Green On Red Man Ο Dan Stuart ολοκληρώνει την τριλογία Marlowe

Green On Red Man Ο Dan Stuart ολοκληρώνει την τριλογία Marlowe: Η πραγματική ζωή, λένε, συχνά είναι πιο παράξενη από τη φαντασία. Τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον φαινομενικά καταραμένο πλανήτη το είδαμε σίγουρα αυτό. Στην περίπτωση του Dan Stuart, τα δύο αεροπλάνα ανακατεύονται, ανακατεύονται και σερβίρονται σε πιατέλα.

Ο Stuart ήταν ο frontman με τους Green On Red, το συγκρότημα της Αριζόνα που γνώρισε κάποια επιτυχία στο Λος Άντζελες, κάπως ευθυγραμμισμένο με τους Paisley Underground που περιλάμβαναν τους The Bangles και τους Rain Parade. Πήγαν περισσότερο στο φανάρι της alt-country διαδρομής, αλλά μεταξύ 1983 και 1992, κυκλοφόρησαν επτά εντυπωσιακά άλμπουμ. Επανενώθηκαν για λίγο στους mid noughties, αλλά αυτό ήταν το τέλος της διαδρομής.

Ο Στιούαρτ ήταν κάτι σαν καλλιτεχνικός τεχνίτης από τότε, με μια κουβέντα για τον άνθρωπο της Αναγέννησης. Έχει κολλήσει με διάφορους μουσικούς και είδε το πρώτο του βιβλίο, The Deliverance of Marlowe Billingsπου εκδόθηκε το 2014, μαζί με ένα σόλο άλμπουμ με το ίδιο όνομα.

Έβγαλε ένα άλμπουμ με τίτλο Η εκδίκηση του Μάρλοου το 2016, αλλά κανένα βιβλίο αυτή τη φορά. Στη συνέχεια, το 2018, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του – Ο ατυχής θάνατος του Μάρλοου Μπίλινγκς – πάλι δίπλα σε ένα ομώνυμο άλμπουμ. Για το νέο, τρίτο του βιβλίο, έπρεπε να επιστρέψει σε αυτό Η εκδίκηση του Μάρλοου άλμπουμ για έμπνευση. Είναι όλα λίγο μπερδεμένα, αλλά το να ξεμπερδεύεις τους κόμπους είναι μέρος της διασκέδασης. Αυτό ισχύει και για την πλοκή.

«Υπήρχαν τρεις δίσκοι και τρία βιβλία», λέει ο Στιούαρτ τηλεφωνικά. «Έκανα έναν δίσκο που ονομάζεται Η εκδίκηση του Μάρλοου που δεν είχε βιβλίο μαζί του όταν το έβγαλα. Ήταν κάπως ο περίεργος άνθρωπος έξω. Ήξερα ότι έπρεπε να γράψω ένα άλλο βιβλίο τώρα. Αυτά τα τελευταία χρόνια ήταν τόσο περίεργα. Τι είναι αληθινό και τι όχι – δεν μπορώ να το καταλάβω. Ξέρω ότι βρισκόμουν σε ένα Winnebago του ’72 πίσω από ένα duplex που έχει ένας φίλος μου στο Downtown Tucson το 2018/19. Από εκεί το ξεκίνησα, και πάντα ήμουν μπερδεμένος με τα χρόνια μου στο Tucson τη δεκαετία του ’90. Είναι η πατρίδα μου και πηγαινοέρχομαι κάθε δεύτερη δεκαετία περίπου. Λογικό λοιπόν ήταν να γράψω το βιβλίο εκείνων των χρόνων. Επίσης, ο Μάρλοου πέθανε στο δεύτερο βιβλίο μου, Ο άτυχος θάνατος. Ο Μάρλοου έχει πεθάνει περίπου το 2015, οπότε έπρεπε να επιστρέψω».

Ένα πράγμα που είναι σχετικά ξεκάθαρο είναι ότι ο Μάρλοου είναι Στιούαρτ. Αυτό είναι το alter ego του – ένα ψευδώνυμο που του επιτρέπει να παίζει με τα γεγονότα.

«Πάντα ήμουν έκπληκτος πόσο μακριά πήγε πίσω», λέει ο Stuart. «Ο πρώτος μας πραγματικός δίσκος στο Green On Red ήταν για την Slash Records και έγινε call Gravity Talks. Κάποιος είχε αγοράσει το βινύλιο και το βρήκε πρόσφατα κάπου, και μέσα ήταν ένα δελτίο τύπου από την Slash Records. Σε αυτό, μιλάμε για το πώς θέλαμε να ονομάσουμε τον δίσκο The Deliverance of Marlowe Billings

(R&R Press)

Στην εισαγωγή του νέου βιβλίου, ο Stuart σημειώνει ότι είναι περίπου 65% αλήθεια, αλλά δεν ξέρει ποιο 65%. Ωστόσο, αρχίζεις να παίρνεις μια υπόδειξη καθώς διαβάζεις. Το επίπεδο λεπτομέρειάς του όταν συζητά για γκολφ, για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι ξέρει τι μιλάει. Κανείς που δεν παίζει γκολφ δεν θα επέλεγε να ερευνήσει το γκολφ.

«Έπαιζα ένα άσεμνο γκολφ τη δεκαετία του ’90», λέει. «Παίζαμε λίγο στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του ’80 – είχα φίλους μουσικούς και πηγαίναμε στο μικρό στελεχιακό μάθημα του Los Feliz, και θα έβλεπες άνεργους ηθοποιούς εκεί έξω. Έπαιζα πολύ ως παιδί με τον μπαμπά μου, έτσι θα ήταν στην ηλικία των 8, 9, 10 ετών από το γυμνάσιο και περιφρονούσαμε ο ένας τον άλλον. Ήμουν ένας ανυπόφορος έφηβος – τίποτα από αυτά δεν ήταν δικό του λάθος. Μετά, όταν επέστρεψα στο Tucson γύρω στο ’92, υπάρχει ένα παλιό Τέξας που λέει ότι το παιχνίδι περιμένει σαν ερωμένη. Είναι μια δραστηριότητα που αφού τελειώσεις με τον γύρο, έχεις αυτή την αίσθηση ηρεμίας. Λιγότερο άγχος. Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο όταν περνούσαμε από απόσυρση ναρκωτικών. Δεν είναι διασκεδαστικό πράγμα. Υπάρχουν οι πρώτες δύο εβδομάδες της κόλασης, μετά υπάρχουν μόνο μήνες αϋπνίας και η αδυναμία να μπορέσουμε να διαφοροποιήσουμε το άγχος υψηλού και χαμηλού επιπέδου. Τα είχα όλα αυτά, οπότε το γκολφ ήταν πολύ ένας τρόπος για να βοηθήσει με αυτό.”

Υπήρξε επίσης, όπως γράφεται στο βιβλίο, ένα κακόγουστο χτύπημα σε ένα κατάστημα μουσικών οργάνων της Αριζόνα (που ονομάζεται Chicago Music Store) που οδήγησε στη μετεγκατάστασή του στο Λος Άντζελες και, λίγο αργότερα, στο σχηματισμό του συγκροτήματος. Έτσι και πάλι, η αλήθεια τρίβει τους ώμους με τη μυθοπλασία στα βιβλία του Μάρλοου. Ίσως είναι καλύτερα να μην ανησυχείτε για αυτό και απλά να το απολαύσετε. Ο Στιούαρτ αναφέρεται στον εαυτό του ως «αναξιόπιστο αφηγητή» και αυτό είναι δίκαιο, αλλά δεν ανταποκρίνεται στο πόσο σπουδαία είναι τα βιβλία του. Ο αναγνώστης καταλήγει σε ένα σκονισμένο οδικό ταξίδι που συνεπάγεται το έγκλημα και τον εθισμό. Είναι υπέροχο που το άλμπουμ προσφέρει κάτι σαν soundtrack.

“Ο Μάρλοου δίσκο που έκοψα με αυτό το υπέροχο συγκρότημα στην Πόλη του Μεξικού που ονομάζεται Twin Tones, αλλά είναι πιο γνωστοί για το cumbia συγκρότημα Sonido Gallo Negro», λέει ο Stuart. «Αυτή είναι μια πολύ μεγαλύτερη μπάντα. Ένα από τα πράγματα που προσπάθησα να πω στον εαυτό μου με αυτό ήταν να προσπαθήσω να μην το καταστρέψω με υπερβολική αυτοεξέταση. Φύγε από τη μέση. Δεν υπάρχει ακριβής αντιστοιχία μεταξύ κανενός από τους δίσκους και των βιβλίων, εκτός των τίτλων. Αλλά υποθέτω ότι αν είμαι τυχερός, σε 100 χρόνια από τώρα, κάποιος δύστυχος μαθητής πρέπει να το εξετάσει, ίσως καταλάβουν. Σίγουρα δεν θέλω να το ψάξω».

Και πάλι όμως, πραγματικά δεν έχει σημασία. Τα βιβλία είναι υπέροχα, τα άλμπουμ είναι υπέροχα και τουλάχιστον παρέχουν μια κατάλληλη εμπειρία ακρόασης κατά την ανάγνωση. Συνυπάρχουν άνετα, αν δεν ευθυγραμμίζονται. Σίγουρα προτείνουμε να ψάξετε και να εξερευνήσετε το έργο μόνοι σας.

Green On Red Man Ο Dan Stuart ολοκληρώνει την τριλογία Marlowe: Το βιβλίο του Νταν Στιούαρτ Η εκδίκηση του Μάρλοου κυκλοφορεί τώρα στο R&R Press.

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης. Το άρθρο του LA Weekly δεν πωλεί και δεν θα πουλά περιεχόμενο.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *