζεται από στρατηγική και ανάλυση. Αντίθετα, πρέπει να επιτρέπεται στο δημιουργικό ταλέντο να κάνει μεγάλα όνειρα, να «παίζει» στη δουλειά και να αισθάνεται ότι όλα είναι δυνατά. Θα υπάρξει χρόνος και τόπος για να μετατραπούν οι ιδέες σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, αλλά στα αρχικά στάδια, η ελευθερία είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ισορροπήστε τον ορθολογικό εγκέφαλο και τον δημιουργικό εγκέφαλο

Για το Milkinside, τα στοιχεία στρατηγικής και εμπειρίας χρήστη (UX) του σχεδιασμού προϊόντος διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία ανάπτυξης. Ωστόσο, η ομάδα εξηγεί ότι το UX δεν πρέπει να επηρεάζει άμεσα τα πρώτα στάδια του δημιουργικού ιδεασμού και της εξερεύνησης οπτικού σχεδιασμού. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αποπνικτικό για όλους, με αποτέλεσμα μια γραμμική διαδικασία σχεδιασμού που περιορίζει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης.

Μια εναλλακτική μέθοδος που έχει αποδειχθεί επιτυχής είναι να επιτραπεί στις διαδικασίες ανακάλυψης UX και πρώιμης πλαισίωσης να εκτελούνται παράλληλα με τη δημιουργική οπτική εξερεύνηση. Αυτή η προσέγγιση αποφεύγει τον καθορισμό σκληρών και γρήγορων κανόνων σε αυτό το πρώιμο στάδιο και επιτρέπει σε ένα υποσύνολο της ομάδας εργασίας να ονειρεύεται απεριόριστα – κάτι που είναι πολύ δύσκολο για τον εγκέφαλο να κάνει εάν έρθει αντιμέτωπος με αυστηρές οδηγίες στην αρχή ενός έργου.

Υπάρχει χρόνος για ενοποίηση UX και οπτικού σχεδιασμού, φυσικά, αλλά δεν χρειάζεται να έρθει την πρώτη μέρα του έργου.

Η δημιουργικότητα πρέπει να ενισχύεται όχι μόνο σε επίπεδο έργου, αλλά ως προϊόν ενός περιβάλλοντος χώρου εργασίας που ενθαρρύνει την ελευθερία σκέψης και την επιδίωξη νέων ιδεών. Αν και η ηγεσία συχνά δίνει τον τόνο στην κουλτούρα στο χώρο εργασίας και είναι υπεύθυνη για την εταιρική καινοτομία, υπάρχουν τρόποι για κάθε άτομο σε έναν οργανισμό να έχει αντίκτυπο.

Όταν οι ομάδες προϊόντων συναντώνται για να επικοινωνήσουν σχετικά με νέα έργα, είναι σημαντικό για όλους να έχουν λόγο και η ηγεσία να ενθαρρύνει διαφορετικές προοπτικές. Όταν κάθε άτομο έχει μια θέση στο τραπέζι και υπάρχει χώρος για ζωηρή συζήτηση χωρίς ιεραρχία, ο καθένας μπορεί να αισθάνεται έμπνευση και δύναμη να αναλάβει δημιουργικά ρίσκα.

Εισάγετε τις εξωτερικές προοπτικές

Το παράδοξο της επιτυχίας στον χώρο των καταναλωτικών προϊόντων είναι ότι είναι απίστευτα δύσκολο για έναν κορυφαίο κατεστημένο στην αγορά να παραμείνει καινοτόμος με την πάροδο του χρόνου. Η υποστήριξη μιας επιτυχημένης σειράς προϊόντων απαιτεί λειτουργική αριστεία, μέγιστη απόδοση και άψογη εκτέλεση. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ συχνά σε αντίθεση με εκείνα που είναι απαραίτητα για την ενθάρρυνση της ανάληψης κινδύνων και της καινοτομίας.

Η πρόσκληση νέων προοπτικών, τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού, μπορεί να βοηθήσει στην αμφισβήτηση του status quo και να ενισχύσει την πιθανότητα δημιουργίας «κάτι νέου». Η διασταύρωση των ομάδων σας με εσωτερικούς και εξωτερικούς συμμετέχοντες διασφαλίζει μια ποικιλία επιρροών και, κριτικά, προσκαλεί απόψεις από άλλους κλάδους. Στο Milkinside, μπορεί να βρείτε μια ομάδα που εργάζεται σε ένα λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας που αντλεί έμπνευση από έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων ή μια ομάδα που χτίζει μια εφαρμογή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που αναφέρεται σε μια λειτουργία από ένα πρόγραμμα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης. Αυτό γίνεται εφικτό μόνο με την έκθεση σε άλλους κλάδους και, κατά συνέπεια, με ένα ευρύ σύνολο υλικού αναφοράς που διεγείρει την αναλογική σκέψη.

Η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι τις περισσότερες φορές αντανάκλαση της εταιρικής κουλτούρας και αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή έχουν αυτήν την ευθύνη. Αλλά αυτό δεν αποκλείει τις ομάδες προϊόντων να ενεργούν ως παράγοντες αλλαγής εντός του οργανισμού και να εμφυσούν μια αίσθηση φαντασίας και πάθους που μπορεί να ρέει σε όλη την εταιρεία. Είναι η ελευθερία να ονειρεύεσαι μεγαλύτερα που μπορεί τελικά να αλλάξει μια εταιρεία, έναν κλάδο και τον κόσμο γενικότερα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δέσμευση της Milkinside στην καινοτομία, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.milkinside.com.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *