The Rise of the Machines: Η μουσική AI είναι πολύ εδώ, αλλά είναι αυτό κακό;

Η άνοδος των μηχανών: Μπορεί να έχετε δει τα βίντεο στο YouTube μέχρι τώρα – κανονικοί άνθρωποι κάθονται στο σπίτι τους και χρησιμοποιούν μια εφαρμογή μουσικής Τεχνητής Νοημοσύνης, μερικές φορές περισσότερες από μία σε συνδυασμό, για να δημιουργήσουν ένα τραγούδι από την αρχή. Τα αποτελέσματα είναι συχνά ανάμεικτα, για να το θέσω ευγενικά. Αλλά το σημαντικό είναι ότι αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να δοθεί εντολή σε αυτά τα προγράμματα να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο τραγούδι, και θα το κάνουν.

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για τον FN Meka, τον εικονικό ράπερ που υπέγραψε με την Capitol Records στις 14 Αυγούστου του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια αποχώρησε στις 23 Αυγούστου λόγω διαμάχης σχετικά με τα στερεότυπα των προγραμματιστών για τους μαύρους μέσω του χαρακτήρα.

FN Meka (Capitol Records)

«Το FN Meka θολώνει τη γραμμή μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών», έγραφε ένα δελτίο τύπου τη στιγμή της υπογραφής. «Με την υπερβολική του ελαστικότητα και την υπερβολική αίσθηση του στυλ, έχει συγκεντρώσει γρήγορα δισεκατομμύρια εντυπώσεις στο διαδίκτυο από την ανεξάρτητη κυκλοφορία των σινγκλ του «Moonwalkin», «Speed ​​Demon» και «Internet». Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές και 10 εκατομμύρια ακόλουθους μόνο στο TikTok, είναι το Νο. 1 εικονικό ον στην πλατφόρμα».

Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι – το FN Meka αποσύρθηκε λόγω πολιτιστικής αναισθησίας, όχι επειδή η υπογραφή ενός εικονικού όντος είναι με οποιονδήποτε τρόπο τρελό. Την επόμενη φορά, πιθανότατα θα μάθουν σωστά τις λεπτομέρειες και όλοι οι πόροι της βιομηχανίας θα πεταχτούν πίσω από έναν μουσικό που δεν υπάρχει.

Θα ήταν κουραστικό να παραπονιόμαστε για την τεχνολογία. Όταν άρχισε να εμφανίζεται η ηλεκτρονική μουσική στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, και όταν οι DJ έλαβαν την προσοχή που προηγουμένως προοριζόταν για τους «μουσικούς», οι μεγαλύτεροι λάτρεις της μουσικής παραπονιόντουσαν και τα νεότερα μάτια συλλογικά κυλούσαν. Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό.

Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι: Εάν οι εικονικοί μουσικοί υπογράφουν και αν σχεδόν όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στο σπίτι τους για να δημιουργήσουν πρωτότυπη μουσική με το πάτημα ενός κουμπιού, πόσοι εργαζόμενοι μουσικοί, παραγωγοί κ.λπ. να μείνει χωρίς δουλειά; Και θα μπορούσε να φτάσει η μέρα που δεν χρειαζόμαστε καθόλου ανθρώπινους μουσικούς;

Ίσως, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι δεν αγοράζουν πια ηχογραφημένη μουσική — η ζωντανή μουσική είναι όπου οι μουσικοί βγάζουν τα χρήματά τους. Ωστόσο, σε αυτήν την εποχή της ηλεκτρονικής μουσικής, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια εκπομπή με έναν χαρακτήρα τεχνητής νοημοσύνης να εκπέμπεται στις οθόνες, ενώ κάποιος παρακολουθεί πάνω από ένα φορητό υπολογιστή. Σε έναν κόσμο όπου υπάρχει ο Gorillaz, είναι τόσο δύσκολο να φανταστείς ότι θα δεις έναν καλλιτέχνη κινουμένων σχεδίων;

Ο Diaa El All είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Soundful, την οποία περιγράφει ως «μια ανθρώπινη πλατφόρμα δημιουργίας μουσικής AI. Βοηθά καλλιτέχνες, παραγωγούς, δημιουργούς περιεχομένου σε οίκους τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, κ.λπ., να δημιουργούν μουσική ποιότητας CD με το πάτημα ενός κουμπιού.»

Ο El All είναι ο ίδιος μουσικός, έχοντας παίξει πιάνο από την ηλικία των τριών ετών. Έχει επίσης πτυχίο στον ηχολήπτη και την παραγωγή, επομένως έζησε τη ζωή ενός εργαζόμενου μουσικού και παραγωγού. Έχει επίσης ακούσει όλους τους φόβους και τις ανησυχίες σχετικά με την ανάληψη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον πράγμα», λέει. «Μουσική ή όχι, είμαστε περικυκλωμένοι. Τα πάντα γύρω μας τροφοδοτούνται από τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, τελεία. Από το Siri μέχρι την Alexa στο Google Home και τα πάντα, πραγματικά. Κοιτάζω το Soundful λίγο διαφορετικά. Θεωρώ ότι το Soundful εκδημοκρατίζουμε τη δημιουργία μουσικής για όλους, με τον ίδιο τρόπο που το τηλέφωνο έχει εκδημοκρατίσει τη δημιουργία βίντεο. Το τηλέφωνο είναι απλώς ένα εργαλείο στην τσέπη σας. Οι φωτογράφοι μπορούν απλώς να τραβούν βίντεο ή φωτογραφίες αμέσως, υψηλής ποιότητας. Δεν υπήρξε κάτι που να σπάει πραγματικά το φράγμα εισόδου στη δημιουργία μουσικής με τον ίδιο τρόπο που πέτυχε ο Soundful. Όχι μόνο αυτό, αλλά και βοηθώντας καταξιωμένους παραγωγούς και καλλιτέχνες αποτελώντας πραγματικά ένα εργαλείο για την ενίσχυση της ανθρώπινης δημιουργικότητας αντί για την αντικατάστασή της. Και χτίσου πάνω σε αυτό».

Το κλειδί, λέει ο El All, είναι να γίνει το εργαλείο αρκετά απλό για να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε, κυριολεκτικά οποιοσδήποτε. Αυτά τα προαναφερθέντα βίντεο στο YouTube δείχνουν ότι οι άνθρωποι, ενώ δεν χρησιμοποιούν αξιοσημείωτες μουσικές δεξιότητες, εξακολουθούν να μπερδεύονται από τεχνολογική άποψη.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε πολύ σκληρά – πώς μπορούμε να το απλοποιήσουμε αρκετά, ώστε, ακριβώς όπως το iPhone, να το δώσετε σε ένα παιδί 13 ετών και θα το καταλάβουν», λέει ο El All. «Το Soundful είναι το ίδιο πράγμα και είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους 13χρονους, μέχρι τους βραβευμένους παραγωγούς και μουσικούς που χρησιμοποιούν επίσης την πλατφόρμα μας. Βοηθά να ξεκινήσετε με ιδέες, να γίνετε δημιουργικοί. Στο στούντιο, αν θέλουν να βρουν μερικές ιδέες πολύ γρήγορα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Soundful με το πάτημα ενός κουμπιού.»

Ο Kanru Hua είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και μηχανικός έρευνας στην Dreamtonics με έδρα το Τόκιο, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του Synthesizer V. Σύμφωνα με τα λόγια της Hua, «Εσείς βρίσκετε τους στίχους και τη μελωδία. Το Synthesizer V το τραγουδά για εσάς. Και, αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που εκτελείται, μπορείτε να το τροποποιήσετε όπως θέλετε (π.χ. τραγουδήστε αυτό το μέρος με το POWER). Τι σημαίνει για τους μουσικούς: υπάρχει τεράστια ευελιξία που αποκτήθηκε επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ηχογράφηση των φωνητικών ξανά μετά από μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής.”

Έτσι μπορείτε να δείτε πώς συνδυάζεται το παζλ. Δημιουργείτε τη μελωδία με ένα εργαλείο όπως το Soundful ή το AIVA, στίχους χρησιμοποιώντας μια τυχαία γεννήτρια στίχων (από τα οποία υπάρχουν πολλά στο διαδίκτυο) και βάζετε το Synthesizer V να τους τραγουδήσει. Ακούγεται τρομακτικά φουτουριστικό – σαν να δοκίμαζε το Skynet στη σύνθεση τραγουδιών. Αλλά η Hua λέει ότι όλα έχουν να κάνουν με το πώς εφαρμόζεται η τεχνολογία.

«Είναι πιθανώς δύσκολο να συζητήσουμε τη μουσική AI ως ένα ενιαίο θέμα επειδή εξαρτάται από το πώς εφαρμόζεις την τεχνολογία», λέει. «Στην περίπτωσή μας, φτιάχνουμε ένα εργαλείο για δημιουργούς μουσικής. Προσπαθούμε να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε τη ροή εργασίας της φωνητικής παραγωγής. Ακούσαμε ανθρώπους να ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη κλέβει τις δουλειές από μουσικούς. Ενώ η δημιουργία ορισμένων τύπων μουσικής, ιδιαίτερα όταν η λειτουργία προτιμάται έναντι των καλλιτεχνικών αξιών (π.χ., «απλώς προσθέστε λίγη μουσική υπόκρουση εκεί για να μην ακούγεται άβολο»), μπορεί πράγματι να αυτοματοποιηθεί σε κάποιο σημείο. Εναπόκειται στους ακροατές να αποφασίσουν και ένα πράγμα που η τεχνητή νοημοσύνη από μόνη της δεν μπορεί να αντικαταστήσει είναι η ίδια η έννοια της ανθρώπινης ταυτότητας πίσω από τη φωνή».

(ευγενική προσφορά του Soundful)

Ο El All συμφωνεί, λέγοντας ότι απολύτως δεν βλέπει ποτέ έναν κόσμο όπου οι ανθρώπινοι μουσικοί είναι ξεπερασμένοι.

«Αυτό που θα κάνει κατά τη γνώμη μου ένα κορυφαίο τραγούδι επιτυχία δεν είναι η τελειότητα του», λέει. «Είναι το ανθρώπινο στοιχείο που προσθέτει την ατέλεια στο τραγούδι που το κάνει μοναδικό, που το κάνει ανθρώπινο. Όλα είναι πιθανά, αλλά προσωπικά για μένα είναι ο καλλιτεχνικός τρόπος του ανθρώπου να προσθέτει κάτι πολύ μοναδικό στο τραγούδι είναι αυτό που θα το κάνει να μιλήσει σε άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι που θα το διαφοροποιήσει. Έχει να κάνει με την τέχνη – αν είναι φωνητικό, ή αν εξάγεις ολόκληρο το έργο και το χειραγωγείς, αυτό που το κάνει μοναδικό είναι αυτό που προσθέτουν σε αυτό. Στο τέλος της ημέρας, δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τους ανθρώπους».

Καθησυχασμένος; Οχι ακόμα? Ένας εκπρόσωπος του εργαλείου AI AIVA δήλωσε: «Η AIVA δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τους ανθρώπους συνθέτες, αλλά να ενισχύσει τη δημιουργικότητά τους και να εξοικονομήσει χρόνο για αυτούς. Το AIVA είναι απλώς ένα εργαλείο που λειτουργεί υπό την επίβλεψη του συνθέτη και το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτάται πάντα από το γούστο και τις δεξιότητες του χρήστη.»

(BandLab)

Η Meng Kuok είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του BandLab, μιας «πλατφόρμας cloud όπου μουσικοί και θαυμαστές δημιουργούν μουσική, συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο». Ο Kuok λέει ότι επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των δημιουργών.

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, εστιάζουμε αποκλειστικά στην ανάπτυξη εργαλείων για να βοηθήσουμε τους δημιουργούς, αντί να προσπαθούμε να τους αντικαταστήσουμε», λέει ο Kuok. «Για εμάς, το να γράφουμε υπέροχα τραγούδια δεν είναι μόνο μελωδίες και διασκευές – είναι να ζωντανεύουν ιστορίες και να εδραιώνουν δεσμούς μεταξύ του καλλιτέχνη και του θαυμαστή γύρω από την ανθρώπινη εμπειρία, και αυτό δείχνει μια μεγαλύτερη ανάγκη για ανθρώπινη επαφή από ποτέ. ”

Ο Kuuok πιστεύει ότι θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στους μουσικούς σε ορισμένους τομείς, όπως οι γενικές εμπορικές άδειες συγχρονισμού και η μουσική υπόκρουση. Αλλά συνολικά, πιστεύει ότι η αύξηση των δημιουργικών, μουσικών ή μη, στη βιομηχανία θα είναι μακροπρόθεσμα θετικό. Δεν θα συμφωνήσουν όλοι.

«Με πιο αποτελεσματικά εργαλεία, που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη, για να μετατρέψουν απλούς στίχους, φωτογραφίες ή ακόμα και βίντεο σε αφετηρίες για να εκφραστούν μουσικά, πιστεύουμε ότι περισσότεροι δημιουργοί από ποτέ θα μπορούν να πουν τις ιστορίες τους και αυτό θα φέρει ακόμη περισσότερη δημιουργικότητα και ταλέντο στο οικοσύστημα δημιουργίας μουσικής, όπου προηγουμένως μπορεί να μην μπορούσαν να συνεισφέρουν λόγω έλλειψης μουσικής εκπαίδευσης, εμπειρίας συγγραφής τραγουδιών ή ακόμα και εξοπλισμού παραγωγής», λέει. «Αν και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αποζημίωσης ανά καλλιτέχνη λόγω της τεράστιας αύξησης του αριθμού των καλλιτεχνών παγκοσμίως, η ουσιαστική αύξηση του αριθμού των δημιουργών μουσικής μπορεί απλώς να αυξήσει την αγορά συνολικά και να αποτελέσει θετικό όφελος για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και επιτάχυνση της μουσικής βιομηχανίας στο μέλλον».

Η εξέταση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης ως κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τα υπάρχοντα όργανα και την τεχνολογία αντί να επιδοθεί στην πρόκληση φόβου έχει νόημα. Αυτοί οι συνεντευξιαζόμενοι όντως διατυπώνουν ορισμένα στέρεα σημεία. Εξάλλου, η εφεύρεση των DJ decks δεν κατέστησε την κιθάρα ξεπερασμένη. Ακόμη και όταν δημιουργήθηκαν οι μηχανές τυμπάνων, οι άνθρωποι προτιμούσαν τα τύμπανα. Αλλά αξίζει να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να είναι αναδυόμενη τεχνολογία και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

«Υπάρχουν πολλές εταιρείες που λένε ότι είναι μουσική τεχνητής νοημοσύνης, αλλά απλώς ασχολούνται με την πλευρά του δημιουργού περιεχομένου ή απλώς βοηθούν στη σύνθεση», λέει ο El All. «Δεν υπήρξε κάτι που να είναι από άκρη σε άκρη, που να παράγει μουσική ποιότητας στούντιο σε κλίμακα. Εκεί βλέπετε τον Soundful να παίζει ρόλο. Ωστόσο, βλέπω ότι η μηχανική εκμάθηση και οι αλγόριθμοί μας γίνονται όλο και πιο προχωρημένοι και πώς μπορούμε πραγματικά να προσαρμόσουμε τα πάντα με βάση τη συμπεριφορά των χρηστών, ενσωματώνοντας επίσης τα πράγματα στην πλευρά του βίντεο, ώστε να δημιουργείται μουσική μαζί με τις εικόνες στο βίντεο. Δεν υπάρχουν όρια στο πού θα πάει, αλλά βραχυπρόθεσμα, το βλέπω ως ένα τεράστιο εργαλείο για την ενδυνάμωση ολόκληρου του οικοσυστήματος των δημιουργών».

Διευθύνων Σύμβουλος της Dreamtonics Kenru Hau (ευγενική προσφορά της Dreamtonics)

Ο Hau λέει ότι υπάρχουν δύο μέτωπα όπου η τεχνολογία φωνητικής σύνθεσης αλλάζει τη μουσική βιομηχανία.

«Αν κοιτάξετε τι συνέβη στη μουσική τεχνολογία τα τελευταία 50 περίπου χρόνια, υπήρχαν αλλαγές πριν από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης», λέει. «Είναι σαν όταν η τεχνολογία των εικονικών οργάνων ωρίμασε αρκετά, οι άνθρωποι δημιουργούσαν τα όργανα σε ένα DAW και μετά αποφάσιζαν να τα ηχογραφήσουν χρησιμοποιώντας πραγματικά τύμπανα και κιθάρες ή όχι. Βρισκόμαστε τώρα στο σημείο καμπής όταν μια σκηνή «πρωτοτυποποίησης» για τα φωνητικά γίνεται δυνατή. Φαντάζομαι σε λίγα χρόνια, αυτό θα είναι μέρος της τυπικής ροής εργασίας».

«Η άλλη περιοχή σχετίζεται με «μια ανθρώπινη ταυτότητα πίσω από τη φωνή», συνεχίζει. «Δεν χρειάζεται να είσαι άνθρωπος – αν έχεις ακούσει για εικονικά είδωλα (π.χ. Hatsune Miku) – ήταν μεγάλο πράγμα στην Ασία. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας εικονικός χαρακτήρας με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να συσχετιστούν και να επιτραπεί στους χρήστες να δημιουργήσουν φωνητικά συνθετικά τραγούδια για αυτόν τον χαρακτήρα, ουσιαστικά μια κατανεμημένη μορφή δημιουργίας μουσικής. Δεν έχουμε ακόμη δει αυτή την ιδέα να γίνεται δημοφιλής στον δυτικό κόσμο».

Ειλικρινά, το όλο θέμα είναι τόσο συναρπαστικό όσο και τρομακτικό, ανάλογα με την άποψή σας και το επίπεδο κυνισμού σας. Όταν συζητάμε με ράπερς τεχνητής νοημοσύνης όπως ο FN Meka TMZ, Ο καλλιτέχνης της hip-hop Hitmaka είπε, «Η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης είναι απλώς ένα είδος κουλτούρας/γύπας. Αυτό το AI δεν επιστρέφει στην κουλτούρα, απλώς το επιστρέφει στην Capitol Records. Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους μέσα σε αυτά τα κτίρια που είναι μέσα στην κουλτούρα και θα πουν, “Αυτό δεν είναι σωστό, δεν με νοιάζει αν με απολύσεις, αλλά δεν το υποστηρίζω”.

Ίσως έχει δίκιο. Αλλά έχουμε την αίσθηση ότι αυτή η τεχνολογία θα γίνει πιο διαδεδομένη, στη μουσική και όχι μόνο.

Η άνοδος των μηχανών: Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στα soundful.com, aiva.ai και dreamtonics.com/en/synthesizerv.

Synthesizer V (Dreamtonics)

Σημείωση του συντάκτη: Η παρακάτω αποποίηση ευθυνών αναφέρεται σε διαφημιστικές αναρτήσεις και δεν ισχύει για αυτήν ή άλλες ιστορίες σύνταξης. Το άρθρο του LA Weekly δεν πωλεί και δεν θα πουλά περιεχόμενο.

Αποκάλυψη διαφήμισης: Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση για ορισμένους από τους συνδέσμους στις ιστορίες μας. Σας ευχαριστούμε που υποστηρίζετε το LA Weekly και τους διαφημιστές μας.

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *