Peter’s Hooks – LA Weekly

Οι γάντζοι του Πέτρου: Ο Peter Hook δεν ντρέπεται να εμφανιστεί. Ο πρώην άνδρας των Joy Division και New Order αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία στη Βόρεια Αμερική με το συγκρότημα του The Light, ερμηνεύοντας τη μουσική των Joy Division. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που έπαψε να είναι μέλος των New Order, το συγκρότημα που χωρίστηκε το 2007 και στη συνέχεια αναμορφώθηκε χωρίς αυτόν το 2011, αλλά οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ του Hook και των άλλων μελών του NO συνεχίζονται.

Αυτό είναι απίστευτα λυπηρό. Ο Χουκ, ο Μπέρναρντ Σάμνερ και ο Στίβεν Μόρις συμμετείχαν σε δύο συγκροτήματα που καθόρισαν την εποχή μαζί και συνδημιούργησαν μια τεράστια ποσότητα εκπληκτικά καλής μουσικής. Το ότι δεν μπορούν να τα κάνουν μαζί φαίνεται γελοίο – γεγονός που δεν χάνεται στον Χουκ.

«Δεν έχω καμία σχέση με τον Barney και τον Steve, και στην πραγματικότητα, προσπάθησαν να με σταματήσουν να παίζω αυτή τη μουσική όταν ξεκίνησα», λέει ο Hook σε μια συνέντευξη στο Zoom. «Μοιάζει ακόμα πολύ με έναν αγώνα μέχρι θανάτου μαζί τους, για το New Order και το Joy Division, κάτι που είναι απίστευτα λυπηρό στην ηλικία μας με όλα όσα καταφέραμε. 31 ετών [together], και όμως παίρνουν το όνομα New Order και σε αντιμετωπίζουν σαν σκατά. Είναι αποκρουστική συμπεριφορά. Θα ήθελα να μάθω τι πρέπει να έχω κάνει, να το εγγυώμαι. Δυστυχώς, οι σχετικές νομικές διαδικασίες δεν είναι απλές. Ως ένας πλούσιος άντρας, όπως είμαι εγώ, είναι σχεδόν αδύνατο να πολεμήσεις τρεις πλούσιους ανθρώπους. Είναι μόνο τα λεφτά. Το άγχος, το άγχος και ο πόνος που συνεπάγεται, όχι μόνο για εσάς αλλά και για την οικογένειά σας».

Ναι, αυτές οι πληγές είναι ακόμα φρέσκες. Το να κλειδωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν βοήθησε, αν και αρχικά απόλαυσε ένα διάλειμμα από τον αδυσώπητο κύκλο περιοδειών.

«Είναι ένα ενδιαφέρον σημείο, γιατί το θέμα είναι ότι νόμιζα ότι θα ήταν το τέλος του κόσμου, όπως όταν η Νέα Τάξη διαλύθηκε, νόμιζα ότι θα ήταν το τέλος του κόσμου», λέει. «Κι όμως, δεν ήταν. Στην πραγματικότητα, ήταν η αρχή για κάτι πολύ καλύτερο. Το θέμα λοιπόν είναι ότι όταν σου έχουν αφαιρέσει κάτι, είναι λίγο σοκ. Υπάρχει αυτός ο αγώνας για το να μην μπορώ να εργαστώ, γιατί η δουλειά μου έχει να κάνει με τα ταξίδια. Οπότε ναι, στην πραγματικότητα δεν το έχασα στην αρχή. Ήταν ωραίο να είσαι στο σπίτι και να μπορείς να τακτοποιήσεις το συρτάρι με τις κάλτσες σου. Και ήταν πολύ ωραίο που ανακάλυψα ότι εγώ και η δεσποινίς συνεχίζαμε, ακόμα και όταν ήμασταν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οτι ήταν ένα τεστ, πιστέψτε με, και δεν το περίμενε ούτε εκείνη. Οπότε το πράγμα ήταν ότι μόλις ηρεμούσε, σκέφτηκα «Θεέ μου, αυτή η δουλειά έχει να κάνει μόνο με το να βγάλεις τον εαυτό σου εκεί έξω». Έτσι, προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο να βγούμε εκεί έξω».

Το lockdown ανάγκασε τον Χουκ, όπως και πολλούς άλλους μουσικούς, να σκεφτεί έξω από το κουτί, και έτσι αυτός και οι παλιοί φίλοι του με τους Hacienda φιλοξένησαν ζωντανές ροές που αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένες. Καθώς τα πράγματα άρχισαν να ανοίγουν ξανά, ο Χουκ διαπίστωσε ότι είχε ένα πλήθος συναυλιών.

«Φέτος ήταν σαν να βρίσκομαι σε πλυντήριο ρούχων», λέει. «Είναι άγριο και φανταστικό. Στην ηλικία μου, ίσως δεν θα έπρεπε να ενθουσιάζομαι με τις περιοδείες όπως εγώ. Προς θεού, δεν σου το βγάζει μισό. Είμαι σίγουρος ότι η Air Canada είναι έτοιμη να με σκοτώσει.​​Ο κόσμος μπορεί να φαίνεται ότι έχει επιστρέψει στην «κανονική» κατάσταση, αλλά δεν είναι. Πολλά από τα πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, όπως η μετακίνηση σε αυτόν τον όμορφο πλανήτη μας, αποδεικνύονται πολύ δύσκολα. Αλλά ω θεέ μου, το κοινό δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο».

Αυτή την εβδομάδα οι Hook and the Light παρουσιάζουν ένα Joy Division που διαδραματίζεται στο Ace Hotel Theater – ένα βελούδινο περιβάλλον λαμβάνοντας υπόψη τις ταπεινές αρχές αυτού του post-punk συγκροτήματος.

«Αν πηγαίναμε στο κλαμπ και είχε τουαλέτα, ένιωθα σαν το ύψος της αιματηρής πολυτέλειας», λέει ο Χουκ. «Θυμάμαι ότι επέστρεψα μετά από πολύ καιρό, και έκανα μια συναυλία στην Ακαδημία του Μάντσεστερ, και μπήκα μέσα και έμεινα απογοητευμένος όταν ανακάλυψα ότι, όχι μόνο είχε κάθισμα τουαλέτας, αλλά είχε επίσης και κεντρική θέρμανση. Όταν σκέφτομαι μερικές από τις σκατά! Αλλά στη μουσική, αυτό το λέμε πληρωμή των τελών μας. Το έκανα ξανά όταν σχημάτισα το Φως. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ξεπεράσαμε μια συναυλία, οπότε το να είμαστε εδώ 12 χρόνια αργότερα, γιορτάζοντας την κληρονομιά των 40 χρόνων του Ian Curtis, είναι απολύτως υπέροχο και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος.”

Φαίνεται τραγικά αδιανόητο ότι ο Ian Curtis ήταν μόλις 23 ετών όταν αυτοκτόνησε το 1980 – η ζωή του μόλις και μετά βίας έχει προχωρήσει. Κι όμως έφυγε από τον κόσμο με τόσα πολλά.

«Ο Ίαν δυστυχώς δεν είχε τίποτα από το Joy Division», λέει ο Χουκ. «Πραγματικά μόλις άρχιζε. Αυτό είναι το υπέροχο πράγμα γι ‘αυτόν. Η κληρονομιά που του άφησε και η χαρά (χωρίς λογοπαίγνιο) έγινε εντελώς αθώα. Όχι για χρήματα ή φήμη. Είναι πολύ καθαρό πράγμα. Ήταν μπερδεμένος και άρρωστος, αλλά μου αρέσει να πιστεύω ότι η μουσική δίνει στους ανθρώπους κάτι για να κολλήσουν. Υπαρχει ΕΛΠΙΔΑ. Είναι να το χρησιμοποιήσετε για να περάσετε στο επόμενο στάδιο».

Οι Joy Division ήταν την παραμονή της πρώτης τους περιοδείας στις ΗΠΑ όταν πέθανε ο Curtis, οπότε σημαίνει πολλά για τον Hook ότι μπορεί να φέρει αυτή τη μουσική εδώ. Έχει ιδιαίτερα καλές αναμνήσεις από το LA

«Φυσικά το απολαμβάνουμε αιματηρά – ερχόμαστε από τη μέση της βόρειας Αγγλίας», λέει γελώντας. «Την πρώτη φορά που έφτασα στο Λος Άντζελες ήμουν πάνω από το φεγγάρι και ένιωθα σαν τον Μπίλι Μπιγκ Μπόλοκς. Το να είσαι μέλος της ομάδας στο Λος Άντζελες φέρνει μια κόλαση πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία και συγχαρητήρια από ό,τι στην Αγγλία. Προσπαθείς να μπεις σε ένα κλαμπ στο Μάντσεστερ δωρεάν επειδή είσαι σε ένα συγκρότημα και θα σου πουν να τσαντιστείς αμέσως. Στο Λος Άντζελες, σου στρώνουν κόκκινο χαλί».

Όπως θα κάνουμε πάλι, κύριε.

Οι γάντζοι του Πέτρου: Ο Peter Hook & the Light παρουσιάζει το Joy Division: A Celebration την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στο Ace Hotel Theatre.

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης. Το άρθρο του LA Weekly δεν πωλεί και δεν θα πουλά περιεχόμενο.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published.