Walking Lower Arroyo Park By the Colorado Street Bridge

Πινακίδα Trailhead στο Lower Arroyo Park. Φωτογραφία του Brian Champlin. 9 Φεβρουαρίου 2022

Η βρωμιά τρίζει κάτω από τα ελαστικά μου καθώς περνάω μέσα από το σκονισμένο πάρκινγκ στην κορυφή του Lower Arroyo Park Area. Το αυτοκίνητο σταματά. Πιάνω τη φωτογραφική μου μηχανή, λουρίω τον Milo, βγαίνω από το όχημα και πλησιάζω μια ψηλή πινακίδα στην κορυφή του μονοπατιού όπου ένα διάγραμμα απεικονίζει μονοπάτια πεζοπορίας στη γύρω περιοχή. Το μονοπάτι κυμαίνεται από την πανεπιστημιούπολη του Εργαστηρίου Jet Propulsion στο βορρά μέχρι τα σύνορα της Νότιας Πασαντένα κάτω. Δεν θα ασχοληθούμε με όλα αυτά σήμερα, μόνο ένα μέρος. Μια μερίδα όμως είναι αρκετή.

Ο Μίλο και εγώ κατευθυνόμαστε προς τα βόρεια από την πινακίδα, καμπυλώνοντας και μετά πάλι προς την ανατολική πλευρά του ρέματος καθώς η γέφυρα της οδού Κολοράντο εμφανίζεται πλήρως. Το Λος Άντζελες δεν είναι ευρέως γνωστό ως πόλη με γέφυρες, αλλά όπως πάνε οι γέφυρες, αυτή έχει κάποια γοητεία, αν όχι μια πινελιά κατήφεια.

Διαφημίσεις

Περπατώντας προς τη γέφυρα της οδού Colorado στο μονοπάτι Lower Arroyo. Φωτογραφία του Brian Champlin. 9 Φεβρουαρίου 2022

Οι καμάρες των Beaux Arts ανεβαίνουν και βυθίζονται, που υποστηρίζονται από έναν καμβά γαλάζιου ουρανού που είναι ήδη καθαρός εν αναμονή της απογευματινής ζεστασιάς. Το άνοιγμα μπροστά μου είναι περισσότερο από έναν αιώνα παλιό, αλλά είναι το νεότερο χαρακτηριστικό που μου τραβάει το βλέμμα, ένας φράχτης αλυσίδας ύψους 10 ποδιών που προστατεύει το κιγκλίδωμα θα ήταν ορειβάτες… και άλτες. Η γέφυρα αυτοκτονίας την αποκαλούν ορισμένοι ντόπιοι. Η φήμη είναι, δυστυχώς, καλά κερδισμένη.

Σύμφωνα με τους LA Times, πάνω από εκατό άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει πηδώντας από τη γέφυρα από το 1915. Το 2017 η πόλη εγκατέστησε έναν φράχτη και τα χρόνια από τότε δεν έχω ακούσει ή διαβάσει κανέναν θάνατο, υποθέτω ότι το έργο κάνει τη δουλειά του. Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας τον κρίκο της αλυσίδας και αναλογιζόμενος την αναγκαιότητά του, δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι τι ωθεί έναν άνθρωπο να κάνει αυτή τη βουτιά των 150 ποδιών.

Καθώς πλησιάζουμε στην υπόγεια διάβαση, το μονοπάτι παρουσιάζει μια επιλογή να συνεχίσετε βόρεια προς το Rose Bowl, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος. Τουλάχιστον όχι για μένα, και τουλάχιστον όχι σήμερα. Αντίθετα, κατευθυνόμαστε προς τα νότια, περνάμε από την άλλη πλευρά του Arroyo για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ενός βρόχου 3 μιλίων.

Ευρύτερη άποψη της γέφυρας της οδού Colorado από νοτιότερα κατά μήκος του Arroyo. Φωτογραφία του Brian Champlin. 9 Φεβρουαρίου 2022

Ο Gaspar de Portolà επινόησε το όνομα Arroyo Seco, το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «ξηρός κολπίσκος» στα ισπανικά. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 1770, ο Πορτολά θαύμασε την χαρακτηριστική έλλειψη νερού στο γύρω φαράγγι. Και πάλι, ο Ισπανός πιθανότατα δεν είδε ποτέ αυτή τη γη όταν οι θεοί της βροχής ήταν σε κατάσταση θηρίου.

Όπως και άλλες φυσικές πλωτές οδούς στη λεκάνη, η πιθανότητα πλημμύρας είναι αργαλειώδης, ξηρασία ή μη ξηρασία. Σκάβοντας στην ιστορία του Arroyo Seco, συνάντησα ιστορίες για μια βιβλική πλημμύρα που έπληξε τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες τον χειμώνα του 1861-62.

Το «The Cattle on a Thousand Hills» έπνιξε περίπου 200.000 βοοειδή, σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε ή κατέστρεψε το ένα τρίτο της περιουσίας του κράτους. Έβρεχε για 40 και πλέον μέρες στη σειρά. Μπορείτε να το φανταστείτε;

Οι Καλιφορνέζοι τείνουν να εξετάζουν τον αντίκτυπο του κλίματος όσον αφορά το τρέξιμο έξω του νερού… σκεφτείτε το Owens Valley ή το Salton Sea… αλλά σχεδόν ποτέ δεν εξετάζουμε την άλλη πλευρά, παρόλο που ο κίνδυνος είναι συνυφασμένος στην ιστορία μας, και οι πιθανότητες μιας άλλης μεγάλης πλημμύρας αυξάνονται.

Εδώ στο Arroyo, οι προηγούμενες πλημμύρες εξασφάλισαν ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι έπαιξαν το μερίδιό τους στην άμυνα. Υπήρχε το πρώτο έργο φράγματος της Κομητείας του Λος Άντζελες, το Devil’s Gate Dam, που κατασκευάστηκε το 1920 ως μέρος της προσπάθειας για τον έλεγχο των πλημμυρών στο κατάντη. Υπήρξε η καναλοποίηση του Arroyo στη δεκαετία του 1930. Κι όμως, κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου αντηχεί η αποστομωτική φωνή του Μάικ Ντέιβις. Πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούμε να κυριαρχήσουμε πλήρως στη φύση ή όλα αυτά είναι απλώς ένα νανουρισμό μας σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας; Ένα τραπεζομάντιλο ντυμένο πάνω από μια ωρολογιακή βόμβα.

Τόσα πολλά για αυτή την ήρεμη πρωινή βόλτα.

Τοξοβολία Lower Arroyo. Φωτογραφία του Brian Champlin. 9 Φεβρουαρίου 2022

Συνεχίζω νότια, περνώντας τη γέφυρα κοντά στην κεφαλή του μονοπατιού, και βλέπω μια πινακίδα που ζητά προσοχή. «Προσοχή τοξοβολία», λένε οι λέξεις. Τα μάτια μου ερευνούν και μετά ακολουθούν τα πόδια μου.

Η παραφυάδα ανοίγει σε μια φαρδιά λωρίδα βρωμιάς, διάσπαρτη από μπαλώματα από τριχωτό γρασίδι. Μικρές κόγχες από τούβλα πλακόστρωτες στην πλαγιά του λόφου αγκαλιάζουν μια σειρά από υποστηρικτές στόχων από δέματα σανού. Αλλά εδώ δεν υπάρχουν επίδοξοι Robin Hoods ή Katniss Everdeens. Μόνο εγώ και ο σκύλος, και όχι βέλος ή φαρέτρα.

Οι Pasadena Roving Archers διατηρούν τα γήπεδα στην περιοχή και κάνουν μαθήματα το πρωί του Σαββάτου για τους τοξότες για πρώτη φορά. Πριν από χρόνια, όταν πρωτοάρχισα να γράφω για πράγματα που πρέπει να κάνω στο Λος Άντζελες, θυμάμαι ότι η εβδομαδιαία διδασκαλία ήταν δωρεάν. Αυτές τις μέρες, το PSA χρεώνει 5 $ για μια θέση, και από την πρόχειρη προσπάθειά μου να κλείσω ένα κουλοχέρη, είναι ακόμα αρκετά αδύνατο να πραγματοποιήσω κράτηση. Χρήματα ή χωρίς χρήματα, η ζήτηση είναι υψηλή.

Κοιτάζοντας νότια τη γέφυρα John K. Van de Kamp. Φωτογραφία του Brian Champlin. 9 Φεβρουαρίου 2022

Ο Milo με τραβάει μακριά από την περιοχή και πίσω στην άκρη του ρέματος. Τώρα είναι ο καπετάνιος. Ο ρυθμός επιταχύνεται καθώς προσπερνάμε έναν βράχο λαβύρινθο και μερικές κουρελιασμένες πινακίδες που μοιάζουν σαν να ήταν μέρος κάποιου κοινοτικού καλλιτεχνικού έργου, που τώρα απλώς κρέμεται από την αγαπημένη ζωή. Περίπου μισό μίλι νότια περνάμε κάτω από τη γέφυρα John K. Van de Kamp (πρώην γέφυρα La Loma), η οποία αντικατοπτρίζει το νεοκλασικό στυλ της αδερφής της γέφυρας στα βόρεια.

Καθώς το πρωί σέρνεται και ο ήλιος ανεβαίνει, χάντρες ιδρώτα στο καλυμμένο με καπέλο μέτωπό μου. Η σκιά είναι αυτό που λαχταρώ, και είμαι τυχερός. Ακριβώς μετά την υπερυψωμένη διάβαση για τη λεωφόρο San Rafael είναι μια πεζογέφυρα που διασχίζουμε για να φτάσουμε στην ανατολική πλευρά του Arroyo, όπου τα δέντρα παρέχουν στιγμιαία κάλυψη. Μια διαδρομή προς τα νότια προσφέρει πρόσβαση στους κοντινούς στάβλους San Pascual και στο πάρκο Arroyo. Αλλά για εμάς, ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε τον βρόχο.

Arroyo Seco που διασχίζει νότια του San Rafael. Φωτογραφία του Brian Champlin. 9 Φεβρουαρίου 2022

Η σκέψη των στάβλων μόλις πέρασε από το μυαλό μου όταν εντοπίζουμε ένα άλογο να οδηγείται στο μονοπάτι κάτω από το San Rafael. Άλλα πιο ευγενικά σκυλιά περνούν και δεν το σκέφτονται τίποτα, αλλά όχι ο Milo. Κάτι με τα άλογα πυροδοτεί μια τυφλή οργή. Νομίζω ότι είναι θέμα ύψους. Ο Milo είναι κοντός και τα άλογα είναι ψηλά. Μάλλον θα ήμουν κι εγώ τρελός.

Διαφημίσεις

Το San Rafael Rd εκτείνεται πάνω από το Arroyo. Φωτογραφία του Brian Champlin. 9 Φεβρουαρίου 2022

Όπως σε προηγούμενες βόλτες, προσπαθώ να βρω μια στιγμή εδώ ή εκεί για να τραβήξω μια φωτογραφία του σκύλου. Ξέρεις, για το γραμμάριο. Λίγο πιο βόρεια, μετά από μια πινακίδα αποκατάστασης οικοτόπου, το μονοπάτι βυθίζεται μακριά από το ρέμα και σε ένα ξέφωτο όπου το εκτονωμένο φως φακίδες στις κορυφές των θάμνων, και ένας βράχος παρέχει μια ωραία πέρκα για ένα μικρό σκυλί. Επίσης, δεν υπάρχουν άλογα γύρω για να γυρίσουν τον διακόπτη παραφροσύνης των θηρίων. Ποζάρει, σουτάρω και μετά προχωράμε.

Ο Milo παίρνει τη στιγμή του Kodak στο Lower Arroyo Park. Φωτογραφία του Brian Champlin. 9 Φεβρουαρίου 2022

Το τελευταίο σκέλος του περιπάτου μας οδηγεί μπροστά από ένα άλλο απροσδόκητο εύρημα, μια λίμνη χύτευσης ακριβώς νότια του μονοπατιού που λειτουργεί από το Pasadena Casting Club. Η λίμνη είναι μία από τις τρεις μόνο στην πολιτεία και σε αντίθεση με την περιοχή τοξοβολίας στα δυτικά, φαίνεται να χρησιμοποιείται καλά την ημέρα της επίσκεψής μου.

Λίμνη χύτευσης στο Lower Arroyo Park. Φωτογραφία του Brian Champlin. 9 Φεβρουαρίου 2022

Ο Μάιλο κι εγώ παίρνουμε θέση στο βόρειο άκρο του νερού και παρακολουθούμε για λίγα λεπτά τους πόλους να πέφτουν πέρα ​​δώθε, να αιωρούνται με ομαλή, καλά εξασκημένη χάρη. Αναρωτιέμαι αν οι ψαράδες πιάνουν πράγματι κάτι ή απλώς το κάνουν επειδή η επανάληψη τους βάζει σε μια έκσταση σαν ζεν. Όπως η μορφή μάντρας τους. Σκέφτομαι να ρωτήσω αλλά να αποφασίσω ότι είναι καλύτερα να μην πλησιάσω και ρισκάρω να διακόψω την ηρεμία.

Χώρος στάθμευσης Lower Arroyo Park. Φωτογραφία του Brian Champlin. 9 Φεβρουαρίου 2022

Επιστρέφουμε στο πάρκινγκ και τσεκάρω το μπουκάλι μου με νερό για μια γουλιά αλλά το βρίσκω άδειο. Ο ιδρώτας του καπέλου μου είναι μουσκεμένο. Είναι η κατάλληλη στιγμή να τελειώσεις.

Αυτή τη μέρα, τα βήματα ήταν ελαφριά, αλλά οι σκέψεις ήταν λίγο βαριές. Ενατένιση των πλημμυρών και της ξηρασίας. Σκέψεις για το τι ωθεί έναν άνθρωπο να προσφέρει εθελοντικά το δικό του τέλος. Ένας σκύλος που τον τρελαίνει ένα άλογο. Η ζωή δεν είναι όλα καθαροί γαλάζιοι ουρανοί και ηλιοφάνεια, υποθέτω, ακόμη και όταν αυτό είναι το μόνο που μπορείτε να δείτε.

Ίσως θα έπρεπε να το δοκιμάσω ξανά σε μια πιο συννεφιασμένη μέρα.

Αφετηρία: 415 S Arroyo Blvd, Pasadena, CA 91105

Τελικό Σημείο: Το ίδιο

Απόσταση: 3,18 μίλια

Μίλια μέχρι το γκολ: 975,65


Προηγούμενος: Walking Around The Silver Lake Reservoir and Up the Mattachine Steps | LA με τα πόδια #8

Διαφημίσεις

Author: c5concepts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *